skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Co na omytí karburátoru???
-> Jozka: Moc si nedovedu představit čemu by to mohlo vadit, na těch karburátorech mě jiný věci trápí o dost víc - však jsi to v neděli viděl sám. To kucknutí při přidání z volnoběhu ale netuším jak odstranit :(
-> Vít Heřman: Já použil obojí, ale zřejmě pozdě, takže na klapce mám takovej náběh barevnej - ale nic hroznýho myslím, co by nějak vadilo.
-> Jozka: Klapky jako takové jsou pohodě, osička kupodivu taky - lišku chytí akorát šroubky na klapce. Pokud tomu chceš zabránit, tak hned po oschnutí těch šroubků (vnitřek karbce schne podstatně déle) na ně stříkni trochu WDčka nebo Konkoru. Jo a na urychlení vysoušení funguje skvěle fén :) Každopádně pokud počkáš než to doschne samovolně, tak už ty šroubky oreznou, ale nic co by konkor nespravil.
-> Vít Heřman: Koukám, že tu recepturu používáme dost podobnou, ještě pomáhám octu šmrdláním kartáčkem na zuby.. Na výsledku mi trochu vadí "liška" na klapkách, ale ta se provozem snad ztratila/ztratí..
-> TechniX: No právě proto ten ocet - drastickej nejni, povrch pak maximálně přeleštíš bavlněným hadrem a je jako nový - a nemusíš to v něm máčet půl roku. Akorát ten smrad je nechutnej...
-> Vít Heřman: Rozhodně to nejní hned, je to na několikráté máčení + hrát si stím se štětkou .. nic nejní zadarmo a času se na tom stráví opravdu dost, ale rozhodně než na to použít carlan co delším máčení ten povrch poničil a za čas to šedne a oxyduje, to za to nestojí, lepší si stím pohrat aby byl krásně čistej než na to používat nějaké drastické chemie :)
-> mereksk: Pokud jsou kanaly (alespon ty ktere jsou pri provozu zaplavene) normalne pruchozi, tak by to ze nebudou uplne 100% ciste vadit nemelo - dulezita je cistota kalibrovanych prumeru (trysky) a to ze nikde neklesne prumer kanal pod prumer te trysky. Trosicku toho po octe zustane, ale celkem minimum.
Jinak mnozstvi volim tak ze do uz na tento ucel vyhrazeneho hrnce (odhadem tak trilitrovy) dam karburator, vyleju litrovou lahev octa a doplnim vody tak aby byl ponoreny - max tak pul litru. Pak varim dokud mi neprijde zena vynadat, co je to za smrad nebo dokud me to neprestane bavit - treba 20 minut. Vetsinou delam dva karburatory v jeden den, takze ten prvni varim tak dlouho nez rozeberu ten druhy a druhy pak varim tak dlouho dokud prvni nevydrbu od vnejsich necistot.
Jinak mnozstvi volim tak ze do uz na tento ucel vyhrazeneho hrnce (odhadem tak trilitrovy) dam karburator, vyleju litrovou lahev octa a doplnim vody tak aby byl ponoreny - max tak pul litru. Pak varim dokud mi neprijde zena vynadat, co je to za smrad nebo dokud me to neprestane bavit - treba 20 minut. Vetsinou delam dva karburatory v jeden den, takze ten prvni varim tak dlouho nez rozeberu ten druhy a druhy pak varim tak dlouho dokud prvni nevydrbu od vnejsich necistot.
Mne sa osvedčil nejaky čistič motorov, mal som ho doma a neviem ako sa volal, bol uz preliaty v inej flasi, krasne to zacalo sumiet a vytvarat bielu penu a hrozny smrad. Vyžralo to iba oxidaciu a masnoty, cize super, neskor pridam foto. Inak sa mi osvecilo na taku zapecenu spinu brusna pasta na ventily a zubna kefka a nafta

