-> Martin: presne tak! pokud neprijde fotka obliceje a spz na jedne fotce.. tak neudela bracha nic :)
ale kolega bezne neplati ani odtahy a odtahovku, odtahujou mu auto dvakrat do mesice a nikdy jeste nic pleatil.. rekne jim ze jsou policie a at si zjisti kdo to tam zaparkoval ze on to nebyl a odmita vypovidat, protoze to byla osoba jemu blizka.. a ze kdyz mu enevydaji auto tak je to podle zakona zadrzovani cizi veci, braneni v podnikani atd ale je fakt ze in ma nacteno a haze jim do toho rovnou cisla paragrafu a zakonu
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Osoba mě blízká
17:33:07
24.03.2007
24.03.2007

Majkl
17:24:05
24.03.2007
24.03.2007

Martin
Jestli to tedy chápu dobře, když s mým autem jezdí starší brácha, tak až udělá nějakej průser a předvolání přijde mě, tak jen řeknu že vím, kdo auto řídil, ale že nebudu vypovídat proti osobě blízké a bude vyřešeno ???
Brácha tedy může jezdit jak prase a nemůže se mu vlastně nic stát ???
Brácha tedy může jezdit jak prase a nemůže se mu vlastně nic stát ???
17:08:04
24.03.2007
24.03.2007

Martin2705
Labros 11.04.05 11:04:46 napsal:
-> Gryzly: Nemusí vypovídat proti jiným ale proti sobě musí. Takže když by to pak jeden z nich zaplatil tak by ho stíhali ještě za křivou výpověď.
To je blbost, křivé výpovědi/svědetví se dopouštíš jen když si pod přísahou, navíc to nesmí být proti osobě blízké nebo proti sobě, tzn. když kreješ sebe nebo osobu blízkou, tka můžeš lhát jak když tiskne bez postihu. Navíc vypovídat nemusí nikdy nikdo, k tomu nemůžeš bejt nucenej, můžeš odmítnout podat vysvětlení dle příslušného paragrafu. O možnostech odmítnutí podání vysvětlení musíš být vždy informován dopředu
-> Gryzly: Nemusí vypovídat proti jiným ale proti sobě musí. Takže když by to pak jeden z nich zaplatil tak by ho stíhali ještě za křivou výpověď.
To je blbost, křivé výpovědi/svědetví se dopouštíš jen když si pod přísahou, navíc to nesmí být proti osobě blízké nebo proti sobě, tzn. když kreješ sebe nebo osobu blízkou, tka můžeš lhát jak když tiskne bez postihu. Navíc vypovídat nemusí nikdy nikdo, k tomu nemůžeš bejt nucenej, můžeš odmítnout podat vysvětlení dle příslušného paragrafu. O možnostech odmítnutí podání vysvětlení musíš být vždy informován dopředu
00:06:33
24.03.2007
24.03.2007

King
-> Gabriel: Osobně jsem zatím neměl vážnej důvod "osobu blízkou" použít, ale po "vítězství pracujícího lidu nad používáním mozku za volantem" tuhle variantu prostě mám v záloze, protože si nemůžu dovolit přijít o papíry. Trošku je to komplikovaný faktem, že můj služebák můžou řídit jenom 2 lidi (já + drahá polovička), ale warum ništ :)....co jsem to ale původně chtěl....jo, že přeci jenom ten princip "osoby blízký" má v zákonech většina civilizovanejch zemí, ale většinou s vyjímkou dopravních přestupků. Když jsme to probírali s pár kolegama z různejch koutů Evropy, byli docela na větvi z "osoby blízký" aplikovaný na špatný parkování :)Trošku cejtím, že to asi není to pravý ořechový a asi by měla bejt odpovědnost vždycky na majiteli. Dokud tady ale bude platit zhovadilost 411, PČR a MP se bude chovat jak banda buzerantů a zlatokopů, bez uzardění si "blízkou osobu" nechávám jako krajní řešení....
07:41:16
20.03.2007
20.03.2007

