Velmi děkuji za tvou velmi obsáhlou odpověď.
Ano, je to ročník 95, krásnej zvuk, dokud necvaká;). Právě proto se mi vyplatí opravovat už 2. motor (první byl sebranej na klice o 0,10mm !!), druhá klika snad demontovat půjde, v servise nemůže povolit tu hlavní matku matku(37), řekl jsem mu že to může klidně rozřezat(blok) klika musí být netčená, bloky mám 2, stejně by šel do šrotu (je to blok z 1.7 78kW AR33).
Dají se vačky nějak proměřit doma ?/šuplerou ?
Stačí vlastně jen pro porovnání mezi těmi co mám od spoda do té špičky ?
Vzhledem k tomu že mám na výběr z dvou motorů, tak mám 4 vačky na výběr, tj na každou hlavu dvě.
Co se týče kroužků, jak řekl servisák, jestliže tam uvidím nějaký starý díl (celkově v motoru), pošlu tě s tím domů :))
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Go motoru, pístní kroužky.
Rozdíl mezi starým "krásným kroužkem" a novým je ten, že starý kroužek už má mírnou "ovalitu", dle toho jak chodil ve válci. Když ho nedáš přesně tak jak byl ve válci (a to nikdy nedáš) vznikne vůle mezi válcem a kroužky, budou nižží tlaky (většinou na každém válci jiné) bude to brát olej atd. AR nemá zvýšenou vůli v pístních kroužcích jak píšeš, ale na klice z důvodu lepší točivosti motoru. Tohle je pouze u AR 145/146 a výš a motorů Twin Spark. Starý boxer byl dělaný jinak.....Jinak Selenie není zaklínadlo.... pokud ti bude brát motor olej, tak je jedno který....i Selenii.....já na svých AR používám Q8 10W/50 a jezdí skvěle s nájezdem 100 tisíc za 4 roky. Důležité je dodržet specifikaci oleje od výrobce, API, třídu zatížitelnosti....atd. Ale to jsem se dostal mimo dotaz. Za mě....vyměň kroužky....není to nějaká zásadní investice a máš jistotu. Jen tak na okraj 1,6 boxer to je z první řady 145/146?? Bacha pokud ten motor kupuješ aby nebyl zadřený na klice......tyto motory jsou háklivé na studené starty a nevhodné oleje......Proveď si kontrolu opotřebení vaček...nevím proč je Italové dělali z takového blata ale většinou jsou neúměrně opotřebované.....U AR 1,7 16v prakticky dobré vačky neseženeš...(čož není případ tvojí motorizace).
Ah, safra, klucí, to jste mne moc nepotěšily !:-)
Opravdu nemají vůli, motor je rozebraný kvůli klice, měl naběháno 104tkm.
Nebude stačit vyčistit kroužky i plochu pod nima ?
Jinak ještě k obhájení starých kroužků, písty neměli žádnou vůli..
Vita : k tahání oleje, AR mají v motorech úmyslně zvýšenou vůli dílů, například pístů (ať netvrdím že i zbytek - čímž bych kecal, to nevím), je to úmyslně kvůli tomu aby písty méně třeli a lépe šly do otáček. navíc s předepsaným olejem selenia, to je asi o 50% nizsi spotreba oleje než ostatní.
Můj názor - kroužky můžou být staré, jelikož tím že nákupem nových bych získal možná tak původní lesk ?:)Kdyby měli vůli nebo na zámku byla mezera (po stlačení) tak ok..:)
Opravdu nemají vůli, motor je rozebraný kvůli klice, měl naběháno 104tkm.
Nebude stačit vyčistit kroužky i plochu pod nima ?
Jinak ještě k obhájení starých kroužků, písty neměli žádnou vůli..
Vita : k tahání oleje, AR mají v motorech úmyslně zvýšenou vůli dílů, například pístů (ať netvrdím že i zbytek - čímž bych kecal, to nevím), je to úmyslně kvůli tomu aby písty méně třeli a lépe šly do otáček. navíc s předepsaným olejem selenia, to je asi o 50% nizsi spotreba oleje než ostatní.
Můj názor - kroužky můžou být staré, jelikož tím že nákupem nových bych získal možná tak původní lesk ?:)Kdyby měli vůli nebo na zámku byla mezera (po stlačení) tak ok..:)
-> Dr1v3R: Dej nové kroužky, pokud si s pístama a kroužkama pootočil tak bude zase sakra dlouho trvat než si zase sednou a to u nějakých starých kroužků nemá smysl čekat.. dej nové a zabehni dobře motor a je to ok 

-> Dr1v3R: Kroužky určo nový. Starý už neusadíš do stejný polohy a bude to brát olej a hulit. S novejma teda asi taky, ale ne tolik.
Pokud došlo k potočení kroužků na pístu proti původnímu osazení, tak s pravděpodobností 100% budou tahat olej....AR boxer je tím pověstný.... určitě nové kroužky..
Ak s tým motorom inak nebol žiadny problém a nežral olej, nechal by som pôvodné krúžky.
Zdravím vás, mám prosbu. Mám rozebraný motor (AR 1.6 boxer) který se chytnul na klice.
Nicméně pístní kroužky jsem stáhnul a vůli nemají, získám něco výměnou za nové, nebo stačí vyčistit od karbonu ?
Nicméně pístní kroužky jsem stáhnul a vůli nemají, získám něco výměnou za nové, nebo stačí vyčistit od karbonu ?