skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
záhada spínací skříňky/startuje/nestartuje
-> tami: ja som mal podobny problem, tiez rychlobezny starter raz isiel potom nie. Ale ked som zoskratoval tak chytil. Tiez stvorrocna baterka ale ked som ju zmeral po 200km trase mala len 9,5 volta. Dobijanie mi funguje. Plusovy kabel mam novy. Takze som kupil novu baterku a zatial startuje. Ta stara baterka uz mala asi malu kapacitu a rychlobezny starter potrebuje to svoje inak ani neskrtne. Ty si meral baterku kolko ma voltov?
-> tami: že by plusovej kabel od baterky? někde bude zoxidovanej, zlámanej atp..
Záhada bude asi v tom,že pastorek občas jen cvakne,je možné,že by narážel do věnce setrvačníku,a byl nějak vyosený?Když z autem rochu pohnu tak staruje v pohodě.
Zkus se podívat, jak vypadá ukostření motoru pod alternátorem. Bývá zoxidované a volné.Chce to vymontovat, očistit pořádně dosedací plochy. Překontroluj utažení příčky motoru, může taky mít přechodový odpor. Ideálním řešením je přidat ještě silový kabel z mínusu baterky přímo na motor. Vyplatí se to. Vyčisti taky ukostření baterky na karoserii. Přechodový odpory jsou svině, blbě se hledají a dokážou pořádně nas.at
Když zakvrdlám řadící pákou, nejlíp vrazit zpátečku a pohýbat autem ,tak startér normálně točí
mě tohle dělal špatnej silovej kabel k baterce. Byl to docela opruz, furt přehazovat, rozebírat startéry.
Tak jsem rozebral startér,vyměnil uhlíky,očistil ho a promazal.Nasadím a chytl na drc,zkusím znova a jen cvakání,dám kvalt drcnu do auta a už zase startuje,je možné,že je špatná cívka?
-> tami: Cívky rozhodně stejný nejsou. ;-)
-> tami: ne.
Ten elektromagnet pro vysouvání je stejný na obou typech startéru?Mám totiž jeden orig.startér Š 120,takže bych to mohl přehodit,pokud jsou záměnné?D.
-> tami: To spíš bude blbnout vysouvání. Já si užil s poklepáváním rok. Pak jsem koupil nový elektromagnet a byl pokoj. Jinak uhlíky jsou jiný,navíc jsou naprsknutý elektrikou k vývodům. Buď koupit celou plotýnku s uhlíky nebo se potrápit s velkou pájkou nebo to dát udělat autoelektrikáři-důchodci na repas.
Tak jsem se k tomu dnes dostal,zkusil propojit startér šroubovákem a nic,vzal jsem gumovou paličku,poklepal po startéru a nastartoval,asi špatné uhlíky.Jaké uhlíky mají být ve startéru s reduktorem,musím zase koupit celý ten věneček,nebo se to dají sehnat samostatně?Mám jedny orig.na startér Š 120,ty asi pasovat nebudou?
-> tami 07.04.13 19:34:04: No a když zkusíš šroubovákem propojit na starteru ten silový šroub s tím kam vede drátek od spínačky? Naskočí? Tím by se mohlo dát vyloučit, jestli baterka, nebo spínačka.
Baterie stará asi 4 roky,ve velkých mrazech jsem ji vyndával a pravidelně nabíjel,nicméně mám ještě jednu v dobrém stavu,tak zkusím prohodit.Startér je rychloběžný,před 2 roky rozebraný,vyčištěný,proma
zaný,vyměněny uhlíky.Tak nejschůdnější bude první zkusit tu baterii.Ještě nějaký návrh?
-> tami: Může být problém i v AKU, podobně se chová při poškozeném olověném článku. Jak máš starou baterii?
-> tami: mě takto odcházel startér, pak šlo auto nastartovat pouhým rozhoupáním

na poprvé bez problému nastartuji, zastavím na benzínce a chci nastartovat a nic,kontrolky vesele svítí a ani ťuk,chvíli držím klíček v poloze startování s najednou to nastartuje,jedu do obchodu a zkouším nastartovat a už nepomohlo,ani přidržení klíčku ve startovací poloze,takže roztlačit.Myslel jsem na povolený kontakyt u spínačky,ale drží dobře.Mohl by být vadný ten "ořech" spínačky?Nemám v něm zapojený 16 kontakt,když jsem před rokem měnil "ořech",tak byl bez toho,rok to fungovalo v pohodě.Díky za postřehy.