Ak nieje karburátor celkom rozobraný ( myslím akceleračnu pumpičku) nebude ten aceton rozožierať membránku ?
Mne ani tak nejde o vyčistenie karbu z vonku to nemá na funkčnosť žiaden vplyv ( ak nerátam že by na vonkajších mechanických častiach bolo doslova blato
) No pri varení v octe mi ostal nejakí sajrajt aj v plavákovej komore takže ten ocot podla mňa nieje všeliek a neodstráni všetko tím skôr v nejakom kanáliku no je to len môj názor ako som písal na silne znečistení karb v niečom určite pomôže a pri kombinácií viacerých spôsobov ....... Zatiaľ som nemal žiaden silno znečistení karburátor takže u mňa ťažko povedať. Možno záleží aj od octu a spôsobe takže dajte tipy ako ste varili vy. Pomer voda-ocot, čas vareia atď. ..
Mne ani tak nejde o vyčistenie karbu z vonku to nemá na funkčnosť žiaden vplyv ( ak nerátam že by na vonkajších mechanických častiach bolo doslova blato

-> mereksk: Jde o to jestli se snažíš vyčistit karb jen "na pohled" zvenku, nebo i zevnitř. Pokud jen zvenku, stačí umýt. Ale snažit se benzínem dostat ven ty usazeniny z plovákovky a kanálů je marná práce - pokud by to šlo, vymejou se provozem.
-> TechniX: Benzín nebo aceton pomůžou zvenku, ale jsem s nima moc úspěch neslavil... pokud je v karbu hodně usazenin, je skoro zbytečný to zkoušet.
-> TechniX: Benzín nebo aceton pomůžou zvenku, ale jsem s nima moc úspěch neslavil... pokud je v karbu hodně usazenin, je skoro zbytečný to zkoušet.
-> Rotak: Carlan raději ne, je na motory a je to pěkná žíravina.. Když stím neumíš tak všechen hliník šedne a oxyduje .. a když to necháš ještě delší dobu tak to dokonce i hliník žere
Raději čistič karburátoru od MAFRA a nebo nechat ponořený do benzínu či acetonu 6000
Raději čistič karburátoru od MAFRA a nebo nechat ponořený do benzínu či acetonu 6000
-> palinator: Tak neregistroval som na karbe žiadnu vrstvu no ta otázka ma zaskočila takže .... Tiež som skúšal vyvárať v octe a následne benzínom vymočiť, vydrhnúť.
Pri ostatných som ocot vynechal a výsledok rovnaký. Pripušťám ale že pri silne znečistených karboch to môže pomôcť.
Pri ostatných som ocot vynechal a výsledok rovnaký. Pripušťám ale že pri silne znečistených karboch to môže pomôcť.
-> doking: Žádná vrstva na tom není, jak píše palinator , je to odlitek ze zinkové slitiny. Takže octem jen lehoučce narušíš a zmatníš povrchovou vrstvu - když to následně přeleštíš hadrem, bude to vypadat jako nové (ale je to zbytečné).
Mě se osvědčila kombinace vyvaření v octě na odstranění usazenin z plovákovky a kanálů. A následně na odstranění vnější špíny ("motorová černota") používám kartáček na zuby a čistící prostředek na silně znečištěné ruce - Ruto se to jmenuje: www.oopp.cz/detail.php?ca t=1110&a... a funguje to fantasticky. Případně lze použít i prací prášek, ale to Ruto bude asi šetrnější (BTW, podle mě na ruce daleko lepší než solvina). Jinak použít jde i bez vyvaření v octě, ale když se nejdřív karb uvaří, funguje to líp.
Výsledek pak vypadá třeba takhle:
Mě se osvědčila kombinace vyvaření v octě na odstranění usazenin z plovákovky a kanálů. A následně na odstranění vnější špíny ("motorová černota") používám kartáček na zuby a čistící prostředek na silně znečištěné ruce - Ruto se to jmenuje: www.oopp.cz/detail.php?ca t=1110&a... a funguje to fantasticky. Případně lze použít i prací prášek, ale to Ruto bude asi šetrnější (BTW, podle mě na ruce daleko lepší než solvina). Jinak použít jde i bez vyvaření v octě, ale když se nejdřív karb uvaří, funguje to líp.
Výsledek pak vypadá třeba takhle:
-> Rotak: Carlan je spíš na MOTOR jako takovej

