skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
renovace Al bloku
Já mam 1150 blok po olouhování v takovym šedym čimsi, asi by to šlo ,,rozleštit,, ale spíš to tak nechám, věřím, že to bude slabá vrstva oxidů chránit a další se tvořit nebudou. skoda110r.eu/1150rr/kvete
n1330003.jpg
proto je nejlepší nechat motor v přírodní patině a nic nepucovat... člověk je pak akorát nasranej když to zajde nebo zoxiduje přes zimu.
Hliník je sviňa, človek to vyčistí a onedlho to už zas chytá oxidáciu :/
ja sem poslal blok linkou na chemicke odlakovani a pohoda ... byl cistounkej jak novej a za 150,- :)
Nějaký agresivní svinstvo na čištění krbů nebo litejch kol, nechat působit, pak rotační tryskou na wapce a takhle několikrát dokola... zvenku dobrý ale bál bych se olejovejch kanálů... to byl jeden z důvodů, proč mám nakonec 1.4 v novějším bloku z fábie, místo legálního bloku ze 136 favorita.
-> Eidy: jak píšeš, navíc pískování, kromě toho, že +- zničí povrch, se snad ani nepoužívá na tyhle věci, ptže prach by "navzlínal" tam, kam nemá, což u motoru není záhodno. Teda aspoň mi to bylo řečeno.
ja som to riesil arvou+horuca voda a potom kartac na vrtacku a nejaky cas straveny .. 

-> Bororo: otryskat suchým ledem nebo to dát někam na chemický čištění. Dá se to i opískovat, ale to zničí povrch. Ideální by byl suchej led a pak dát někam na pasivaci nebo elox.
Poraďte jak vyčistit vellice zašlý hliníkový blok válců /venkovní povrch / a vanu motoru ? Děkuji za rady.