Teraz som rozobral rozdelovač z VW, nie je v ňom nič extra, iba rotor podobny favoriťáckemu a čidlo s tromi vývodmi, myslim že by to šlo prehádzať do škodováckeho. Žiadne regulacie tam nevidno, takze to bude podmienene ešte nejakými čidlami alebo RJ. Ta trafocievka by s tym mala šľapať...
Edit: tu su nejake schemy z VW www.auto.hlboke.sk/
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Cívka pro vysoké otáčky
-> vhml: no a co je to za cívku nějaká spešl? a ta by třeba šla nahradit tou MSD ne? ale no nemá cenu asi řešit
-> havlik: vicemene jo, jenze tahle Bosch cívka je tezko sehnatelna
-> havlik: Odstredivu alebo aj podtlakovu...
-> Jarinko: regulace čeho?
-> havlik: No už len regulacie prisposobit... 

-> vhml: no to znamená že by stačilo v podstatě vzít z VW celej rozdělovač s tim čurem černym a cívku a bude to fungovat lip jak origo zapalko?
-> havlik: tohle se jezdí. Bosch zápalko a v rozdělovači nějakej VW optočlen.
K tomu odporu, nasiel som v autokelly dva rozne palce na bezkontakt, obidve su origo pal, ale jeden ma odpor 1kOhm a druhy 5kOhm, ktory bude lepsi? ten druhy je malicko drahsi...
-> Labros: škodovácká bez odporu se jezdí běžně, bez nějakých větší problémů. Ano hřeje, ale neodchází. Zato favorití je vyloženě radiátor. Takže v životnosti škodovácký bez odporu problém nevidím. A je to teda z výběru cívek ze škodovky ta pravá pro vyšší otáčky, než kdyby měla odpor?
Kdyz da favospulka 8A za 2ms bez odporu, tak odporem to bude jeste horsi (otazka je jak moc) - presto ze casova konstanta bude lepsi.
Ja nevim, jakou ma indukcnost favospulka, ty 3-4 mH vypadaji realne, ale mam tu ve skrini nejakou spuli, na ktere jsem nameril 0.45mH a o ktere jsem si myslel, ze je z fava. Tak jsem bud blbe meril, nebo je neco s tou civkou neboi je z neceho jinyho....
Ja nevim, jakou ma indukcnost favospulka, ty 3-4 mH vypadaji realne, ale mam tu ve skrini nejakou spuli, na ktere jsem nameril 0.45mH a o ktere jsem si myslel, ze je z fava. Tak jsem bud blbe meril, nebo je neco s tou civkou neboi je z neceho jinyho....
img.skoda-virt.cz/vase_au
ta_upload/7239_2011-03-16_
15-40-22_91.jpg a má někdo tušení jak funguje tohle jediné co vim že je to z pickup freestyle a vypada to jako obyc bosch civka a rozdelovac a je v tom zakomponovany to curo co ma kazda VW 1.8 na zapalovani
-> Labros: mam doma jedni cievku zvysnu, z VW 1.8 ale mne staci favozapalko, tejto by som sa rad zbavil...
-> vhml: škodováckou i favoriťáckou. Kromě kladívek se bude cívka i krapet hřát. Prostě při volnoběhu bude mít zapalování obrovský výkon, takže kdoví co to udělá se zbytkem zapalování - kladívka, kontakty ve víčku, kabely, svíčky.
-> Jarinko: vypadá to, že žádný, že k zápalu stačí vždycky stejné množství energie, nezávislé na množství směsi. Ona stejně směs má prohořívat postupně, od svíčky dál, ne detonačně.
-> Labros: Takže chápu dobře že nejvhodnější by byla ta favorití s dodaným odporem neznámé hodnoty.
A pokud použiju škodováckou bez odporu tak se v nízkých otáčkách bude přehřívat a pálit kladívka. Což ale s nájezdem tak 500km ročně mi zase tak moc netrápí.
A pokud použiju škodováckou bez odporu tak se v nízkých otáčkách bude přehřívat a pálit kladívka. Což ale s nájezdem tak 500km ročně mi zase tak moc netrápí.
-> Labros: Takze hladame auto s co najvyssimi otáčkami motoru...
Aky bude vzťah energie cievky k objemu motora?
Aky bude vzťah energie cievky k objemu motora?
-> Jarinko: byl by to docela kumšt, určitě se najde nějaká vhodná z jiného auta
-> Labros: Tak dame cievku osustruzit a odlahcit
pekne prirovnanie...
