-> 1Vendy: jo takhle. Už to chápu :-D
Nedával bych šroub s okem, ale přes karabinu dal normální šroub s podložkou. Mám to tak na stovce, jelikož se mi nechtělo kupovat oka.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Závit uchycení pásu
vhml 26.02.10 09:31:13 napsal:
→ 1Vendy: já pořád nechápu kde je problém, proč
nepoužiješ oka a matky 7/16UNF ( 80+5 Kč )Jo takhle... no samozřejmě na ty dva spodní body to použiju jak říkáš, ale úchyt co je v prahu, tam když to vyvařovali tak dali matku M12 a je přes to ještě patka od rámu, tak jaksi tu matku snadno nevyměnim... Oka mam 7/16, ale bohužel sem je nedostanu. Doufám že teď už je to pochopitelný :-)
→ 1Vendy: já pořád nechápu kde je problém, proč
nepoužiješ oka a matky 7/16UNF ( 80+5 Kč )Jo takhle... no samozřejmě na ty dva spodní body to použiju jak říkáš, ale úchyt co je v prahu, tam když to vyvařovali tak dali matku M12 a je přes to ještě patka od rámu, tak jaksi tu matku snadno nevyměnim... Oka mam 7/16, ale bohužel sem je nedostanu. Doufám že teď už je to pochopitelný :-)
-> 1Vendy: já pořád nechápu kde je problém, proč nepoužiješ oka a matky 7/16UNF ( 80+5 Kč )
-> vhml: Myslím že ty spodní úchyty se nedají jen tak vyndat a do úprav pásu se mi nechce pouštět, přeci jen jsou fungl nový. Stejně by mě zajímalo na kolik jsou dimenzovány ty originální oka. Přeci jen tady ty vysokopevnostní oka stojí cca 400,- kus, když to vynásobím 6 tak se dostanu zhruba na cenu celého pásu, takže... A nebo mě ještě napadla další varianta ten závit jednoduše přeříznout na "správnej". Vzhledem k tomu úhlu pod kterým je pás přidělanej, cca 80°, myslim že by to nemělo nic udělat, co ty na to?
-> Borin - Král tuzerů: pleteš M11x1,25
-> 1Vendy: tu základní řadu bych nepoužil. Musí to vydržet 20G, při řekněme 100kilech ( sice máš míň, ale třeba to někomu půjčíš atd) a seš na dvou tunách. Nosnost šroubu je 340kg, ale počítal bych jenom se 4ma šroubama, ty spodní pásy nim moc nenesou. Tudíž alespoň tu řadu 8.
Btw: proč si nekoupíš normální oka na pásy a matky k nim?
Btw: proč si nekoupíš normální oka na pásy a matky k nim?
A co použít něco takového? www.vazaky-online.cz/Srou
b-s-okem_g690008150.html
popřípadě vysokopevností variantu...
popřípadě vysokopevností variantu...
-> 1Vendy: normálně tou karabinou prožeň šroub. Vejde se tam. Mám to tak ve stovce. Rozhodně je to lepší než svařovat oka
příloha j: Každý upevňovací bod musí být schopen odolat zatížení 1470daN nebo 720daN pro stehenní pásy.
-> 1Vendy: 20G
-> vhml: Jenže pásy nemají díru na šroub, ale jenom karabinu na oko. Ale už jsem našel ty oka i s metrickými závity. Nevíš jakou by to oko mělo vydržet zátěž?
-> 1Vendy: oka nesvařuj a dej tam jenom šroub. Matky budou mít ve Fabory
-> vhml: A kde je to šroubařství, že bych tam poslal bráchu?
Díky za rady. A ještě jeden dotaz, majitel přede mnou na spodní úchyty pásů navařil matky M12x1,25 a je to navařený pod patkama na rám, takže to už těžko předělám. Dají se někde sehnat oka na pásy s tímto závitem? Nebo si je budu muset svařit...?
-> 1Vendy: 7/16 UNF, domluv se s Jendou, jestli na to má Petr závitník. Taky je budu potřebovat.
Popř zajdu v tejdnu do šroubařství v Plzni, tam by mohli mít.
Popř zajdu v tejdnu do šroubařství v Plzni, tam by mohli mít.
-> OndraKrupi-TenČtvrtý: To potřeboval vědět -> 1Vendy: , já vím naprosto přesně, že na pásech je ten závit celosvětově sjednocenej na palcovej dle US normy, označení je UNF 7/16" G2B. A těch matek mám pro sebe dost..
V půli 90. let jsem totiž naháněl závitník na opravu závitů v kastli, který někdo zmrvil šroubama M10x1,5 a nikde mi ho nechtěli jako "chráněný rozměr" ani objednat, nakonec jsem si ho přes známýho půjčil ve firmě se "speciálním programem".
V půli 90. let jsem totiž naháněl závitník na opravu závitů v kastli, který někdo zmrvil šroubama M10x1,5 a nikde mi ho nechtěli jako "chráněný rozměr" ani objednat, nakonec jsem si ho přes známýho půjčil ve firmě se "speciálním programem".
-> Jozka: kup si na speedpro amáš to bez starostí já třeba zkoušel Fabory a ani tam neměli a to mají skoro vše. říkal mi že matka je něco mezi 10-12 a speciální závit takže buď vyříznout z nějakého auta a nebo za 60kč koupit tam
-> petr s: Mě se víc líbí ty úhledný 4-hraný matky ze 120, snad 24x24 - klíč 24?, ale ty trabantí budou asi funkčně lepší kvůli větší ploše proti vytržení z uložení..
šrouby i matky by se daly použít třeba z Favorita - uchycení protikusů předních pásů ![4](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
![4](http://img.skoda-virt.cz/x-smajlici/4.gif)
-> Jozka: Lepší zdroj je trabant ten má jenom nasazeny kostky asi 25 x 45 mm
Jo, dobrej zdroj "pásovejch" matic 7/16" jsou samozřejmě zadní samonavíjecí pásy 120/rapid, jedině tam se u škodovek vyskytujou samostatně (u novějších netuším..)
-> 1Vendy: 7/16 nebo nějak tak
-> 1Vendy: To se na závodní pásy používají jiný šrouby a matice než na sériový? U těch je celosvětovej standart 7/16 palce, typ mám dojem UNF G2B. A volně v prodeji moc nejsou..
Jestli se nepletu tak M12x1,25
Ahoj, nevíte někde jaký závit se používá na uchycení pásu? Potřebuju koupit matky na spodní úchyty pro 6b. pás a nemám to čím změřit. díky