Jenže ty stofky sou sice pevný, ale většinou už totálně schnilý. Kluci od nás jezdili se stovkou skákat do lomu, myslel sem, že se zechčíju, dyž sem to viděl, ale pak prdel skončila, 100-vka se jaxi rozlomila...... :o)
Skákali na takový nakládací rampě a lítali fakt daleko.
Off-road, to je jasný, ňákýho drsňáka s rámem (jako podvozkem) né samonosnou kastlí. To pak neni jeep. Předběžně mam vybraný ARO 243. Osadit kolama ze suzuki samurai nebo takový ňáký pěkný, naviják, ochranný rámy, světla, krumpáč a lopatu a dobrodružství může začít !
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Funkce kontrolní žárovky nabíjení
prohledat
12 příspěvků (zobrazeno 1 až 12) od 18.09.2002 do 22.09.2002, založil/a
18:15:13
22.09.2002
22.09.2002

Dan
10:31:42
22.09.2002
22.09.2002

U-Geen
Jinak na polňačky je ideální nějaká stovka... kterou muzes omlatit sutrama a tak...
10:30:55
22.09.2002
22.09.2002

U-Geen
Ja s ni jezdim opatrne, kdyz jezdim sam tak mi furt vlaje zadek :-) Mladá z toho byla krapet vyplašená, s ní jezdim trochu hůř ale už si taky zvyká.
Off-road je super, ale pořádněj a ne ty SUV a podobny co si na off-roady jenom hrajou. I kdyz HRVčko od Hondy není k zahození :-) Ale jinak by se mi libila klasika, defender nebo tak neco.
Off-road je super, ale pořádněj a ne ty SUV a podobny co si na off-roady jenom hrajou. I kdyz HRVčko od Hondy není k zahození :-) Ale jinak by se mi libila klasika, defender nebo tak neco.
19:35:03
21.09.2002
21.09.2002

Dan
No, jedna zásada řiká, že rodiče neradno vozit stylem, jakým jezdíme bez nich, že ?
A rychlé odjezdy od domu pod dohledem rodičovstva se též nevyplácí, že ?
Džípa si koupim časem, páč mě strašně bere off-road, ale né žádný vymetání polních cest,ale bažiny, zapomenutý lesní cesty, atd. A nejlíp v noci. Pěkně krumpáč a lopata s sebou a jedem !
Favo necham jako totální leštěnku a džípem budu jezdit "civilně" (pro rohlíky a tak).
A rychlé odjezdy od domu pod dohledem rodičovstva se též nevyplácí, že ?
Džípa si koupim časem, páč mě strašně bere off-road, ale né žádný vymetání polních cest,ale bažiny, zapomenutý lesní cesty, atd. A nejlíp v noci. Pěkně krumpáč a lopata s sebou a jedem !
Favo necham jako totální leštěnku a džípem budu jezdit "civilně" (pro rohlíky a tak).
19:29:05
21.09.2002
21.09.2002

U-Geen
Terénní auto? Kup si škodovku, dneska sem si dal tak asi km šotoliny (vyzvednul sem matku na chatě) a ta říkala že mi na nový auto nedá :-))
17:08:49
21.09.2002
21.09.2002

Dan
Ha - voba sme na tři písmena a voba možná cosi víme o proudu elektrickém :o)
A voba sme ty dobytcí, co spolu se SAMANTUSEM a Jirikem prasí ty ďábelský debaty.
A mimochodem, taky si chci koupit terénní vozidlo.
Asi se do Boba zabouchnu... :o) Bobe, neni to náhodou pseudonym pro Bobinu ? Jestli nejseš ňáká pohledná dívka správných hodnot, že bych s tebou hnedka chodil :o)
A voba sme ty dobytcí, co spolu se SAMANTUSEM a Jirikem prasí ty ďábelský debaty.
A mimochodem, taky si chci koupit terénní vozidlo.
Asi se do Boba zabouchnu... :o) Bobe, neni to náhodou pseudonym pro Bobinu ? Jestli nejseš ňáká pohledná dívka správných hodnot, že bych s tebou hnedka chodil :o)
09:07:40
20.09.2002
20.09.2002

Samantus
Ja si ty dva taky vobcas pletu:-)
06:23:50
20.09.2002
20.09.2002

wekky
No nazdar, asi bych si měl koupit nové brýle.
Díky Bobovi za vysvětlení a Danovi za upozornění.
Díky Bobovi za vysvětlení a Danovi za upozornění.
23:22:22
19.09.2002
19.09.2002

