skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jaký zesilovač?
prohledat
38 příspěvků (zobrazeno 1 až 38) od 17.09.2008 do 19.10.2008, založil/a Martin/125/
zesilovač pro woofer tam mělo být 

Já jsem teda úplný amatér, ale co takhle použít to rádio na všecky repra, když má 4x50? jen bych tam dal vyhybky a za sedačky aktivní woofer.. příp. woofer 2pas do můstku..
Pokud jde o cenu teda :-)
Pokud jde o cenu teda :-)
???
no tak dejme tomu že bych chtěl aby mi hrali všechny repraky stejně,jak vředu tak vzadu,basak zatim teda nechci...ten bych si pak koupil i se zesilovačem jako sadu...potřebuju teda jakej zesik na to? Aby 2 repra v předu hrali jak ty 2 vzadu...aby měli stejněj výkon...cenu tak do 4000,-
-> Tuner#2: aaa, tak

-> MATTESS: Nemá čas, rozesílá majitelům Škodovek link na Virt.
kde je FOPE?
-> U-Geen: to už si mu pomohl?
-> U-Geen: to už si mu pomohl?

-> Majkl: Mě to silně připomíná reklamu na Peugeot 308 SW. :o)
-> U-Geen:
ty woe to je tema, rozumim akorat prispevku od ugeena 

-> FOPE: kdyz to nejde, udelam to tedy rucne, omlouvam se za komplikaci
-> FOPE: To jsi mě neřekl nic nového, ale opět k věci.
Ty jsi se zadal - cituji: "Mám jede reprák o citlivosti 88 dB a druhý o citlivosti 99 dB. Otázka zní, když první reproduktor vybudíme příkonem 200W, kolik "W" bude stačit tomu druhému repráku aby výsledný akustický tlak obou repráku byl stejný?"
Já tvrdím, že to bude díky mému nevalnému výpočtu 16,6W
Ty ale pak vyvracíš a tvrdíš, že to bude 20W, ale bereš v úvahu 2. repro s citlivostí 98 cituji: "2.reprák 1 W....... 98 dB"
ANO pro repro s citlivostí 98dB to bude asi 20,8W, takže máš pravdu, ale odpovídáš na jiný repro než bylo zadání. Ale už jsem si zvykl, že rád obracíš to co jsi napsal, viz. téma turbonátor...
Tak chceš to spočítat dle zadání a nebo tady budeš měnit hodnoty jak se Tě zlíbí?
Jestli chceš zrušit registraci, tak se tady koluje, že to umím zařídit.
Ty jsi se zadal - cituji: "Mám jede reprák o citlivosti 88 dB a druhý o citlivosti 99 dB. Otázka zní, když první reproduktor vybudíme příkonem 200W, kolik "W" bude stačit tomu druhému repráku aby výsledný akustický tlak obou repráku byl stejný?"
Já tvrdím, že to bude díky mému nevalnému výpočtu 16,6W
Ty ale pak vyvracíš a tvrdíš, že to bude 20W, ale bereš v úvahu 2. repro s citlivostí 98 cituji: "2.reprák 1 W....... 98 dB"
ANO pro repro s citlivostí 98dB to bude asi 20,8W, takže máš pravdu, ale odpovídáš na jiný repro než bylo zadání. Ale už jsem si zvykl, že rád obracíš to co jsi napsal, viz. téma turbonátor...
Tak chceš to spočítat dle zadání a nebo tady budeš měnit hodnoty jak se Tě zlíbí?
Jestli chceš zrušit registraci, tak se tady koluje, že to umím zařídit.

Jenom chci dodat k předešlýmu komentáři....
"V praxi to znamená následující: že reproduktor o citlivosti 93 dB zahraje stejně nahlas jako 2 repraky o citlivosti 90 dB."
ke konci jsem zapoměl uvést že: V praxi to znamená následující: že reproduktor o citlivosti 93 dB zahraje stejně nahlas jako 2 repraky o citlivosti 90 dB při stejným dodaným výkonu.
"V praxi to znamená následující: že reproduktor o citlivosti 93 dB zahraje stejně nahlas jako 2 repraky o citlivosti 90 dB."
ke konci jsem zapoměl uvést že: V praxi to znamená následující: že reproduktor o citlivosti 93 dB zahraje stejně nahlas jako 2 repraky o citlivosti 90 dB při stejným dodaným výkonu.
-> Tuner#2: PANE abych pravdu řekl, registraci jsem si pokoušel nejmíň 20x smaznout a nejde to. A ptal jsem se na to, kolik W bude potřebovat druhej reprák, aby vytvořil ten samej ak. tlak co ten 1. reprák, kterej jsme probudily 200 W.
"Citlivost je logaritmická veličina, tzn., že její zvýšení o 3 dB je ve výsledku dvojnásobný ak. tlak.
V praxi to znamená následující: že reproduktor o citlivosti 93 dB zahraje stejně nahlas jako 2 repraky o citlivosti 90 dB.
PANE zapamatujte si toto: (možná se Vám to bude hodit) že zvýšením výkonu dodávaného do reproduktoru o 1 řád se akustický tlak zvýší o 10 dB a dále zvýšením dodávaného výkonu o dvojnásobek původní hodnoty se akustický tlak zvýší o 3 dB.
"Citlivost je logaritmická veličina, tzn., že její zvýšení o 3 dB je ve výsledku dvojnásobný ak. tlak.
V praxi to znamená následující: že reproduktor o citlivosti 93 dB zahraje stejně nahlas jako 2 repraky o citlivosti 90 dB.
PANE zapamatujte si toto: (možná se Vám to bude hodit) že zvýšením výkonu dodávaného do reproduktoru o 1 řád se akustický tlak zvýší o 10 dB a dále zvýšením dodávaného výkonu o dvojnásobek původní hodnoty se akustický tlak zvýší o 3 dB.
-> FOPE: Jestli dobře vidím, tak otázka zněla na rozdíl mezi 88dB a 99dB, tak nevím co sem teď taháš u 2. repro 1W = 98dB. Matematika mě fakt nešla, ale dle mě je to těch 16,6W a pokud mě někdo nestraný přesvědčí, že se mýlím, tak si registraci můžeš nechat.

