skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Pojistkovka Favorit
Dneska mi do toho přestal fungovat otáčkoměr, může to být tím nějak?
-> Markop:
Právě, tohle je uplně jak relátko...
Právě, tohle je uplně jak relátko...
Tak klidně může cvakat a klapat nějaký spoj v karoserii, nebo v palubovce. Ale to by nebylo kovové "relátkové" cvakání.
-> Markop:
Ale nejde mi do hlavy co to má co společného s rozjezdem..
Ale nejde mi do hlavy co to má co společného s rozjezdem..
Přemýšlím, co by tam cvakalo, když jsi tam kromě jednoho relé, přes které jde proud ke stěračům, odstřikovačům, osvětlení přístrojovky a podobně, žádné jiné nenechal...
-> Markop:
Jde to z pod palubky od spolujezdce, takže nic jiného by to nemělo být
Jde to z pod palubky od spolujezdce, takže nic jiného by to nemělo být
-> James1991: Tak to s těmi světly je charakteristické pro vybitou baterii (ale to ty nemáš, nestartovalo by ti auto), nebo přetíženou elektroinstalaci (někde je přechodový odpor a zahřívá se, takže klesá napětí a odpadává ti relé světel). Nějak se mi ale nezdá, že by to mělo něco společného s tím cvakáním.
Jde to vážně z pojiskovky?
Jde to vážně z pojiskovky?
-> Markop:
Pojistkovku jsem cca před půl rokem propájel. Stěrače fungují bez problému, nedávno jsem si jen všiml toho, že když nebylo auto nastartované a zapnul jsem parkovačky a normální světla, takže chvíli svítily a pak se začly vypínat a zapínat(dost rychle), pak na chvíli zhasly a pak se zas rozsvítily, ale při jízdě nikdy nepřestaly svítit ani nezlobily.
Pojistkovku jsem cca před půl rokem propájel. Stěrače fungují bez problému, nedávno jsem si jen všiml toho, že když nebylo auto nastartované a zapnul jsem parkovačky a normální světla, takže chvíli svítily a pak se začly vypínat a zapínat(dost rychle), pak na chvíli zhasly a pak se zas rozsvítily, ale při jízdě nikdy nepřestaly svítit ani nezlobily.
-> James1991: Relátkem to není. To by necvakalo ani když má;-)
Pojiskovku máš v pořádku (propájené spoje)? Dochází při tom cvakání k výpadkům stěračů, osvětlení budíků?
Pojiskovku máš v pořádku (propájené spoje)? Dochází při tom cvakání k výpadkům stěračů, osvětlení budíků?
Využiju zas toto téma. Někde sem to tu už řešil, ale nikdo nereagoval tak zkusíme znova. U Favorita mi při rozjíždění na jedničku vždy sepne jakoby nějaké relátko v pojistkovce.. Nevadilo by mi to, ale na ten zvuk už jsem alergický. Dneska sem zkusil vyndat všechny relátka mimo toho hlavního které sepne po otočení klíčku a furt to cvakalo(i po výměně za jiné relátko). Nenapadá vás někoho kde by mohla být chyba?
Díky
Díky
-> Jura_Favorit:
No já už ve sklepě držel kus plechu, vrtačku a nejty:D Ale nakonec sem to nechal bejt a holt každýho spolujezdce předem upozornim. Teď mám v plánu do Favorita vrátit hranatou favoritťáckou palubku, ale černou, tak to tam nějak pořešim. Nejradši bych jí dal na nějaký skrytý místo, kde by byla opravdu v bezpečí:D a nebo budu vozit jednu v zásobě. Tu co jsem teď koupil už někdo předemnou zprasil cínem, ale snad by měla bejt funkční..
No já už ve sklepě držel kus plechu, vrtačku a nejty:D Ale nakonec sem to nechal bejt a holt každýho spolujezdce předem upozornim. Teď mám v plánu do Favorita vrátit hranatou favoritťáckou palubku, ale černou, tak to tam nějak pořešim. Nejradši bych jí dal na nějaký skrytý místo, kde by byla opravdu v bezpečí:D a nebo budu vozit jednu v zásobě. Tu co jsem teď koupil už někdo předemnou zprasil cínem, ale snad by měla bejt funkční..
-> James1991 26.03.11 23:28:51: hehe to mi připomíná babičku,, babi necpi tu tašku s nákupem tak pod tu palubku, vždyt mi vyhodíš všechny pojistky :-D :-D
-> James1991: že bychom začali dávat ližiny nejen pod motor a převodovku, ale už i pod pojistkovky?