-> mereksk:
Není to "rádoby pozink", ale celej karburátor je ze zinkový slitiny. Já to v octový vodě vařil a nic zvláštního se tomu nestalo. Pak jsem to čistil benzínem, ale zažranou špínu jsem z toho nedostal (i když jsem se o to taky nějak extra nesnažil) - co šlo, to šlo, co nešlo, to tam zůstalo.
Není to "rádoby pozink", ale celej karburátor je ze zinkový slitiny. Já to v octový vodě vařil a nic zvláštního se tomu nestalo. Pak jsem to čistil benzínem, ale zažranou špínu jsem z toho nedostal (i když jsem se o to taky nějak extra nesnažil) - co šlo, to šlo, co nešlo, to tam zůstalo.
-> bibendum30: asi tak no a nebo ještě funguje Carlan
Já osobně jsem to dělal MILITEM a opláchnul teplou vodou a vše funguje jak má.
Komunistická ARVA ta toho umeje....jéjéj,ta dnešní eko sračka už tolik ne
Mafra to hezky odmastí,záleží jak jí máš naředěnou vodou,na hliník ale moc není,ten pak začne jako oxidovat-udělá se tam bílý povlak
No a k tej vrstve ti neviem nič povedať ja myslím že to nemá žiaden vplyv. ( sory že som nepoužil editaciu no nefunguje )
Najlepšie to po mojich skúsenostiach ide normálnym benzínom dokonca lepšie ako technickým. Nechám to pár hodín ponorené v benzíne potom z vonku prebehnem kefkou a je čistí. I z vnútra.
Abych zbytečně nezakládal nový téma,tak se zeptám tu,už to padlo i tady v těch pár příspěvcích. Mě se právě stalo to,že mi ocet komplet rozežral na karburátoru ten rádoby pozink nebo co to na tom je. Předpokládám,že na funkci jako takovou to vliv mít nebude,ale jak moc jsem tomu karburátoru snížil životnost,mělo ta vrstva nějaký význam? Případně,je nějaká možnost,na to znova nějakou vrstvu nechat nanést,je to vůbec možné,vyplatí se to?
a máte někdo zkušenosti omývat to mafrou???
myslim size ten cistic na karbeci (ktory sa pouziva na aute)je akurat tak na minanie penazi.. kam sa ten cistic dava do benzinu? k octu: karbec som v octe (cistom aj zriedenom) varil 0.5 hodiny a pokial do neho nejak neskrabete nic sa mu nestane. Ale ten ocot je aj tak na nic ked tam je riadne zazrata spina tak to aj tak treba drhnut kefou ozivot- nerozpusti to.. oplati sa to akurat kvoli vodnemu kamenu. Najviac pomoho technicak a cistiaci prostriedok na riady DIX (zeleny) ten rozpustil vsetko (trochu aj ruky ale karbecu to nic nespravilo)
-> kalmik_06: Cistic na brzdy. Da se sehnat uz od 80kc a fakt to vycisti vsechno.
ja som to normalne riedidlom
-> Star LC20: čističem na kmana??? zajimavý
jojo nemas zac,a at seti dari chlape,pak mi dej vedet jestli jsi spokojen
Já bych doporučil vyvařit v octové vodě a poté postříkat čističem na kamna. Mám to vyzkoušené na svém karbu je to plně OK.
-> johaning: díky za radu:)

jojo toje presne ono,uvydis coto udela,foto sem ti poslal
a co třeba když bych to umyl mafrou???
-> johaning: ten carburator cleaner je todle třeba?? www.brumla.com/carburator
-cleaner-500ml ??
tak toto reseni tedy neschvaluji,vym stoji to par korun,ale ten sprej taky neni drahy a mato hnedle hotovy,a nemusi to cely sundavat,muze to cistit primo na motoru
-> kalmik_06: ked ho rozriedis s vodou tak nie , len to musis odlozit so sporaka ked to zacne sumiet
-> kalmik_06: ten zinkovy bastl to mozna tak akurat zozerie, inak nic :D
tak ocet zrcite nepouzivej,poradim ti jednoduse,kup si nejaky carburator cleaner a mas to jako novy,uvydis jaky rozdil to bude.vycisti to i klapku,ustaly se ti volnobeh,zlepsi studene startovani atd..,ale to poznas az to udelas
Pavlik doporučí - ultrazvuk-)
-> alpin: a nijak to tomu karbecu neuškodí ta octová voda??
-> kalmik_06: no v octovej vode ale musis mat koncentrat - 1liter vody a dva deci octu ( to sa mi osvedcilo na pioniera) alebo benzin a kartac taky tvrdsi ( len nie ryzak) 

Někdo porádí čím mám omýt karbec abych z něj dostal všecky ty připečený sračky atd??? někdo mě řikal nechat vyvařit v octový vodě a někdo at to nedělám že se nějak zkurví nebo či co.Pokud máte někdo zkušenosti s tímhle tak předem děkuji za rady:)