Gabriel
no já nevím co si o tom myslí ostatní, ale je to opravdu na ho*no.
to je lepší při každém půjčení nahlásit krádež vozu a pak sse zase vůz najde a je to jednodužší než vysvětlovat cizí přestupek popř trestný čin spáchaný v mém autě
to je lepší při každém půjčení nahlásit krádež vozu a pak sse zase vůz najde a je to jednodužší než vysvětlovat cizí přestupek popř trestný čin spáchaný v mém autě
05:33:07
20.03.2007
20.03.2007

mortuary
-> Gabriel: Tady jsou dvě odlišné věci.
Porušení vyhlášky o silničním provozu (nevíš komu jsi auto půjčil) a trestný čin (přejetí člověka). To se bude vyšetřovat každé zvlášť, policie bude vyšetřovat přejetí chodce a magistrát města odbor dopravy bude řešit to jaktože jsi nevěděl kdo řídil tvoje auto.
Navíc jestli ti ho někdo ukradne tak se tě to netýká. Musíš vědět komu auto půjčíč a ne kdo ti auto ukradne.
Porušení vyhlášky o silničním provozu (nevíš komu jsi auto půjčil) a trestný čin (přejetí člověka). To se bude vyšetřovat každé zvlášť, policie bude vyšetřovat přejetí chodce a magistrát města odbor dopravy bude řešit to jaktože jsi nevěděl kdo řídil tvoje auto.
Navíc jestli ti ho někdo ukradne tak se tě to netýká. Musíš vědět komu auto půjčíč a ne kdo ti auto ukradne.
23:18:18
19.03.2007
19.03.2007

bitmap - zrušená registrace
-> Gabriel: hele, kdyz bude v zakone napsano, ze majitel musi znat totoznost, tak majitel proste musi znat totoznost i kdyby byl v komatu na JIPce, jinak bude popotahovan on sam. Pochybuju ze si zakonodarce da nejakou obzvlastni praci s vyjimkami, protoze pak by pulka naroda lezela v komatu na JIpce
Co se tyce kradeze, paklize ji nahlasis pred prejetim chodce mel bys byt v klidu, kdyz az po, tak se bude vysetrovat co a jak a budes mit oplejtacky. Je to proste na houno :)

20:13:30
19.03.2007
19.03.2007

Gabriel
-> mortuary: a z čeho??? že jsem nechal doma auto?
nebo zloděj mi ukradne auto a jak bude odjíždět srazí chodce a majitelem jsem furt já! ikdyž mi odcizili auto. takže kdykoliv se co stane tak to jde na hlavu majitele? (to je ale ho*adina)
nebo zloděj mi ukradne auto a jak bude odjíždět srazí chodce a majitelem jsem furt já! ikdyž mi odcizili auto. takže kdykoliv se co stane tak to jde na hlavu majitele? (to je ale ho*adina)

20:10:52
19.03.2007
19.03.2007

mortuary
-> Gabriel: Tohle už je extrémní případ, pokud by jsi měl aliby tak samozřejmě tě za vraždu neodsoudí, ale bude probíhat standartní vyšetřování kdo řídil vůz,protože tady to je trestný čin a ne dopravní přestupek. Tobě by maximálně hrozila pokuta.
19:41:09
19.03.2007
19.03.2007

Gabriel
-> mortuary: takže chcete říct, že když mám auto, klíče jsou volně k dispozici doma. půjčují si ho kde kdo tak někdo někoho srazí a dojdou zamnou, ikdyž budu mít aliby a svedou to na mě jakožto majitele vozu, když nebudu schopnej určit osobu, která vůz řídila?
18:54:54
19.03.2007
19.03.2007

mortuary
-> Don Carlos: Přesně tak.
Musíš vědět komu auto půjčíš, když nevíš tak se s tebou jedná jako kdyby jsi přestupek spáchal ty.
Musíš vědět komu auto půjčíš, když nevíš tak se s tebou jedná jako kdyby jsi přestupek spáchal ty.
16:19:15
19.03.2007
19.03.2007

Don Carlos
Mně by zase zajímalo, když já jako majitel půjčuju auto kde komu (samozřejmě to nedělám) a prostě vážně nevím, kdo to v době spáchání přestupku řídil. Je to prostě jen můj a můj problém???
10:45:52
19.03.2007
19.03.2007

