skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
V čem vyprat karburátor
prohledat
51 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 12.05.2005 do 12.06.2006, založil/a Mantrabeach
-> XFunny: Jenom samotnej petrák stačí možná čerstvě vyndanej karbec z auta, který jezdí jenom na benál. Karbec, kterej delší dobu ležel někde v garáži a kondenzovala v něm voda nebo karbec provozovanej na plynivce je dobrý poškádlit tím ředěným octem )nebo citrónovkou)
no ja jsem to varil v octu 30 min a pak byl asi tyden ponoreny v petroleji.....vysledek perfekni....ale tata mi rikal ze to staci ponorit do petroleje a pak profoukat...znam typka co se to snazil umejt v mycce .....umylo ale pak myl mycku 3 hodiny...

-> Athlonek: ...to je po tom octování?

K tomu octu - samozřejmě, že v souladu s vědomostmi z oblasti chemie na úrovni 8.tř. ZŠ by nebylo zrovna moudrý vařit to v nezředěným octu (běžně 8pct), alebrž ho pořádně naředit aspoň 1:5 (odhadem), protože s rostoucí teplotou roztoku kyseliny dost podstatně roste i "žravost" :c) "octovo-SEDRovou&quo
t; polívčičku jsem vařil už asi 3x, protože to je jedinej známej lék na zasírání "střev" karbu při provozu na lpg - na zoxidovanej zinek je prostě petrák či tlakovej vzduch absolutně na pikaču. Zadírání klapek, jsem pak kupodivu nikdy nepozoroval. Důležitej je ovšem ten pořádnej průplach po octový lázni a pořádně to nechat vykoupat třeba v tý naftě...
jo, jo pravda, by to neudělalo,nějakej povlak na povrchu

-> Athlonek: Pěknej, mě to teda kurevsky zešedlo potom asi by to chtělo přelajznout jemným dráťákem na vrtačce
Tak já už se taky chystám na vaření

ja sem koupil 3l octa,dal na dvore na plynovej varic kastrol,polozil tam sedra zalil tema 3ma litrama a nechal ho pod poklickou asi hodku varit. vyplavalo z neho fura bordela
vareni v octe muzu potvrdit hodne pomaha .. ja sem to varil voda a ocet 3:1 ... a jednoducha rada jak poznate ze zacina byt karbec cisty .. kdyz se bude ocet s vodou varit ubrat a nechat ve varu za chvili se udela takova pena a v ni bude vsechen bordel a maras... jo a je ro zakt rygol delal sem to v kuchini a uz nikdy vice...

-> Jarda: dokud ji nezapálíš přímým pořádným ohněm tak nechytne ani když se vaří, odzkoušeno mnohaletou praxí
samo že když si kastrol vyleješ po sporáku tak bye bye

-> pajavlk: to je horlavina
pak uz jen rychle utikat

já sem vařil karburátor z fichtla v arvě
sice šílenej smrad ale karbec jak novej 

Libor:

hlavne nevarit v benzinu.

mě se na hliníkové díly osvědčilo ponořit heblo do fixinely

Tak já asi v tim octu to trochu povařim.A mám ten karbec roydělat nebo něco z něj vyndat

omyj
-> black.john: Nejdřív ho trochu omij v benzínu bude to lepši:)
-> Pilot 105: No, ještě ne manželka, až tak možná za rok :)
A venku to budu dělat, ať si užijou i sousedi. Mám to teda pak pořádně vyprat?
A venku to budu dělat, ať si užijou i sousedi. Mám to teda pak pořádně vyprat?
-> black.john: Hlavně dej pozor, aby se ti ten karb nerozpustil před očima a dělěj to radši venku na nějaké přenosném vařiči, jinak tě manželka vyhodí.

Taky asi budu vařit karbec v octe(viz. foto :), jak to vypláchnout po vyvaření? Někde jsem četl znova to povařit v čisté vodě nebo umýt v benzínu, aby pak nedrhly klapky
-> pavlas: JJ, 2,5 l 1000,-
Dostal jsem typ od jednoho kamaráda, co dělá renovace veteránů. Na čištění karburátorů používá tetrahydrofuran. Prej co nevyčistí tohleto, to už nejde ničím. Akorát se to strašně špatně schání a je to drahý.
No a my máme třeba v práci několik ultrazvukových praček aj pruběžky ale jako medium se tam používá vlažná DEMI voda, tak jsem to radši umyl doma v benzínu a pak uvařil v octě.
Pilot 105: ved to som tym chcel povedat
das sa pouzit hocico ine aj bez agresie na kovovy material
mno a ktomu ultrazvuku ma fakt malo kto pristup... coz je skoda

