skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jaký olej?
-> NOVON: Když jsem kdysi kupoval Favorita, hnedka jsem šel na výměnu oleje, vyšrouboval jsem filtr značky no name a na něm bylo napsáno -OLEJOVÍ FÍLR...to už samo o sobě dává, že to bude kvalitní filtr
Jinak dávám UFI filtry, myslel jsem si asi už naivně, že tyto filtry jsou v té kvalitní skupině....

-> NOVON: a sranda ked som kupoval olej a filter a pytal som si filter do skodovky tak i hned automaticky podaval filter vika .... reku taky shit nechcem ci tam nema nieco lepsie... a ze tam ma championa ale to je len do favorita
tak som mu povedal ze chcem ten champion ze je to rovnake. za tych par ušetrenych korun za VIKA to nestoji 

Filtry FILTRON,UFI,CLEAN FILTER jsou jedny z nejhorších..,alespoň v testu německého časopisu AUTOBILD..Přední příčky tam obsadily filtry HENGST,MANN,FRAM,CHAMPION a BOSCH..No a uplný ''shit'' tam byly označovány filtry VIKA,STARLINE..Posuzovali použitý materiál filtrační vložky,její účinnost a jak dlouho je schopna filtrovat-prostupnost po 3,5 a 10 tis.naj.km..
Jak už tady bylo řečíno...motorové oleje dnes jsou většinou "skoro stejné"...Osobně liju Mogul, polosyntetika 10W-40 Mogul GX Fe,nebo-li dnes "velmi" Etrem...
-> Tuner#2: Urcite muze bejt i jinej ale doporucuje se tam lejt to co tam lil ten pred tebou jinak zastavam nazor vetsiny 10W-40
-> Pavel P.. 16.04.09 18:32:43: Naše MPI jezdí výhradně 10W40 Esso a motor i po víc jak 130tkm krásně čistej.
-> Kuladmin: Jak si to myslel s tou polosyntetikou? 10W40 může být klidně minerál a nebo taky plná syntetika. Mrkni na stránku co jsem tady doporučoval.
-> Kuladmin: Jak si to myslel s tou polosyntetikou? 10W40 může být klidně minerál a nebo taky plná syntetika. Mrkni na stránku co jsem tady doporučoval.
-> PeterP136: na jednom motore am filter bosch a tam je ten sesthran nakluc 

-> Kuladmin: vsetci mozno nie ale takmer vsetci
. Aspon som este nevidel na skodovku a teda aj feldu 1.3 filter bez spatnaho ventilu. Mali ich fiaam, filtron, oto, mann a este nejake dalsie dve znacky jedna z nich mala dokonca nejaku stopku na maly 6hranny kluc, takze nebolo treba mat kluc na filtre, stacil gola orech alebo stranovy kluc. Ale verim ze mozu existovat.

Tak u te feldy je dobre koupit koupit hlavne filtr se zpetnym ventilem coz jsou jak mann tak filtron ale ne vsichni vyrobci (ti dalsi) to maji.
-> Pavel P..: kym to splni specifikaciu pozadovany vyrobcom motra tak to mas fuk, pre klud duse a vieru ako ohromne chranis motor v arktickych ceskych mrazoch mozes kludne 10w40.
-> Tommyk: Chcel by som mat ako chudobny student problem s tym ci si kupim castrol tisicku za liter (alebo aj za 4 to je fuk).
-> Tuner#2: O mannoch sa uz vela popisalo ale ci su skutocne kvalitne fakt netusim. Ked aj taky fiaaam si da namahu na zakrytie spodku filtra foliou a mann sa na to vykasle.
Ale filtron nebude zla volba, je to jeden z najvacsich vyrobcov filtrov. To ze je to poliak nehra rolu, montuju ich aj v nemecku do prvovyroby, co sice neznamena "NASA" kvalitu ale to ze v pohode vyhovuje. A stoji polovicku toho co mann. A to aj vzduchove.
-> Tommyk: Chcel by som mat ako chudobny student problem s tym ci si kupim castrol tisicku za liter (alebo aj za 4 to je fuk).

-> Tuner#2: O mannoch sa uz vela popisalo ale ci su skutocne kvalitne fakt netusim. Ked aj taky fiaaam si da namahu na zakrytie spodku filtra foliou a mann sa na to vykasle.
Ale filtron nebude zla volba, je to jeden z najvacsich vyrobcov filtrov. To ze je to poliak nehra rolu, montuju ich aj v nemecku do prvovyroby, co sice neznamena "NASA" kvalitu ale to ze v pohode vyhovuje. A stoji polovicku toho co mann. A to aj vzduchove.
-> Pavel P..: Ta samá rada... 10W - 40...

