skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Zpožďovací obvod
Sorry, este odkaz: www.elkoep.sk/casove-rele
Co tak nieco takehoto? Necital som to tu cele, takze ak to tu je, tak sorry... Ale ja to mam a je to super vec.... Je to na 12V...
Jedna z možností s nesmrteľnou 555 ak by to fungovalo opačne stačí vymeniť odpor a kondík.
-> vhml: jj vecer ti poslem schemu ak tak
-> vhml: podtlakem, jako všichni co již prozřeli :D.
-> m8rinek: a v motorce to budu cerpat jak? :-D
-> Shark: vím, že lze realizovat s NE555, ale bastlení bych se rád vyhnul... Bastlení Felda dílů bych sem vůbec netahal, jde uplně o jiné čerpadlo...
-> vhml: já taky nevymejšlim čápoviny jako Ty :))). BTW dej čerpadlo z Hujdy :)))
-> vhml: já taky nevymejšlim čápoviny jako Ty :))). BTW dej čerpadlo z Hujdy :)))
-> Shark: umel bys to nakreslit?
-> m8rinek: kousek gumy za 500 je nesmysl. Bejt to do 100korun tak ej to zajimava volba
Ak si dobry elektronik staci ti IO nejaka 555ka potencimeter a par suciastok aj zo supliku a urobis si pekny casovac napr od 1-5sec nastavitelny potencimetrom,alebo dalsie zohnat rele cerpadla z feldy to by malo byt casove a stym to uz nejako sklbit feldu nemam tak do toho rele sa nevyznam moc ..
-> vhml: ehm... ne :D, šlo by to asi řešit diesláckym balonkem na dočerpání spadnutý nafty ostatni-dily-prislusenstv
i.sbazar.cz/balonek-na-cer
pani-nafty-se-zpetnym-vent
ilem-o5663757.html , ale facet co se mi válí mezi sešitama je tak nějak efektnější...
-> m8rinek: takže nechat packu :-D
A nějak spářít výkon favoritího čerpadla a packovej obal asi nepůjde co?
A nějak spářít výkon favoritího čerpadla a packovej obal asi nepůjde co?
-> vhml: jj dcoe na odpařování trpí hrozně. Večer auto odstavim, karbec se ohřeje a tou obří lochnou v něm se plovákovka odpaří. Ráno to pak kvuli načerpání musim startovat dobu jak nějakou hujdu...
-> m8rinek: za 5 sekund to tam ale nablemcá benzínu ažaž.
btw: trpí dcoe nějak výrazně na potřebu dočerpat palivo? k IDF asi budu potřebovat favorití pumpu, ale ta zas nemá páčku...
I když Polmo se spotřebou kolem 25 bohatě stíhá naplnit obyčejná pumpa s packou
btw: trpí dcoe nějak výrazně na potřebu dočerpat palivo? k IDF asi budu potřebovat favorití pumpu, ale ta zas nemá páčku...
I když Polmo se spotřebou kolem 25 bohatě stíhá naplnit obyčejná pumpa s packou
-> vhml: si tam pak ale rovnou můžu nechat zapínač ;).
-> m8rinek: případně vypneě a zapneš klíček a dáš si druhý kolo
-> Nepér: o nic nejde, za 5s bych to měl bezpečně načerpat. Ukostřenim vývodu na čidlo tedy získám fci načerpání pouze po dobu 5s?
-> m8rinek: Samozřejmě ;) Je v tom implementovaná i stabilizace napětí, takže by tu dobu neměl ovlivnit pokles napětí při startování. Verzi bez vypínání čidlem vytvořit můžu, jen na to nemám moc čas (rozuměj jsem línej jak veš). S tou nastavitelnou dobou si ale nejsem jistej, mám pocit, že je to dáno napevno kapacitou kondenzátoru a odporem cívky relé. Mám to schema doma, nemůžu to teď ověřit.
-> Nepér: a umíš to dodat v lidský podobě, s nějakym kvalitnimtišťákem, ať to nejsou jen součástky nabastlený na sobě? Případně šlo by to ořezat o to čidlo tlaku a naopak přidat trimr na dobu před rozepnutím?
Nemám k tomu zpracovanou dokumentaci, aby to bylo prodejný, jako stavebnice, třeba za 200,-
-> m8rinek: rozepnuti pri havarii.
-> Nepér: tos me nepotesil
-> Nepér: tos me nepotesil
Jo, když se zastaví motor, poté co se auto zvrhne do příkopu kolama nahoru, pumpa by se měla zastavit. Ale když se ten vstup pro pumpu ukostří trvale, bude to fungovat tak, jak by se hodilo i tobě.
-> Nepér: to je asi na VHMLa, což? K čemu tam je snímač tlaku? Na rozpínání pumpy?
Schéma je tajný, mám v něm schválně chyby a jak to je správně si pamatuju jen já 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: je to postaveny ze stabilizatoru ve zkratu.
-> Nepér: dávej schéma :-)
-> Nepér: dávej schéma :-)
Hele, já tohle mám vyřešený, hotovej předmět, čtyři dráty... za 300,-
Vstupy: Napájení, čidlo oleje, kostra
Výstupy: Napájení pumpy (je v tom 3A relé)
Po připojení napájení běží pumpa cca 5 vteřin, poté funguje podle spínače tlaku oleje (okamžitě).