Ale je to zvláštní, sice pojistkovky u Favoritů jsou studeňáky vyhlášené, ale na druhou stranu pokud se jednou proletují pořádně, bývá pak už klid... možná jsi ji prvně proletoval ještě málo 

Zas tam byl studeňák... někdo mi nejspíš dycky kopně do nějakýho relátka a prokopne to. Budu muset vymyslet něco, jak jí tam nějak ochránit.
-> James1991: Tak pokud ji mas dobre proletovanou tak skus ty reletka 

Pojistkovku jsem nedávno celou proletoval. Ale mám v zásobě ještě jednu, kterou jdu teďka proletovat a zejtra jí tam zkusím dát, tak uvidim.
-> James1991: Staci zo poradne proletovat spoje kontakty na relatky prostrikat a bude to ok. Pripadne mas pecku v relatku tak je vsechny otevry a zkontroluj /vycisti nebo rovnou vymen.
-> James1991: mozna bych tu jednu novou mel,kdybys mel zajem...
-> jarda.u1: tak tak, cínem nešetřit

-> James1991: rozebrat a proletovat,nebo vymenit...
Zdravim, dneska se naskytl další problém s elketrikou u Fa karbec. Když sem vyjížděl tak na nerovnosti kdy auto celkem hopsalo tak cca na vtěřinu zhasly a zas se zaply světla a cvaklo si to v pojistkovce. Pak sem dojel na místo a po nastartování a couvání sem zas vjel na nerovnost a auto zdechlo celkově, všechno zhaslo. Pak sem zapnul světla-tozvístily se a na to sem otočil klíčkem a kontrolky se nerozvítily. Na to pár vteřin si to zas cvaklo v pojistkovce a kontrolky se rozvístily a pak zas zhasnuly. Po otočení klíčku do polohy kdy se maj rozsvítit kontrolky se nerozsvítily-klepnul sem do pojistkovky a zas svítily. Domu sme jeli s kámošem tak že kámoš celou cestu držel pojistkovku a u "cíle" sme zkusili pustit pojistkovku a zas to zdechlo, ale světla svítily. Nevíte co s tím? Díky
-> James1991: Je iny prud zopnutia ako prud ktorý prepája.. A dalšia vec je že nie každe relatko ktore cvaka je dobré..
-> kubo980:
Pojistkovku jsem ještě neměl možnost vyměnit kus za kus... Když relátko sepne, tak v něm proud být musí ne?
Pojistkovku jsem ještě neměl možnost vyměnit kus za kus... Když relátko sepne, tak v něm proud být musí ne?
-> James1991: Postkovu si menil kus za kus? Bola rovnaka s povodnou? Maš schemu tej novej poistkovej? Treba laborovať merať.. Ked ide elektromagnet tak by mala isť aj pristrojovka.. V prvom rade zmeraj či je na relatku štava ktoru ma prepajať do poistiek 5, 6 , 7...
-> kubo980:
Relátka jsou vyzkoušené, pojistky všechny prozkoušené, tišťák proletovaný.
Do pojistkovky proud jde neboť sepne relátko, z pojistkovky má jít napětí přes pojistku 5 a 6:
Pojistka č. 5: motor stíračů čelního skla-nefunguje
: motory ostřikovačů - nefunguje
: zpětné světlomety - nefunguje
Pojistka č. 6: směrová světla - nejdou
: osvětlení kontrolních přístrojů - nejdou
: kontrolní svitlny - nejdou
: elektromagnetický ventil karburátoru - jde
Relátka jsou vyzkoušené, pojistky všechny prozkoušené, tišťák proletovaný.
Do pojistkovky proud jde neboť sepne relátko, z pojistkovky má jít napětí přes pojistku 5 a 6:
Pojistka č. 5: motor stíračů čelního skla-nefunguje
: motory ostřikovačů - nefunguje
: zpětné světlomety - nefunguje
Pojistka č. 6: směrová světla - nejdou
: osvětlení kontrolních přístrojů - nejdou
: kontrolní svitlny - nejdou
: elektromagnetický ventil karburátoru - jde
-> James1991: Poistky su všetky dobré? A relatka? Najdi si schemu poistkovej skrinky a pozri si ktore relatko a postka su na tie veci čo ti nejdu. Môže byť kľudne niekde len studeny spoj alebo špatné relátko
-> TAZ1500:
Já vim že to nejsou normální panty... o uchycení nejde:-) Jde o funkčnost:D
Teď už je problém jenom ten, že po otočení klíčku relátko sepne, akorát se nerozsvítí na paubce kontrolky mazání atd.. ale světla svítí, dálkové taky, troubí, všechno funguje mimo blinkrů, osvětlení přístrojovky, kontrolek, stěrače a ostřikovače... na tyhle všecky spotřebiče je jedna pojistka, pod kterou patří ještě elketromagnetický ventil karburátoru, kterej ale funguje, tudíž jde auto normálně nastartovat a běží...
