skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Hlava 1.3 Mpi versus 1.4 Mpi
-> Saky: myslel som si:D dakujem ze viem..ale ja mam ledva pristupne MPi hlavy fabku este podla man par rokov neuvidim:D
-> gabo000000: myslim ze by jsi se mel nejdriv podivat na tu fabkovou hlavu abys vedel o cem pisu -) a nejlepe jich nekolik upravit..
jinak pises blbosti-))
jinak pises blbosti-))
-> Saky: jo jasne..teraz uz aj ja delam zaklad frezkou... a okrem toho uz len zvecsujem okolie sedla trocha a dotvaram to..to s voditkami..pravda...fabko
vu hlavu som videl len na fotkach takze nehadam sa:) akurat nechapem preco nespravit to tvarovanie na normalnu hlavu do bezneho provozu co sa robia j na zavodnej...ako mozno sa myslim ale na celkovy krutak a ako ten motor pôjde ma vplyv len priemer kanalu nie jeho tvar... ci pisem blbosti?

-> gabo000000: zvetsit kanal jako takovej (to hrube vybrani) delam frezkou a zakladni tvar jde hodne rychle a je me uplne jedno jestli vezmu 1mm nebo dva nebo tri a to finalni co da nejvic prace se stejne musi udelat u obou.. a delat to z fabkou je podle me lepsi nebot ma lepe udelane voditka, proste feldova hlava konkretne me da vic prace a stavim z nich jen zavodni hlavy kde se to stejne pak dela cele uplne jinak.. samozrejme chapu ze pro nejakyho sudlu kterej to bude pilovat smirglem omotanym prstem.. je zvetseni o 1mm nadlidsky ukol a moje tvrzeni nechape.. (pro pripadne vztahovace, nikoho tim nemyslim osobne abych predbehl pripadnym hadkam.. ) at si to kazdej dela jak chce..
-> petr s: aj felda?? ja co mam feldu ma 26-27
-> gabo000000: Ale 135 má kolem 25mm
-> Saky: preco je viac prace s feldy spravit 28 ked ona ma okolo 27 uz v serii kdezto fabka si pisal ze mam menej...teraz nechapem....
-> Saky: Parada,dekuji pane.
-> jarda.u1: zalezi jak vezmes spalovak.. neco mezi 0,6-0,8 mm
-> Saky: Jasne,ja se nehadam ze to tak neni.A nemas spocitano snizeni te hlavy,abych dosahl KP 10,6:1 ?Diky
-> gabo000000: netvrdim ze se to neda ale brousit z fabkovy hlavy 32mm je proste nesmysl pravdepodobnost uspechu bude hodne mala.. naopak pokud budu delat jen nejakou tuningovou hlavu s kanalem tech 28mm radsi si vezmu fabku a bude to vyrobne lepsi.. ono z feldovou hlavou pribydou jiste komplikace.. pokud budu delat motor na nejakou 300ku vacku sahnu samozrejme po felde.. samozrejme muzu udelat i z feldy 28mm neni problem, ale treba pro me je to vic prace nez z te fabkove.. a mimoto fabkovych hlav mam dost feldove se me endostavaji..
-> jarda.u1: jedna evc je merit kanal nahore kde je rozsirenej a druha vec je merit to treba centak v hlave.. never tomu ze mas kanal 26mm udelej si krouzek /treba nejakou podlozku prumeru 26mm a zkus ji tam strcit uvidis ze se zasekne hned nazacatku
-> Saky: O.k.Diky za info.Ted jsem meril prumer sacich kanalu na 1.4 Mpi a mam tam neco mezi 25-26 mm.Na porovnani s Feldou bych musel sundat sani na Wintercaru a to se mi ted zrovna nechce.Jinak mas pravdu,ze ty kanaly na Fabii jsou dost prime.Spalovak bude tedy stejny?Nebo kolik by byla potreba snizit hlava na 1.4 mpi,aby se zmenil KP z 10:1 na 10,6:1?
-> gabo000000: on to mysli jinak asi ti odpovi sam...
-> Saky: akoze sa neda...z fabky kludne aj 32...vsetko sa da...ked z feldy sa da 35-36
zasadni rozdil je ve velikosti kanalku kdy fabka ma neco kolem 24mm a felda 27mm takze na vyrobu hlavy zavodniho motoru (myslim tim skutecne zavodnihone takove radoby zavodni kterych je vetsina) kde jsou kanalky nekde kolem 30-31mm je samozrejme lepsi felda z fabky to neudelas.. pokud ti jde o tuning a bezne rozmery kanalku nekde kolem 28mm vic to nema smysl je v podstate jedno jakou hlavu pouzijes... fabkova ma kanalky rovnejsi a lepe se upravuje ale s feldovou je mene prace.. nebot uz v zakladu jsou ty kanalky vetsi
Nemate nekdo zmereny objem tech spalovaku?Alespon u te felicie 1.3 Mpi?(U nesnizene hlavy)
-> jarda.u1:
šak vpoho
šak vpoho

-> Jakub M.: Mas pravdu.Ted jsem zjistil,ze jsem koukal na 136 B
-> jarda.u1: 1,3 MPi má KP 10:1 ... bo jsou o 0,3mm vyšší písty než u klasické 136...
-> m8rinek: no je to mozny,ze jsou stejny jak rikas,protoze 1.3 Mpi ma Kp 9.7:1 a 1.4 Mpi ma Kp diky vetsimu zdvihu 10:1.Mozna,ze se ale mylim.
Tak kdyby mel nekdo zmerene objemy spalovaku na 1.3 Mpi,popripade i 1.4 Mpi,tak sem s tim.
Tak kdyby mel nekdo zmerene objemy spalovaku na 1.3 Mpi,popripade i 1.4 Mpi,tak sem s tim.
-> jarda.u1: nejak jsem to nezkoumal, spalovaky budou dejmetomu stejny, kanaly jinak tvarovany, nicmene ted se mi nechce jit hledat hlavy
-> m8rinek: No,vrtani je stejny,ale zdvih je jinej,tak proto jsem myslel,jestli nebyla hlava na 1.4 mpi nejak upravena vuci 1.3 mpi.Ten rozdil ve tvaru kanalu je jak na sani,tak i na vyfuku?
-> jarda.u1: objem spalovaciho prostoru je snad stejnej ne? vzdyt je vrtani zachovany a nejakej extra rozdil jsem ve spalovakach nezaznamenal, rozdil bude ve tvaru kanalu. Cepek mi doporucil pouzit 1,3MPi
Je v techto hlavach nejaky zasadni rozdil,nebo maji jen jiny objem spalovaciho prostoru?Je napriklad vhodnejsi pouzit hlavu z Mpi Felicie na motor 1.4 Mpi Fabie?Pokud ano,tak proc a jake ma ta ci ona hlava vyhody?Popripade,jestli nemate nekdo zmeren objem spalovaku na obou hlavach?