Vstupy: Napájení, čidlo oleje, kostra
Výstupy: Napájení pumpy (je v tom 3A relé)
Po připojení napájení běží pumpa cca 5 vteřin, poté funguje podle spínače tlaku oleje (okamžitě).
-> vhml: To sis ta riditka omotal dratem a na vozejk si hodil starou autobaterku ne 

-> m8rinek: 500? tak to bych se na to pekne vysral a udelal si jenom on/off cudlik dopredu.
Podle me to musi jit za par korun sestavit. Kdyz me vyhrivani riditek na motorku za 2000 stalo 80korun...
Podle me to musi jit za par korun sestavit. Kdyz me vyhrivani riditek na motorku za 2000 stalo 80korun...
-> Nwkt: Za kilo? To by byl blbej, proc ne za 450?
-> m8rinek: Tak to vytvoř a prodávej třeba za kilo 

-> vhml: víc variant zapojení.
Dvoj linka černý - negativní vstup - když má vypínat se spožděním
Dvoj linka rudý - pozitivní vstup - když má zapínat se spožděním
Hnědý - kostra
Rudý - + 12V
Žlutý - pohyblivý kontakt relé - "prostřední" kontakt na relé
Bílý - spínaný kontakt relé - ten co se sepne s pohyblivým
Zelený - klidový kontakt relé - ten co je sepnutý s pohyblivým v klidu
Ale cena 500Kč mě odrazuje, přitom to je konstrukce v součástkách tak za 50Kč :(
Dvoj linka černý - negativní vstup - když má vypínat se spožděním
Dvoj linka rudý - pozitivní vstup - když má zapínat se spožděním
Hnědý - kostra
Rudý - + 12V
Žlutý - pohyblivý kontakt relé - "prostřední" kontakt na relé
Bílý - spínaný kontakt relé - ten co se sepne s pohyblivým
Zelený - klidový kontakt relé - ten co je sepnutý s pohyblivým v klidu
Ale cena 500Kč mě odrazuje, přitom to je konstrukce v součástkách tak za 50Kč :(
-> vhml: No abys to moh spoustet jak kostrou tak plusem.
-> m8rinek: to je presne to co potrebujes, sice nechapu na co tolik kabelu a co k nim pripojit, ale jsem strojar
JA chci dve paralelni napajeni. Prvni zapnu klickem a svitici kontrolka oleje mi to vypne, tudiz nejake rozpinaci rele a druha vetev bude s timhle casovym rele, ktere to naleje bez ohledu na kontrolku prvnich 5 sekund po zapnuti klicku.
JA chci dve paralelni napajeni. Prvni zapnu klickem a svitici kontrolka oleje mi to vypne, tudiz nejake rozpinaci rele a druha vetev bude s timhle casovym rele, ktere to naleje bez ohledu na kontrolku prvnich 5 sekund po zapnuti klicku.
-> vhml: ne-e mam malýho faceta a chci ho použít paralelně k mechanice, tj. sepnu klíček, sepnu faceta, načerpá (určim si čas naplnění plovákovky nutnym množstvim pro start) a rozepnu obvodem. Sic budu dočerpávat při každym startu, ale lepší než naopak mechanicky zapínat pumpu při ranním startu...
Obvod jsem našel zajímavej zde www.autotopcentrum.cz/sto re/.../ZR-01.PDF
Obvod jsem našel zajímavej zde www.autotopcentrum.cz/sto re/.../ZR-01.PDF
-> m8rinek: taky pořizuješ novou pumpu? aktuálně to taky řeším.
Vypínání přes olejový čidlo, k tomu paralelne spínací obvod, kterej to na prvních 5 sekund překlene
Vypínání přes olejový čidlo, k tomu paralelne spínací obvod, kterej to na prvních 5 sekund překlene
Poradí někdo nějakou konstrukci zpožďovacího obvodu, který při sepnutí napětí (zapnutí klíčku) drží sepnuté relé (elektrická pumpa) a po chvíli (dejmetomu 5s) vypne a sepne se až při dalším zapnutí klíčku?