A čo tak dať naviť vlastnú cievku, napr s feritovým jadrom?

A čo tak dať naviť vlastnú cievku, napr s feritovým jadrom?
-> vhml: Pokud to bude cívka s menší indukčností, tak určitě ne bez odporu, protože pak tam při volnoběhu a nízkých otáčkách půjde moc velký proud a nevydrží ti kladívka.
Kladívka v té mé analogii jsou nějaká zarážka, která roztočený setrvačník v momentě zastaví.
Takže s předřadným odporem, menším než má favo (pokud to bude favo cívka), ale přesnou hodnotu teď neřeknu.
Kladívka v té mé analogii jsou nějaká zarážka, která roztočený setrvačník v momentě zastaví.
Takže s předřadným odporem, menším než má favo (pokud to bude favo cívka), ale přesnou hodnotu teď neřeknu.
-> vhml: představuj si přímo při čtení, že v ruce držíš kliku, kterou ten bržděnej setrvačník roztáčíš 

-> vhml: Já bych zkusil favo cívku, ale někdo musí vypočítat rozumnou hodnotu předřadného odporu. Tak, aby dosáhla slušného proudu za kratší dobu, než ty 2ms, a přitom aby proud na volnoběh neměl nějakou obrovskou hodnotu.
-> Labros: někde v půlce jsem se ztratil i po třetím přečtení :-D
To nabíjení cívky s předřadným odporem je možné si předstačit jako roztáčení setrvačníku, který je bržděný nějakou třecí brzdou. Přitom nám jde o to, aby konečná rychlost (otáčky setrvačníku) nepřesáhla (ani při nejdelší době roztáčení) určitou hodnotu (přehřátí cívky), ale současně aby setrvačník dosáhl za danou dobu (která se s otáčkami motoru zkracuje) dostatečnou energii (nutná energie v cívce potřebná pro zápal.) Čím je setrvačník lehčí (menší indukčnost cívky), tím rychleji se rozeběhne (rychleji naroste proud), ale současně tím menší je jeho energie. Když budu brzdit víc (větší předřadný odpor), můžu dát lehčí setrvačník, který se rychle rozběhne a rychle dosáhne maximálních otáček, ale za cenu větší ztráty energie v brzdě (odporu) a menší energie setrvačníku. Když budu brzdit míň, můžu dát těžší setrvačník, který uchová větší část energie, ale delší dobu se bude rozbíhat (a ta doba mezi zápaly se nám snižuje, když chceme vysokootáčkový motor), takže jeho energie (energie jiskry) bude výrazně záviset na době roztáčení (sepnutí kontaktů a tím na otáčkách motoru.) A aby to bylo ještě trochu komplikovanější, tak energie roste s druhou mocninou otáček setrvačníku = proudu. Takže je to trochu složitější výpočet a kompromis mezi několika faktory.
A ohledně škodováckých cívek. Bude obecně lepší odporová s odporem, nebo bez odporu?
Já se teda teďka kor v pracovní době neodvažuju pokusit se vypočítat nějakou dobrou hodnotu odporu pro použití favo cívky s kladívky, aby zůstal rozumný proud a současně dostatečná energie v co nejširším rozsah otáček, ale třeba se to někomu podaří. Zkusím se k tomu ještě vrátit později.
-> COL: no leda že myslel nárůst ne na začátku po sepnutí, ale na konci před rozepnutím.
-> Labros:
Cech v tom ma obcas taky trochu hokej. V case t=0, kdyz je i=0, je smernice narustu proudu dana indukcnosti a prilozenym napetim, to je stale 12V. Takze je dana indukcnosti. S rostoucim proudem uz jen klesa. Tak jak muze tvrdit, ze "Rychlost nárůstu proudu je díky malému odporu vinutí výrazně vyšší "...... Akorat u vetsiho odporu s rostoucim proudem rychleji klesa (pokud by byl odpor nula, tak je furt konstatni)....
Cech v tom ma obcas taky trochu hokej. V case t=0, kdyz je i=0, je smernice narustu proudu dana indukcnosti a prilozenym napetim, to je stale 12V. Takze je dana indukcnosti. S rostoucim proudem uz jen klesa. Tak jak muze tvrdit, ze "Rychlost nárůstu proudu je díky malému odporu vinutí výrazně vyšší "...... Akorat u vetsiho odporu s rostoucim proudem rychleji klesa (pokud by byl odpor nula, tak je furt konstatni)....