Labros
Dneska jde všechno vyřídit jediným dopisem, viz auto.idnes.cz/osoba-blizk
a-podat-vysvetleni-pisemne
-policii-stacit-nemusi-p51
-/automoto.asp?c=A070204_.
..
11:04:46
11.04.2005
11.04.2005

Labros
-> Gryzly: Nemusí vypovídat proti jiným ale proti sobě musí. Takže když by to pak jeden z nich zaplatil tak by ho stíhali ještě za křivou výpověď. Já dneska vyměkl a dal jim dvě stovky, asi mi to za to nestálo. Možná příště až půjde o víc tak to na ně vytáhnu.
22:01:25
09.04.2005
09.04.2005

Gryzly
-> Labros: Jo bráchuv spolužák řekl že to byl nějaký jeho rodinný příslušník a on proti němu nebude vypovídat a ten chlap na úřadě mu řekl že si sem bude zvát všechny jeho rodinný příslušníky a dozví se kdo to byl a ten spolužák vyměkl a řekl že to teda za bráchu zaplatí a dal jim 2000 za úpřekročení rychlosti. No holt nevěděl že přece i ti rodnný příslušníci nemusej vypovídat.
10:07:03
07.04.2005
07.04.2005

Labros
-> Simi: Díky, to je povzbudivý...
10:04:14
07.04.2005
07.04.2005

Simi
-> Labros: Usetrilo mi to jeste nedavno pekne mastnou pokutu. Pripad byl ulozen ad facta, pac jsem rekl, ze jsem auto neridil ja. Logicky tedy po mne chteli, abych, coby majitel vozu, nahlasil, kdo ho v inkriminovane dobe ridil. A to jsem odmitl s odduvodnenim, ze se jedna o osobu me blizkou a ze bych ji tim poskodil. Protoze se jedna pouze o prestupek, nemuzou to z tebe pacit... ale jestli to uz nejak nevylepsili, aby se tohle uz nedalo delat, to nevim. Vim, ze to pouzivalo uz docela dost lidi. Samozrejme nesmi mit fotku s tvym ksichtem :-)
09:54:18
07.04.2005
07.04.2005

5ko
no tu pred blokom si dal jeden podnikatel zakaz zastavenia mimo dobravnej obsluhy lebo tam xcel stat on so svojou dodavkou
asi ma znamosti na policii, ale vzdy sa najde niekto kto prvu znacku ukradne takze mu to neplati

09:52:28
07.04.2005
07.04.2005

Labros
-> Simi: proč ne, řekni jim že máš několik dvojčat a neřekneš jim, který to bylo (tohle samozřejmě neber jako návod)...

09:51:00
07.04.2005
07.04.2005

Labros
-> 5ko: Ale není to tak hrozný, osoba mě blízká jen zaparkovala na místě, kde stojí všichni dnem nocí, akorát to bylo asi zrovna, když se nějakej debil rozhodl poklábosit s policajtama (asi mu bylo smutno.) A protože už jsem vypláznul 16 stováků za odtah, mám za to, že další vyplazování v podstatě za kravinu nemám zapotřebí.
09:47:36
07.04.2005
07.04.2005

5ko

09:41:07
07.04.2005
07.04.2005

Simi
-> 5ko: nebo je dotaz, jestli je jeste porad mozny se vyhnout placeni pokuty, kdyz prijde fotka z radaru s odduvodnenim, ze vozidlo jsem neridil ja, ale osoba me blizka, kterou ale neprozradim, protoze bych ji tim poskodil...
09:24:27
07.04.2005
07.04.2005

5ko
vidim ze nejaka osoba tebe blizka ma problemy

09:21:54
07.04.2005
07.04.2005

Labros
Chtěl bych se zeptat, nevíte, jestli pořád v Česku platí zákon o nevypovídání proti "osobě mně blízké"? Je tam nějaký zádrhel, něco, na co by při tom mohli člověka nachytat? Mají proti tomu nějakou jinou díru v zákoně?