skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Nechce držet volnoběh pod 1000 otáček
Vše už šlape jak má :) byl to urvaný ukostřovací pásek na motoru tím pádem se neuzavíral elektrický obvod v el. mag. ventilu a ten asi při běhu motoru neotevřel a nebo jen velmi špatně. Divím se ale že to startovalo. Díky za rady :)
Sundat,překrýt igelitem,zasunout a jet zkusit. Absolutní těsnost jsem zkoušel nafouknutím kompresorem.
Tak jsem si vzpomněl ještě na jednu zajímavou záludnost a to vadná hadice k posilovači. Sice nemusí mít až takový vliv na vypadávání volnoběhu, ale dokáže pěkně potrápit kolísáním otáček. Zda je vadná nebo v pořádku se dá zjistit, mimo to, že s posilovačem při běhu motoru hůř brzdí, tak, že se hadice odpojí pod karburátorem a díra v sání se ucpe se prstem. Pokud se motor chová jinak než s připojenou hadicí, je s největší pravděpodobností hadice poškozena někde pod vozem a musí se vyměnit.
Zmínil bych ještě jednu zákeřnost ve spojitosti s konstrukcí volnoběžnýho ventilu - 2x na dvou různejch karbech se mi stalo, že byl nestabilní volnoběh a chcípalo to a v obou případech byla porušená těsnost toho elektromagnetu - sálo to vzduch mezi plastovým víkem a kovovým obalem. Dotěsněno silikonem.
Jinak podobně se to může chovat i při jakýkoliv netěsnosti v sání od spodní příruby karbu po těsnění mezi sáním a hlavou....
Jinak podobně se to může chovat i při jakýkoliv netěsnosti v sání od spodní příruby karbu po těsnění mezi sáním a hlavou....
Pokud máš SEDR, kontroloval jsi, zda ti vlastně nepřestal fungovat elektrický ventil na uzavírání volnoběhu? Je to ten šikmo našroubovaný váleček u spodní příruby karburátoru, do kterého je zapojený kabel. Při zapnutém klíčku musí jít do něho šťáva, když kabel vysuneš z konektoru a lehce jej přerušovaně přikládáš, musí ventil cvakat, když ne, je špatný nebo je zlomený kabel. Zkus žárovkou, jestli jde do něho šťáva. Podle tebou popsaného projevu je závada nejspíš tady a ne v bohatosti a vzdušníku nebo trysce. Tuto závadu jsem měl taky. Řešení jsou dvě (pokud to není kabel) a to buď nový ventil, když se ti ho podaří sehnat a nebo ventil vyšroubuj a ucvakni pohyblivou tyčinku s talířkem, která z něho kouká a zašroubuj to zpátky. Po této úpravě by ti to maximálně mohlo občas škytnout na samozápaly při vypnutí zapalování, ale mě to nedělá. A bude to normálně držet volnoběh. Ozvi se jak jsi dopadl.
No a kukol by som, či nechýba záslepka trysky voľnobehu ;-) Ale to vlastne zistí už pri čistení trysky, ako píše Vrba...
-> BooCheer: No v první řadě bych vyčistil volnoběznou trysku,pak celej karbec a pak přetesnoval.
ked to nereaguje na sroby musi to nasavat vzduch vodinud, treba vsetky zaslepky podotahovat, pri tych dvoch co su za syticom si treba dat pozor aby neboli krivo zasrobovane.
pri nejmensim pretesnit, ale ten uz bude celkove krivej atd takze bych dal jinej.
Vycisti a serid ten karbec jak ma byt (na zakladni nastaveni) a zkontroluj horni viko zda neni prohnuty a vlastne i spodek dosedaci plochu na saci potrubi. Oteviranim klapky sice to pekne pojede ale se spotrebou tanku.

Zdravím vás. Po dvou hodinách lámání si hlavy už to vzdávám a obracím se na vás... Mám užovku 120 karbec SEDR. Před pul rokem mi to přestalo držet volnoběh. šroub směsy a velký šroub vzduchu nereagoval na žádnou polohu... jestli jsem oba šrouby utahl na doraz nebo je uplně vyšrouboval,motor neprojevil žádnou reakci. Tak jsem trochu povyšrouboval dorazový šroub první klapky a nastavil volnoběh tíámto stylem. Pěkně držel na 750-800 otáčkách. Jenže včera jsem jel z kopce,vypadl mi káblík od indučky tak jsem to 500metrů nic netušíc brzdil motorem z kopce. Pod kopcem jsem zjisitl záývadu,zapojil káblík zpět a od té doby jsem z toho blázen. Nedrželo to volnoběh,opět žádný ze šroubů neprojeví sebemenší reakci při jakékoliv poloze. Tak jsem opět povyšrouboval doraz abych dojel domů abych nezdechl na každé křižovatce. Když nastavím dorazem volnoběh na 1000-1100 otáček tak to jede,ale jakmile to nastavím malinko pod 1000 otáček tak konec... šlápnu na plyn,2 sekundy se to na 1000 otáčkách drží a jak to klesne pod 1000 tak to už rychle klesá až to zdechne. Jinak při jízdě motor táhne a šlape krásně. Předem dík