-> vhml: Z hlediska "nastouchani civky" energii nas zajima jeji indukcnost, odpor a nejaky proudovy limit (at uz vyplyva z magnetickeho obvodu nebo ze ztrat ohrevem vinuti)...
-> Labros: jo a musím je ponechat
A ještě jsem zapomněl opsat z toho článku, že při použití ETZ není možné zmenšit maximální proud cívkou (třeba vyřazením předřadného odporu nebo použitím cívky s větší indukčností), protože tranzistor potom neumí rychle rozepnout, což se fatálně projeví na kvalitě jiskry (problém desaturace.)
-> vhml: a co máš za spínání? kladívka?
-> Labros: a hodnoty škodovácké cívky známé jsou?
Hlavně mi jde o výběr na víkendové závody. Doted jsme jezdili na stovkovou, fungovalo to, ale proč nedat lepší že jo.
Tak jestli 120 s odporem, nebo bez odporu, nebo nechat tu stovkovou?
Hlavně mi jde o výběr na víkendové závody. Doted jsme jezdili na stovkovou, fungovalo to, ale proč nedat lepší že jo.
Tak jestli 120 s odporem, nebo bez odporu, nebo nechat tu stovkovou?
Parametry favo cívky jsou v článku od Čecha viz níže. Indukčnost je menší, než u kontaktního zapalování. Pro nějaký vysokootáčkový motor, o kterém se bavíte, je ale doba plnění 2ms moc dlouhá, cívka se plně stačí nabít do 6000 ot/min. Od 6000 do 9000 už energie jiskry klesá, nad 9000 už nestíhá ETZ. Pokud by se použilo jiné spínání s kratší dobou sepnutí, musela by se vzít cívka s ještě menší indukčností, nebo se spokojit s menší energií na sekundáru (což by stačilo, pokud je v dobrém stavu zbytek zapalování - víčko, kabeyl, svíčky.)
Citát z Techwebu:
Cívka z Favorita nemá nijak zvlášť malou indukčnost, použitá hodnota asi 3-4 mH je kompromisem mezi velikostí dosažené energie a maximálním proudem. Časová konstanta je větší, ale je vypočítaná pro proud asi 17 A. Rychlost nárůstu proudu je díky malému odporu vinutí výrazně vyšší a na osciloskopu se do 6 A jeví jako přímka. Protože se už technicky vyčerpala možnost "narovnávání" nárůstu proudu, další snižování indukčnosti by přineslo pokles dosažitelné energie. Krátká doba 2 ms stačí pro dosažení proudu 6 A, na kterém začíná desaturace tranzistoru a to nám ke štěstí bohatě stačí.
Citát z Techwebu:
Cívka z Favorita nemá nijak zvlášť malou indukčnost, použitá hodnota asi 3-4 mH je kompromisem mezi velikostí dosažené energie a maximálním proudem. Časová konstanta je větší, ale je vypočítaná pro proud asi 17 A. Rychlost nárůstu proudu je díky malému odporu vinutí výrazně vyšší a na osciloskopu se do 6 A jeví jako přímka. Protože se už technicky vyčerpala možnost "narovnávání" nárůstu proudu, další snižování indukčnosti by přineslo pokles dosažitelné energie. Krátká doba 2 ms stačí pro dosažení proudu 6 A, na kterém začíná desaturace tranzistoru a to nám ke štěstí bohatě stačí.
-> COL: a co je konkrétně je třeba změřit a jak, případně vyčíst v nějaké literatuře?
Kdyz budem ty parametry civek znat, muzem je posoudit. Ja je neznam, kdysi jsem sice meril favocivku, ale uz nevim, kde ta data jsou, ostatni civky jsem nemeril.
-> vhml: mám tu cívky z pětkovýho brambora - Bosch..... nechceš?

Přes SZ mi přišla rada na ozkoušení cívky ze žigula a BMW E30. Zná někdo konkrétní parametry ke srovnání?
-> havlik: -> vhml: Pocitam 4 lidi, pak cena vychazi takhle.
Mohl by nejakej elektrodbornik posoudit parametry tech civek, zda je to krok vpred, ci jen draha cervena civka. Diky
Mohl by nejakej elektrodbornik posoudit parametry tech civek, zda je to krok vpred, ci jen draha cervena civka. Diky
-> Labros:
Máš pravdu, průmku ještě dostudovanou nemám a z elektriky toho už víc znát vzhledem k oboru nebudu.
