skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Rozdíl venkovních klik 742/favorit
-> stepan 14.11.18 19:25:45: U čepu jen odbruš roznýtovaný konec do kulata a můžeš jej opět použít 

-> miguelias 14.11.18 08:33:37: Zvláštní, když i stovky měly madlo z nerezu - že by krok zpět, nebo dočasný nedostatek nerez oceli? 

A nerezový bych řekl, že jsou všechny co mám, takže jedinej rozdíl je čep, kterej musím kvuli lakování stejně asi odříznout a nahradit třeba šroubem.
-> Bukaj: Měl jsi pravdu, pár šupinek černý barvy tam je.
-> miguelias: Ten chrom zkraje asi jo - mě se u 5. tý série (77) na tom "nerezu" taky dělaj rezatý ďubky..
A misky byly už pochopitelně taky moc černý nejsou - ale původně na 100% byly.

A misky byly už pochopitelně taky moc černý nejsou - ale původně na 100% byly.
-> Bukaj 14.11.18 07:11:20: 76 a první 77 měly kliku pochromovanou, až potom byl nerez. :)
-> stepan 14.11.18 07:34:33: Zkus z misky vyndat gumové dorazy madla, jestli nenajdeš barvu pod nimi 
Jinak jak jsem psal, tak 78 má na 99,99% černou misku a plný čep (někde bych tu ještě možná dohledal původní kliky z naší oužy)

Jinak jak jsem psal, tak 78 má na 99,99% černou misku a plný čep (někde bych tu ještě možná dohledal původní kliky z naší oužy)

-> Bukaj: A čep mě netrápí ani trochu, ta barva trošku jo.
-> Bukaj: Právě že nikde ani kousek (na třech klikách), takže si myslím, že na nich lak nikdy nebyl.
-> stepan: Jo a jak píšeš o té nelakované misce, tak ty kovové byly černě lakované vždy - s výjimkou nějakých prototypových a prospektových aut, u kterých byla i miska pochromovaná. Ale barva se časem loupala a občas jí i někdo pomohl
Každopádně určitě i na té misce vpravo na fotce najdeš někde pod madlem, nebo zezadu stopy původního černého matného laku...

Každopádně určitě i na té misce vpravo na fotce najdeš někde pod madlem, nebo zezadu stopy původního černého matného laku...

-> stepan: Je tam rozdíl jen v tom čepu, nebo je i jinak umístěný kulový čípek na táhlo? Na funkci a vzhled to nebude mít vliv, nicméně chápu, že pokud jsi 100% originalista, tak tě trápí i to, co není vidět...
...vím, o čem mluvím
...vím, o čem mluvím

-> stepan: Užovčí kliky byly snad jen dva typy (Enggik by věděl přesně, kdy, kde, co, jak a kolik) - první typ (snad do 79) měl misku kliky ze zinkové slitiny a černě lakovanou, madlo leštěný nerez, od 80 bylo madlo kliky s plastovou krytkou (jako Mko a Favority), od 83 až do konce výroby Mka byla už i miska kliky plastová. Ale užovky nemám moc "načtené", takže raději počkat na někoho zkušenějšího. Nicméně 1978 určitě má kliku s nerez madlem a černě lakovanou kovovou miskou.

Vytáhnu starý téma, řeším kliky na užovku. Podle toho co tu mám byla jedna verze s dutým čepem a miska nelakovaná, druhá verze plnej čep a černá miska. Ví někdo kdy se to lámalo? Nebo co patří na začátek 1978?
-> Durnbach: dnes jsem to porovnával se svýma co mám schovaný a máš pravdu, favorit to má trochu jinak takže záměnný nejsou
-> David.:
Měl jsem ji v ruce vydělanou z originální krabičky. A je úplně jiná. Když otevíráš Favorití kliku tak ta dlouhá pacička jde směrem dolů. Ale u škodovácké je systém otevírání proveden tak, že pacička směřuje nahoru.
Měl jsem ji v ruce vydělanou z originální krabičky. A je úplně jiná. Když otevíráš Favorití kliku tak ta dlouhá pacička jde směrem dolů. Ale u škodovácké je systém otevírání proveden tak, že pacička směřuje nahoru.
Jelikož jsem předělával kliky z Favorita 91 za kliky 94,tak můžu říct že výstupek na táhlo má delší až Favorit 94,starý typ Favorita má krátký výstupek stejně jako Š120.
favorit vypadá takto, liší se pouze tím kolíkem co jsem psal....
Durnbach 05.04.12 18:10:19 napsal: Tak pánové klika na foto je z Favorita. Škodovka má úplně jiný systém otvírání.
a to ti řekl kdo?
tato klika je na 120tku a konkrétně je pravá
a to ti řekl kdo?
tato klika je na 120tku a konkrétně je pravá
Tak pánové klika na foto je z Favorita. Škodovka má úplně jiný systém otvírání.
-> Durnbach: kupátka maj stejný jako sedany
-> Induktor: jo
-> Induktor: Ona jde vyměnit jenom ta krytka
Jasný, šlo mi o identifikační znaky. Takže pokud je packa na uchycení táhla krátká, jedná se 100% o starý škodovky ale pokud je delší, tak se jedná o Favorit.
A co Garde/Rapid?
A co Garde/Rapid?
-> Durnbach: no "jen"... nejsou záměnný
Pokud je rozdíl jen v této věci, tak díky moc. 

toto je 105-136
favorit má ten výstupek na uchycení plastu táhla delší
favorit má ten výstupek na uchycení plastu táhla delší