Dan
A nevadí ti, milej Wekky, že ti to vysvětlil BOB ?
:o)
:o)
08:53:46
19.09.2002
19.09.2002
lukas
diky moc za věnovanej čas ;-)
06:48:28
19.09.2002
19.09.2002

wekky
A já pořád přemýšlel, proč nesvítí pořádně, když by podle mého rozboru schématu měla. To, že se vinutí alternátoru chová vlastně při své délce jako odpor mě vůbec nenapadlo. Jo holt elektrika není moje hobby.
Dika Dane za osvětlení problému., teď mi to připadá naprosto logické.
Dika Dane za osvětlení problému., teď mi to připadá naprosto logické.
20:20:02
18.09.2002
18.09.2002

Bob
Tak sem se kouknul do knížky a s tou kontrolkou je to takhle:
Jak už sem psal žárovka je jedním pólem připojená na Svorku 15/54 na Regulačním relé přez spínací skříňku na +12V (beru to jako základ a neberu na ohled kolísání napětí cca 15,5 - 13,3 mezi kterými by se mělo napětí při běhu motoru pohybovat, na funkci kontrolky to nemá vliv :-) což je výstup +B Altíku (silnej k baterce)
Druhým na na propojku označenou R mezi altíkem (červená) a regulačním relé
Výstup R na altiku je vlastně pomocný výstup napětí jako hlavní výstup +B (mimochodem mezi nima by neměl bejt rozdíl napětí než 0,4V
Takže k funkci žárovičky:
1) Všehno je Vyplý, na svorce 15/54 je 0V, na svorce R je 0V - žárovka nesvítí
2) Zapneš klíček, na svorku 15/54 přivedeš 12V, na svorce R je 0V - žárovka svítí
3) Nastartuješ, na svorce 15/54 je 12V, Alternátor se roztočí zvíší se na svorce R napětí na 12V napětí mezi svorkami se vyrovná - Žárovka zhasne
Proč žárovka nesvítí naplno?
Svorka R není napevno spojená se zemí (to by se nám to při roztočení altíku všechno pěkně vyzkratovalo :-)) ale zem se dostává ke svorce R přes odpor a vynutí cívky magnetu regulátoru přičmž na tomto vnitřním odporu je určitý úbytek napětí a na žárovku není přivedený plnejch 12V ale třeba 8V (těch 8 neberte vážně je to jenom zhruba muselo by se to změřit :-)) a proto žárovka nesvítí naplno
Fajn tak a já du do hospody :-))
Jak už sem psal žárovka je jedním pólem připojená na Svorku 15/54 na Regulačním relé přez spínací skříňku na +12V (beru to jako základ a neberu na ohled kolísání napětí cca 15,5 - 13,3 mezi kterými by se mělo napětí při běhu motoru pohybovat, na funkci kontrolky to nemá vliv :-) což je výstup +B Altíku (silnej k baterce)
Druhým na na propojku označenou R mezi altíkem (červená) a regulačním relé
Výstup R na altiku je vlastně pomocný výstup napětí jako hlavní výstup +B (mimochodem mezi nima by neměl bejt rozdíl napětí než 0,4V
Takže k funkci žárovičky:
1) Všehno je Vyplý, na svorce 15/54 je 0V, na svorce R je 0V - žárovka nesvítí
2) Zapneš klíček, na svorku 15/54 přivedeš 12V, na svorce R je 0V - žárovka svítí
3) Nastartuješ, na svorce 15/54 je 12V, Alternátor se roztočí zvíší se na svorce R napětí na 12V napětí mezi svorkami se vyrovná - Žárovka zhasne
Proč žárovka nesvítí naplno?
Svorka R není napevno spojená se zemí (to by se nám to při roztočení altíku všechno pěkně vyzkratovalo :-)) ale zem se dostává ke svorce R přes odpor a vynutí cívky magnetu regulátoru přičmž na tomto vnitřním odporu je určitý úbytek napětí a na žárovku není přivedený plnejch 12V ale třeba 8V (těch 8 neberte vážně je to jenom zhruba muselo by se to změřit :-)) a proto žárovka nesvítí naplno
Fajn tak a já du do hospody :-))