skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jaký alternátor do Felicie 1.9d?
-> tasatunga: Pomohlo by ti, kdybys občas jezdil delší trasy, kolem 100 km aspoň tak jednou týdně. Na krátké trasy, kdy ti víc sťávy jde z baterky díky žhavení, nemá šanci žádný altík baterku dobít. Pokud máš garáž s elektrikou, doporučil bych jedině stabilizační nabíječku po každé takové krátké denní jízdě. Benziňák by byl na tom o něco líp. Což asi ty neřešíš.

-> tasatunga 06.04.15 19:47:57: Ovšem silnější alternátor tvůj problém taky nevyřeší, ne na takové trase.
-> minno 06.04.15 13:04:40: To neřeší můj problém, ale díky za info...
-> tasatunga: A za ďalšie, elektrika ti namontovaním silnejšieho alternátoru nemôže zhorieť, "elektrika" si odoberá z altíka toľko prúdu, koľko potrebuje.
Alternátor není nabíječka, neplatí větší výkon - rychlejší dobíjení. Abys zrychlil dobíjení, musel bys aspoň pár minut po startu zvýšit napětí alternátoru. Tak jak to dělají regulátory většiny moderních altíků. Ovšem u pětikilometrových jízd by to moc nepomohlo.
To znamená, že i pokud bych tam dal 90A, nebo třeba i 140A(myslím altík), tak si nepomůžu a stíhat mi to dobíjet nebude? Je mi jasné, že pokud během takhle krátké trasy startuju třeba 4krát a pokaždé to samozřejmě žhaví, tak ta baterka hold dostává na prdel..
Při krátkých trasách ti akumulátor nedobije sebesilnější altík.
Dle mého to nemá cenu měnit za silnější rozdíl stejně bude zanedbatelný, občas prostě dobij baterku přes externí nabíječku. Když tedy jezdíš zvláště naftou 5km trasy, jiný možnost ani nějak není. Max. mě napadá nějaký solární článek který to bude přes den dobíjet, resp. alespoň trošku udržovat.
Zdravím. Měl bych dotaz, zda má vůbec cenu řešit stávající "problém". Do práce dojíždím naftovou feldou 5km tam a 5km zpět. Z důvodu lepších startů jsem do ní nacpal největší možnou baterii Bosch S5 77aH, 770A. Ale už jsem ji preventivně dával během půl roku na nabíječku. Jedná se vždy za 1 den o 3-4 starty. Altík tam je origo Bosch 70A. Pomůže výměna za 90A?Silnější nevím zda by pobrala elektrika v autě. Resp. kolika ampérový tam je dobré dát, aby stíhal dobíjet i na krátké trasy a zároveň neshořela elektrika.