Nejideálnější je ultrazvukové čištění v lázni, ale k tomu má málokdo přístup.
Ocet je zbytečně agresivní, citronovka čistí také dobře a zinek ani Al nežere.
-> DuriQ: jako 1.1 nebo 1.2 s vodou? já měl jen čistej vocet.
inac vycistilo to ukazkovo 

mno asi pol hodku ale mal som to tak 1:1 alebo 1:2 uz si nepamatam bolo to tak 3 roky spat, ale bol to strasny smrad to si pamatam

-> DuriQ: A jak dlouho jsi to v tom octě měl?
ocot vycisti krasne to je pravda ale uz by som to v octe druhy krat necistil... presne s toho dvovodu co napisal pererp136
tak trochu sa mi zacali pridierat klapky
to znamenalo rozobratie karbiku new hriadelky a uz aj nasledna uprava karku
... takze ocot neodporucam skor petrolej
nechat vyluhovat a potom prefukat kanaliky tlacenym vzduchom
mno nezabudnut vytiahnut vsetky tesnenia s karbu hlavne tie gumene 

ci uz pri octe alebo hocicom inom

-> PeterP136: Tak to urcite nic znatelnýho, ono taky na tech hridelkach jsou neco jako plastový gufera a ta druha klapka potom chodi stejne ztuha jako pred tim. Ale neni to sedr, je to Weber a treba maj jinou smes na karbeci.
-> Gryzly: A nezvacsili sa diery pre hriadelky, pripadne pre rozne naskrutkovavacie blbosti? Teda myslim nejak znatelne - vaditelne :). Je mi jasne, ze toho zinku az tak vela neubudne, ale daco urcite.
Inac pre tych co si myslia, ze ocot da hliniku pokoj. Cistil som piestiky do zadnych prasiatok v octe. Len tak pre pokus. Kedze boli trosku odrate a na mieste mali predrate pomosadzenie (alebocimtobolopokryte), tak hcl, aj ocot tam vyzralo peknu jamu do hliniku, z ktoreho je ten piestik. Akurat odhrdzovac to len zatmavil ale nevyzral do hlbky.
Inac pre tych co si myslia, ze ocot da hliniku pokoj. Cistil som piestiky do zadnych prasiatok v octe. Len tak pre pokus. Kedze boli trosku odrate a na mieste mali predrate pomosadzenie (alebocimtobolopokryte), tak hcl, aj ocot tam vyzralo peknu jamu do hliniku, z ktoreho je ten piestik. Akurat odhrdzovac to len zatmavil ale nevyzral do hlbky.
-> PeterP136: Já to dal do normálního 8% octu kterej koupíš v obchodě a zapl jsem sporák a potopil jsem to tam a asi 45 minut trvalo než ty 4 litry začli vařit pak jsem to tam chvílu nechal a vyndal. a když to schládlo tak jsem to propláchl ve vlažné vodě.
Ak by som to nechcel lakovat, tak do petroleja (po nom to urcite nezacne oxidovat), inac ten ocot, ale fest zriedeny, lebo je to kyselina a silnejsia nez citronova a pekne zere zinok. Po 4 hodinach v octe 1:2 (8%ocot : voda) z pozinkovanej skrutky ostane obycajna zelezna :).
-> Gryzly: Moc pěkná práce.

HCl v žádném případě, to by tě z toho karbu moc nezůstalo. Proběhla by velmi prudká reakce zinku s HCl za produkce velkého množství vodíku.

Kyselina citronová a povařit.

vařba v octě. za prudkého plamene uvést ocet do varu a nechat 40 minut vařit, dokud karburátor nezměkne a nenasaje šťávu.
tak já před necelým měsícem vařil karbec v ostu. a fakt to pomohlo, hlavně proti těm býlejm zinkovejm oxidum. Ten karbec toho byl plnej a když jsem to nechal dva dny utopený v bezínu tak po dvou dnech na suchu se tam zase začal dělat šedej povrch, tak jsem koupil 4 litry octu, sebral na dvorku nějakej pozinkovanej kbelík, a vařij jsem v kuchyni karbec, ale pozor je to rygol jako prase. Ale pomohlo to a dost.
-> Vojta: fakt jo?!
a pomohlo mu to vyprání v octu?
Kamos pral Karbec v OCTU
Zkus Domestos, moje mladá do toho včera namočila bílou halenku, protože tam měla skrvnu, která nechtěla pustit, zapomněla na to a ráno z toho měla cedník
Už je v koši

no matka s těmahle srágorama dělá a myslím si že mi včera říkala pravej opak.Já ji mám doma,ale zatím to zkoušet nebudu.My se solnou vymejváme vložku do kotle která je z nerezu a mědi.Nesmí se to nechat moc dlouho.Prej je na hliník dobrej louh.Ten ale nemám doma.V čem byste to vyprali?
Tak mě napadá, kdyby šly vymontovat všechny železné díly, tak by se to mohlo hodit do kyseliny solný, ta hliník nežere, teda aspoň mo to někdo tvrdil.

no v pračke s Calgonom, neee?