díky za rady.... :-)
-> Pavel P..: JJ opet 10W40 polosyntetiku tou se neda nic zkazit.
-> Pavel P..: Já bych tam dal 10W-40.
využiju tematu a zeptám se co použít do feldy 1,3mpi? 15W-40 nebo 10W-40, motor je uvnitř čistej.... co tam kdo dával předtim netušim, neb to je z bazaru kde věděli prd a předchozí majitel kterému je přes 80let si ani nebude pamatovat že nějaký auto kdy měl.
OK nechám si poradit :)
takže olejovej filtr MANN koukám že stojí do 100,- to je v pohodě :) a olej nejspíš ten od Texaca, není taky nejdražší... našel sem odlejvanej i za 98 za litr .. v kanystru 5litrů za 610 cca
pohoda, díky :)
takže olejovej filtr MANN koukám že stojí do 100,- to je v pohodě :) a olej nejspíš ten od Texaca, není taky nejdražší... našel sem odlejvanej i za 98 za litr .. v kanystru 5litrů za 610 cca
pohoda, díky :)
-> Dave - ten pátý: S tím souhlasím. Ono se stačí mrknout na oleje.cz a přečíst si pár příspěvků od p. Čecha, kde to krásně vysvětlí včetně té blbosti jako je syntetika, polosyntetika a minerál.
-> Tuner#2: S MANNem souhlasim...
I když je to cca rok zpět co jsem mluvil s nějakým \"super\" technikem na závodech přes oleje a ten mi vysvětloval, že dneska se už ani \"špatný\" olej nevyrábí a jeden z mála rozdílů je jen ve značkách. Že to jsou prý stejný oleje z rafinérií, ale jinak se jmenujou a pak i jinak stojí...

I když je to cca rok zpět co jsem mluvil s nějakým \"super\" technikem na závodech přes oleje a ten mi vysvětloval, že dneska se už ani \"špatný\" olej nevyrábí a jeden z mála rozdílů je jen ve značkách. Že to jsou prý stejný oleje z rafinérií, ale jinak se jmenujou a pak i jinak stojí...
-> Tommyk: Filtry MANN jsou špička a dost známejch ho používají na různých autech.
Co se týče oleje ve Žlutce, tak ta jezdí jen v létě, takže tam mám olej od Q8 s rozsahem teplotního použití 10W 50 právě kvůli provozu jen za tepla a za větší zátěže. Ale do Fáva leju klasiku 15W40 za pár korun a taky tomu dost často šlapu (teda skoro pořád protože to nejede). Táta leje od začátku co má Feldu 10W40 od Essa, ale jen z důvodu toho, že známý má levný sudový a já v tom budu i nadále pokračovat, je nejlepší olej moc neměnit (myslím tím jak viskózní, tak i výkonové specifikace)
Co se týče oleje ve Žlutce, tak ta jezdí jen v létě, takže tam mám olej od Q8 s rozsahem teplotního použití 10W 50 právě kvůli provozu jen za tepla a za větší zátěže. Ale do Fáva leju klasiku 15W40 za pár korun a taky tomu dost často šlapu (teda skoro pořád protože to nejede). Táta leje od začátku co má Feldu 10W40 od Essa, ale jen z důvodu toho, že známý má levný sudový a já v tom budu i nadále pokračovat, je nejlepší olej moc neměnit (myslím tím jak viskózní, tak i výkonové specifikace)
-> Tuner#2:
co filtr Hengst? je to prvovýroba
www.skoda-dily.cz/nahradn i-dil/030115561ab-olejovy- filtr-felicia-fabia-fabia- 2-roomster-octavia-octavia -2.html
co filtr Hengst? je to prvovýroba
www.skoda-dily.cz/nahradn i-dil/030115561ab-olejovy- filtr-felicia-fabia-fabia- 2-roomster-octavia-octavia -2.html
-> ALL: a čemu říkáte normální ježdění?
jasně že s tím budu jezdit normálně, ale občas tomu prostě taky naložím
-> Tuner#2: jakej máš prosímtě olej ve žlutce?
ten TEXACO, myslím, že dobrá volba :) něco jsem o něm četl

jasně že s tím budu jezdit normálně, ale občas tomu prostě taky naložím

-> Tuner#2: jakej máš prosímtě olej ve žlutce?
ten TEXACO, myslím, že dobrá volba :) něco jsem o něm četl
-> havlik: jj na to jsem taky myslel, ale.. pochybuju že to budou v bazaru vědět, pokud nebude na motoru štítek s poslední výměnou oleje.. nebo v servisce
-> Tommyk: uplně optimální by bylo tam nalejt to co tam lil ten předtebou
-> Tommyk: Na normální ježdění vyhozené peníze. Raději častěji měnit a kupovat kvalitní filtry (Mann) než platit za drahé oleje.
-> Fén:
-> Dave - ten pátý: díky chlapi
a co nějakej trošku lepší olej, třeba Castrol?
chtěl bych se vejít asi tak do 1000,-
-> Dave - ten pátý: díky chlapi

a co nějakej trošku lepší olej, třeba Castrol?

chtěl bych se vejít asi tak do 1000,-
Pro normální ježdění bude bohatě stačit 10W-40 od Mogulu s cenou cca 120,- Kč/l a pokud budeš chtít lepší tak třeba Shell za cca 170,- Kč/l. A vleze se ho tam cca 3,5 l.
-> Tommyk: Kolik se ho tam vejde ti tady asi poradí jiný borci, ale já si myslim, že nějaká polosyntetika -> 10W - 40 bude úplně ideální. Já sám trošku cítím se značkou Texaco a tam se cena za litr pohybuje tak kolem 170,- za litr...

s největší pravděpodobností budu kupovat Felicii 1.6 a chtěl bych jí dát (mimo jiné) nový mazání.. akorát nevím, jakej olej by byl asi tak ideální? Nějak v tomhle nemám přehled, vím o tom fakt minimálně..
Mohli byste mi něco doporučit? Ale prosím vás s citem...
jsem student, nemám na to abych dával za litr oleje 1500,-
...ještě jedna otázečka, kolik tam toho oleje vlastně je? Díky
Mohli byste mi něco doporučit? Ale prosím vás s citem...

...ještě jedna otázečka, kolik tam toho oleje vlastně je? Díky