Já vim že to nejsou normální panty... o uchycení nejde:-) Jde o funkčnost:D
Teď už je problém jenom ten, že po otočení klíčku relátko sepne, akorát se nerozsvítí na paubce kontrolky mazání atd.. ale světla svítí, dálkové taky, troubí, všechno funguje mimo blinkrů, osvětlení přístrojovky, kontrolek, stěrače a ostřikovače... na tyhle všecky spotřebiče je jedna pojistka, pod kterou patří ještě elketromagnetický ventil karburátoru, kterej ale funguje, tudíž jde auto normálně nastartovat a běží...
to nejsou normalni panty ale takovy plechy dva s očkem a pak ta pojistkovka v tom drží mam favo 94 ti to vyfotim jesi chces
-> TAZ1500:
Já sem tam včera byl zlomenej když sem jí vyndaval a žádný uchycení pro panty sem tam nenašel.. aby to nakonec nedopadlo že vezmu klasickej pant a nenanejtuju ho tam:D
Já sem tam včera byl zlomenej když sem jí vyndaval a žádný uchycení pro panty sem tam nenašel.. aby to nakonec nedopadlo že vezmu klasickej pant a nenanejtuju ho tam:D
jééé pojistkovky favorit to je neštestí taky sem vydel ozovou nevyklapeci udajne se to použivalo jen par mesicu byl to prechod od kulatejch na nožovy. panty seber z jinyho fava a nanejtuj už sem to jednou tak ypredelaval pri prestavbe karburator na bmm
-> kubo980:
Ty panty tam myslim nejsou, to tam holt přidělám na nějakej provázek:D
Te´d sem tam byl zalezlej a koupil nové relátko, strčil ho tam a už to ani necvakne při sepnutí klíčku:-( tak sem tam dal to staré a taky necvakne... pojistkovka byla celá orosená a měla zrezlé šroubky, tak sem ji vyndal a suší se na topení.. pak ji zkusím proletovat a uvidíme...
Ty panty tam myslim nejsou, to tam holt přidělám na nějakej provázek:D
Te´d sem tam byl zalezlej a koupil nové relátko, strčil ho tam a už to ani necvakne při sepnutí klíčku:-( tak sem tam dal to staré a taky necvakne... pojistkovka byla celá orosená a měla zrezlé šroubky, tak sem ji vyndal a suší se na topení.. pak ji zkusím proletovat a uvidíme...
-> James1991: Možeš vymeniť kus za kus len neviem či tam maš panty na tu vykápaciu skrinku
-> Jumbo:
Ale pořád mi nejde do hlavy to že neni vyklápěcí a přitom má nožový pojistky... jinak sem koukal do chytrý knížky "Jak na to" a na obrázkách jsou tam skříně s válečkovytýma pojistkama a taky tam jsou relé s nápisem "POLAND" to už v tý době se poláci pustili do "kvalitních a levných věcí" ?:D
Ale pořád mi nejde do hlavy to že neni vyklápěcí a přitom má nožový pojistky... jinak sem koukal do chytrý knížky "Jak na to" a na obrázkách jsou tam skříně s válečkovytýma pojistkama a taky tam jsou relé s nápisem "POLAND" to už v tý době se poláci pustili do "kvalitních a levných věcí" ?:D
-> James1991: Pokud tam dáš vyklápěcí nůžkovou, tak při stejném zapojení by to mělo fungovat stejně...
-> Jumbo:
No je možný že je měněná... už jenom když sem vyndal jedno relátko a na něm bylo "POLAND" .. takže když tam aplikuju hnědou vyklápěcí tak se nic nestane? Na motorizaci taky nezáleží doufám:D
No je možný že je měněná... už jenom když sem vyndal jedno relátko a na něm bylo "POLAND" .. takže když tam aplikuju hnědou vyklápěcí tak se nic nestane? Na motorizaci taky nezáleží doufám:D
-> James1991: Tak to je asi už měněná, protože podle mě 91 byla ještě určitě válečková a myslím že i nevyklápěcí. Takže pokud chceš dát vyklápěcí, neměl by být problém. Nůžkové byly jenom jedny
Opravdu nikdo nic?:D
Chtěl bych se zeptat ohledně pojistkovek ve Favoritu. Koukal sem po nějakých pojistkovkách a našel: tu s válečkovými pojistkami "natvrdoů připevněnou" ke kastli, pak hnědou s nožovými už vyklápěcí a pak černou s nožovými pojistkami vyklápěcí. U sebe ve Fa jsem ale našel s nožovými pojistkami, ale nevyklápěcí... Pokud bych chtěl vyměnit za vyklápěcí, je možné ji vyměnit jako kus za kus?
Díky
Díky