Poučovat jsem nikoho nechtěl, netvrdil jsem, že mám pravdu.
Máš pravdu, průmku ještě dostudovanou nemám a z elektriky toho už víc znát vzhledem k oboru nebudu.
Poučovat jsem nikoho nechtěl, netvrdil jsem, že mám pravdu.
-> m8rinek: stojí jenom litr jo?
To ale nemění nic na tom, že na nějaký cívce musím v sobotu závodit :-D
To ale nemění nic na tom, že na nějaký cívce musím v sobotu závodit :-D
-> m8rinek: třeba by se našlo eště víc lidí co by to chtěli
-> vhml: dej litr a objedná se MSD.
Nějak se v tom ztrácím. Vznesu tak hloupej a jednoduchej dotaz. Co je z dostupných cívek nejvhodnější pro vysoké otáčky?
- cívka Š100, tudíž která předřadný odpor nikdy neměla
- cívka Š120, se zapojeným předřadným odporem
- cívka Š120, napřímo bez odporu
- cívka favorit, +nějaký harakiri k tomu aby se nehřála?
A dokáže mi ještě někdo povědět jak cívky rozeznat?
Mám cívku 820, vím že to je favorit. Pak mám cívku 600 a cívku, která má nakonci jen .13
A do třetice. Nabíjí mi to bez zátěže na 13,4V. Jak na volnoběh, tak na 3500. Je to v pořádku nebo málo a dokáže to ovlivnit chod cívky?
- cívka Š100, tudíž která předřadný odpor nikdy neměla
- cívka Š120, se zapojeným předřadným odporem
- cívka Š120, napřímo bez odporu
- cívka favorit, +nějaký harakiri k tomu aby se nehřála?
A dokáže mi ještě někdo povědět jak cívky rozeznat?
Mám cívku 820, vím že to je favorit. Pak mám cívku 600 a cívku, která má nakonci jen .13
A do třetice. Nabíjí mi to bez zátěže na 13,4V. Jak na volnoběh, tak na 3500. Je to v pořádku nebo málo a dokáže to ovlivnit chod cívky?
-> m8rinek 02.05.11 22:28:20: podle mě v těch prvních dvou je rozdíl jen ve vzhledu. Poslední je pro použití ve velkých vibracích. Jinak hodnoty mají všechny stejné
-> Labros: Dekuju, posledni rok mi drzi pri zivote 6 letou Bannerku.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: tak to gratuluju :))
-> COL: taky kde na to chceš brát čas, v našem věku :)
-> COL: taky kde na to chceš brát čas, v našem věku :)
-> Labros: To něřeš. ;-) Matthes měl nemocnej altík, pak ho nahradil nějakým "nečeským" funkčním a od tý doby konstatuje, že ty český alternátoy jsou jaksi "na pikaču"... :-D
-> COL: OK. Pochopeno. ;-) A jak jsem psal - ze školy jsem už nějakej pátek a skoro stejně dlouhou dobu mimo obor. A otevřene přiznávám, že přechodovej jev indukčnosti mi opravdu nedotekl... Spíš jsem řešil situaci - zvýšením napětí nezvýšíš proud... :-) Víc jsem to nějak neřešil... :-D
-> COL: OK. Pochopeno. ;-) A jak jsem psal - ze školy jsem už nějakej pátek a skoro stejně dlouhou dobu mimo obor. A otevřene přiznávám, že přechodovej jev indukčnosti mi opravdu nedotekl... Spíš jsem řešil situaci - zvýšením napětí nezvýšíš proud... :-) Víc jsem to nějak neřešil... :-D
-> Labros: Nojo no, me Valeo dava 14,3V na volnobeh bez ohledu na zapnute spotrebice 

-> Labros:
No jo, ale procesu vlastniho zapalu a fineskam horeni uz zas tak detailne nerozumim, resp. nejak neni cas se tim nejak podrobneji zabyvat.... to mi pripomina, ze mam rozdelanou novejsi verzi zapalka a taky to jde desne pomalu...
No jo, ale procesu vlastniho zapalu a fineskam horeni uz zas tak detailne nerozumim, resp. nejak neni cas se tim nejak podrobneji zabyvat.... to mi pripomina, ze mam rozdelanou novejsi verzi zapalka a taky to jde desne pomalu...