Tak stejný problém jsem ted řešil u jednoho zákazníka na Š125. Někdo se mu v tom pohrabal a byl tam takový předstih, že to už ani ten startér nepobral.
Jinak co se týče toho axiálu nebo vůbec přebrusů kliky. V domácích podmínkách bez speciálních měřidel to nezměříš. Maximálně si zjistíš, který brus máš aktuálně na klice. Brousí se vždycky po 0,25mm. To znamená: pr.55mm...originál; pr.54,75mm...první brus; pr.54,50mm....druhý brus...atd.) ke každému brusu musíš přiřadit odpovídající šálky a axiální ložiska. Axiální vůle kliky je myslím jestli se nepletu 0,05-0,1mm. Měří se ručkovým úchylkoměrem. Přebrusy platí stejně i pro ojniční ložiska, pouze bez axiální vůle.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
klikovka škoda 105
10:16:07
22.09.2011
22.09.2011

HonzaGS
09:04:47
22.09.2011
22.09.2011

charouz
takže jedno je ze strany rozvodú za tím přitlačným kroužkem to vím a druhý je u toho samýho hlavního ložiska akorát zevnitř nebo až u toho ložiska u setrvačníku a vlastně to vnitřní se tedy mění při přebrusu kliky podle přebrusu a venkovní zústává stejný.takže pokud jde s klikou točit normálně měl by ten axiál v pohodě a pokud se stím něco dělá při nasazené řemenici tak to nemúže nic udělat.
A chtěl sem se zeptat v motoru co mám nyní v autě se mi stává následující věc při startování mi motor točí někdy normálně a někdy jak kdyby se přidíral motor.skoušel sem měnit starter kostru procházel baterka ok tak mě napadlo zda by nemohlo být něco s tím vnitřím axiálem že by si nějak chodil jak chtěl proto by to startovalo nějkdy normálně a někdy stuha nebo skusit ještě tu kostru nebo se fakt v motoru něco přidírá
A chtěl sem se zeptat v motoru co mám nyní v autě se mi stává následující věc při startování mi motor točí někdy normálně a někdy jak kdyby se přidíral motor.skoušel sem měnit starter kostru procházel baterka ok tak mě napadlo zda by nemohlo být něco s tím vnitřím axiálem že by si nějak chodil jak chtěl proto by to startovalo nějkdy normálně a někdy stuha nebo skusit ještě tu kostru nebo se fakt v motoru něco přidírá
08:30:23
22.09.2011
22.09.2011

MOLSO
-> charouz: to je take kolecko zo zubom n vonkajsom obvode. Ked vypadne zistis to tak ze po dotiahnuti srobu remenice neotocis motorom. V motore sa nachadzaju 2 axialy 1 pred a druhy za prvym hlavnym loziskom kluky.
08:21:56
22.09.2011
22.09.2011

charouz
ne skoušel jsem to z nasazenou řemenicí ale odkut může axiál vypadnout a jak vypadá a jak poznám jestli vypadl nebo ne prosím o fotku
00:16:11
22.09.2011
22.09.2011

kamikaze
-> charouz: Pokud jsi tohle zkoušel s vyndanou řemenicí, tak máš axiál nejspíš venku
00:14:18
22.09.2011
22.09.2011

StepaNoFUN
Měřit, měřit a měřit... Nic jinýho na tom nevymyslíš. Průměr hlavních ložisek, jejich ovalitu, to samý u ojničních a axiální vůle...
A zkus se prosím vyjadřovat jako člověk. Konec věty, tečka, mezera, velké písmeno na začátku nové věty. Takhle se to šíleně blbě čte. :-/
A zkus se prosím vyjadřovat jako člověk. Konec věty, tečka, mezera, velké písmeno na začátku nové věty. Takhle se to šíleně blbě čte. :-/
23:08:02
21.09.2011
21.09.2011

Nwkt
Změřit průměr hlavních ložisek
23:02:59
21.09.2011
21.09.2011

charouz
jak poznat zda je už klikovka na přebrus na rozdělaným motoru.pak sem se chtěl zeptat na axiální ložisko jeden kroužek je ze strany rozvodů a vzadu ještě něco je co může vyjet při pohybu kliky dozadu všude se píše že klika se má zajištovat při výměně rozvodú aby nespadl nemáte nějaký fotky a při přebrusu kliky se musí axiál dat jiný podle přebrusu.a pak sem si všiml že při vytaženém motoru když chytnu za setrvačník a začnu sním pohybovat proti bloku a zpátky tak klika má nějakou axiální vůli kolik to múže být jestli to múže být ale skoušel jsem to na vícero motorech a všady to bylo zhruba stejné bylo to na složeným motoře čili klika byla zajištěna řemenicí dík