Jednu dobu jsme já a dva moji kamarádi dávali do všech možných stodvacítek motory z favoritů, tenkrát to byla móda ;). Žádný úpravy podvozku, hlavně ať to jede. pojízdné vraky, poměrně živé. Dnes už jsou některé na vrákáči, nebo jsou u nových mjitelů. Když to tady čtu, uplně se my vybavují vzpomínky, jak jsme to přestavovali a učili se to, jímá mě nostalgie. Když jsem dával poprvé do 120dváci motor z favorita, já se nemohl dočkat, vezl jsem motor v noci po městě z garáže do garáže na kárce a povidám mu, teď tě vezu já, ale brzo mě povezeš ty-a vozil a dobře. Vůbec jsem si nebyl jist jestli to zvládnu. Ale nadšení u toho bylo panejo. Na favoriťácký setrvačních jsem si nechal v servisu překlepnout věnec ze 120ci, to jsem radši ani nezkoušel, stálo mě to 100kč. No když jsem to poprvé nastartoval a vyjel z garáže, nevěřil jsem tomu, to jelo jak blázen. Dnes už mám motor z favorita už jen v jedné škodovce a je to už tolik let co tam je, že si tady tak rozvzpomínám, co se vlastně všechno muselo udělat aby motor pasoval se vším všudy a vzpomínám jaké to tenkrát bylo, to nadšení a radost v zečátcích. Každému kdo se do toho chystá, přeju ať si to užije tu radost z ladění a upravování. Jednou na to budete vzpomínat. No a teď po letech mi doma zbyly 4 setrvačníky ze 120cových motorů, bez věnců a tyto posloužily jako závaží pro činky s kterými cvičím. Mezi nimi je i 180mm setrvačník, ze kterého byl tedy nejspíš použit věnec na favoriťácký setrvačník, takže to s největší pravděpodobností pasuje, protože mě nenapadá důvod, proč bych ho s toho jen tak sundával. 180mm setrvačník, je dokonce o něco málo težší, to jsem si ale všiml až při cvičení. Ta jedna ruka je nějaká slabší.... ;)
-> LiMaK - 742 forever: v poslednom case sa tu vsetko robi zlozito ... uz len cakam kedy sa najde nejaky jedinec ktory bude menit ziarovku v prednej smerovke cez vyfuk
-> MOLSO: taky nechapu, co je za problem, na setrvak z fava naklepat 190tkove ozubeni ze skodovky, koupit lepidlo na šruby a cele to našrubovat zpatky na kliku....
Jak to chce jinak udelat? proc kura do toho michat 180 spojku??? stodvácky mely prece i 180 i 190 spojky....!!
práce na pul hodiny. samozrejmostí je teda použití jeste 190 lamely.....
Niekde som cital ze 120 ma ten isty priemer zotrvacnika ako rapidy, a z 5q rapidov veniec urcite ide nalisovat na favoritovy zotrvacnik (maju ten isty priemer, nie rozdiel 10 mm). Skus popozerat iny rocnik 120. ako novy ND to tazko uz dostat.
To BooCher: rozhodně bych věnec nesoustružil... přece jenom není nikterak silný a oslbením materiálu by se ti pak mohl v nejméne vhodné chvíli rozpadnout... Sehnat věnec pro 190 mm spojku...
To Ferrari: Jestli dostaneš věnec na 180 mm spojku na fávo setrvák, jsi frajer, mám doma 4 ks nové věnce na 180 spojku a fakt to nejde, ani když podchladíš setrvák a rozžhavíš věnec :-)
že ten věnec ze 120ky tam bez vysoustružní vnitřního průměru nepujde nasadit Ale pôjde, prečo nie? veniec nahriať v trúbe a nasadiť n azotrvák a rýchlo po obvode naklepať.
Díky :) ano tohle všechno chápu jenže mě při upravě setrváku zarazila ta věc. Všude v návodech se píše sundat z fava věnec a nasunout na něj věnec ze 120ky jenže jsem zjistil že ten věnec ze 120ky tam bez vysoustružní vnitřního průměru nepujde nasadit tak jsem se radši zeptal než abych udělal nějaký nesmysl
Nevím co řešíš, jestli si viděl ty dva setrvačníky vedle sebe, pochopíš, o čem je řeč.... Favorit má jinou rozteč děr pro uchycení ke klikovému hřídeli než Š120...
To Dušan: a startovat to bude jak? Roztlačením? Ozubený věnec setrvačníku má jiné rozteče zubů u favorita a jiné u Š120...
Proto se mění věnec setrváku, nebo koupit upravený startér....
Takže nechat setrvák z fáva a vyměnit věnec za věnec z Š120....
Zdravím. Chystám favo motor 136 do mojí 120ky. Mám ho už připravený,všechno šlo jak má ale přemýšlím nad spojkou,která se pro tuto zástavbu musí upravovat. Na favoritu je setrvačník pro spojku 190mm. Hlava mi ted nebere co s tím. Jeden návod na internetu říká že je favo. setrvačník nižší proto se musí použít setrvačník ze škody 120. Z Druhého návodu jsem se dočetl že 120kový setrvačník nepasuje uchycením na klikový hřídel,proto se musí použít setrvačník že škody favorit na který se přelisuje ozubený věnec ze škody 120. Mám doma nachystaný setrvačník ze škody 120 jenže ten je na 180mm spojku a věnec na něm má menší vnitřní průměr. Je možné tento věnec vysoustružit aby šel nalisovat na favo. setrvačník pro 190mm spojku? Díky moc