Zdravím přátelé,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc s následující "záhadou"...pos
lední měsíce mám problém se startováním teplého motoru u Feldy 1.3 MPI (nová maska- 98) Vysledoval jsem, že se tento problém vyskytuje jen za určitých okolností.
Popis:
Situace č. 1- motor studený (po ránu) - chytá na první pokus (startér točí 0.5-1,5s).
Situace č. 2 - když jedu a motor se ohřeje do provozního stavu (jedno jestli 5km nebo 250km). Krátká zastávka - zhasnu motor- pokud startuju vzápětí nebo do 5 minut, chytá hned na první pokus.
Situace č. 3 - stejně jako situace 2, ale s rozdílem, že pokud je po zhasnutí ohřátého motoru přestávka do dalšího startu delší - řekněme 15minut - 4h (do vychladnutí motoru) tak nastává zmiňovaný problém - Startér točí 4-6s, motor škytá, častokrát si musím pomoct plynem. Zatím vždy motor naskočil - max. jsem startoval natřikrát. Nemusím říkat, jak je to nasírající ...
Další detaily: v zimě vše bez problémů, v březnu jsem byl na STK a emisích, kde jsem v pohodě prošel. Motor drží - otáčky nekolísají, volnoběh ok, výkon ok, necuká při záběru. Spotřeba cca 7,4l/100km (a to při jízdě 400km po dálnici při 130km/h). V servisu vyčistili klapku (jediný výsledek-bez prošlápnutí to drží 2000otáček :/- to už se ale samo pomalu normalizuje) = na problém to nemělo nejmenší vliv. Diagnostika poukazuje na špatnou lambdu (? - spotřeba ok, otáčky a výkon ok - trochu divné?). Doma jsem proměřil pojistkovou skříňku, všechny kontakty jsem projel kontaktolem, zapalovací lišta dole, svíčky jsou OK, ale vlhké = bohatá směs, že?
Sundal a očistil jsem čidla - Hall, snímač teploty vzduchu, snímač teploty chlad.kapaliny- proměřeno - odporová křivka asi ok - 12°C- cca 5kOhmů, při 200 Ohmech staruje větrák chladiče). Ukazatel teploty na palubce zobrazuje OK. Do toho proměření čidla teploty motoru jsem měl za to, že to bude tím. (btw:prý je to čidlo "dvoucestné"- pro budík v palubce a pro ŘJ)
Tímto procesem jsem došel k tomu, že zbývá lambda (na vagu vadná) - ale zase si říkám, že jsem prošel emisema, kde měli i diagnostiku lambdy (OK), přitom to už to tenkrát startovalo hůř, do toho je spotřeba ok, otáčky ok...fakt nevím)
A PROTO SE S PROSBOU OBRACÍM NA VÁS - čím by to podle Vás mohlo ještě být zapříčiněno? Co můžu ještě v domácích podmínkách ověřit?
Napadlo mě odpojit lambdu a zkusit, jestli to nepřestane? Kolegyně má stejnou Felcku a říkal jsem si, že bych si mohl lambdu půjčit od ní - mám trochu obavu, aby to ta lambda přežila(?). Poslední dotaz - je potřeba po výměně lambdy něco přenastavovat- např. ŘJ Vagem?
Díky všem, kteří přečetli až sem, pochopili a pokusí se mi poradit ;)