-> mb136gl: Ale ono to skutečně v jistým rozmezí platí

U většiny běžných skutečně nejmenší spotřebu docílíme na nejvyšší stupeň při piánko jízdě klidně kolem 1800rpm. Ovšem v tomhle režimu pojede v reálným provozu mimo město asi jenom pablb :)
Nenůžu nezmíni klasickej škodováckej blud, kterej má kořeny v nesprávný inerpretaci slavnýho grafu (nevím jestli z Cedrycha či Andrta) průběhu MĚRNÝ spotřeby a krouťáku v závislosti na otáčkách. Pro motor 136 má měrná spotřeba minimum a krouťák maximum kolem 3000rpm a už jsem slyšel několikrát nějakýho mudrce, kterej se hádal, že škochtle tedy žere nejmíň při 3000rpm na 5tku - což je snad někde kolem 100km/hod.
-> Fiatak: Odpojovat druhou klapku je samozřejmě jedna ze zhovadilostí spořičů. Jsou i tací, co si podkládaj doraz plynovýho pedálu, aby se klapka neotvírala na doraz nebo montujou na sací potrubí zázračný turbovrtule na "lepší promíchání směsi". Když už si dám do 120tky motor 136, tak si toho sakra užiju, ne? :) Měl jsem ho ve škodovce taky a točil jsem normálně 2-3 tisíce a když bylo potřeba tak klidně do 6000 a žralo to 7l lpg, což je řekněme ekvivalent 6l benzínu. Možná máš rezervu v nastavení karbu (chtělo by to natryskování aspoň podle sedru 120LS), možná by to zkouslo větší předstih, možná jsou rezervy v technice jízdy - využívání setrvačnosti, předvídání, plynulej průjezd zatáček....