-> Tuner#2: Charakteristika dolní, horní a pásmové propusti je v ph. PANE.
Ale s tou citlivostí jses opravdu přepočítal.
Jinak citlivost = úroveň akustického tlaku vyvolána reproduktorem při vybuzení příkonem 1W ve vzdálenosti 1m. Jelikož citlivost je důležitý údaj, tak jednotlivý výrobci si ho snaží přikrášlit (jak jsi sam napsal že pužívaj fintu s 2.83 V). Napíšu to zkráceně... tak citlivost výrobci udávaj při 2.83 V, ano toto odpovídá 1W, ale jenom pouze u reproduktoru jehož impedance činí 8 ohmů. Ale pokud je to udané u reproduktoru s jinou impedancí (např. u 4 ohmových), je tato hodnota ve skutečnosti o 3dB vyšší než při 1W; tzn. 4 ohmový reproduktor s citlivostí 93 dB při 2.83 V má ve skutečnosti citlivost jen a pouze 90 dB
Ted se vratim ke "slovní úloze":
Na rovinu ti řeknu že druhej reprak toto:
"1. reproduktor potřebuje 200 W na to aby jeho akustickej tlak byl 111 dB; kdež to druej reprák potřebuje na ten samej akustickej tlak pouhých 20 W. Přesvědč se sám... (To že citlivost je logaritmická veličina - to jako audiotechnik víš)
tak PANE divej se dobře.
1. repro(nakrmily jsme ho 200 W):
1 W ............ 88 dB
10 W ........... 98 dB
100 W .......... 108 dB
200 W .......... 111 dB
2.reprák (kolik W potřebuje na ten samej akustickej tlak?) = 20 W
1 W....... 98 dB
10 W......108 dB
20 W......111 dB
PANE nebudu se s Váma hádat jak jsem k tomu došel, prostě to tak je a snad vysvětlení že citlivost je logaritmická veličina Vám stačí. Pak-li že nestačí tak si kupte za 30 logaritmický pravítko, to už Vás to snad trkne...
Ale s tou citlivostí jses opravdu přepočítal.
Jinak citlivost = úroveň akustického tlaku vyvolána reproduktorem při vybuzení příkonem 1W ve vzdálenosti 1m. Jelikož citlivost je důležitý údaj, tak jednotlivý výrobci si ho snaží přikrášlit (jak jsi sam napsal že pužívaj fintu s 2.83 V). Napíšu to zkráceně... tak citlivost výrobci udávaj při 2.83 V, ano toto odpovídá 1W, ale jenom pouze u reproduktoru jehož impedance činí 8 ohmů. Ale pokud je to udané u reproduktoru s jinou impedancí (např. u 4 ohmových), je tato hodnota ve skutečnosti o 3dB vyšší než při 1W; tzn. 4 ohmový reproduktor s citlivostí 93 dB při 2.83 V má ve skutečnosti citlivost jen a pouze 90 dB
Ted se vratim ke "slovní úloze":
Na rovinu ti řeknu že druhej reprak toto:
"1. reproduktor potřebuje 200 W na to aby jeho akustickej tlak byl 111 dB; kdež to druej reprák potřebuje na ten samej akustickej tlak pouhých 20 W. Přesvědč se sám... (To že citlivost je logaritmická veličina - to jako audiotechnik víš)
tak PANE divej se dobře.
1. repro(nakrmily jsme ho 200 W):
1 W ............ 88 dB
10 W ........... 98 dB
100 W .......... 108 dB
200 W .......... 111 dB
2.reprák (kolik W potřebuje na ten samej akustickej tlak?) = 20 W
1 W....... 98 dB
10 W......108 dB
20 W......111 dB
PANE nebudu se s Váma hádat jak jsem k tomu došel, prostě to tak je a snad vysvětlení že citlivost je logaritmická veličina Vám stačí. Pak-li že nestačí tak si kupte za 30 logaritmický pravítko, to už Vás to snad trkne...
-> Tuner#2: respect 

-> FOPE: Tak o povznášení bych pomlčel, mám pocit, že jsi to byl zrovna Ty, kdo se tady povyšoval nad naše znalosti o motorech a doporučoval tady turbonátor...
Ale k věci. Matematika mě moc nešla a Ty jí tady po mě chceš. No co, zkusíme to. Když reproduktor s citlivostí 88dB nakrmíme 200W, tak stejně hlasitě budou hrát následující reproduktory s citlivostí:
91dB při 100W
94dB při 50W
97dB při 25W
Tebou zmíněných 99dB při asi 16,6W
Protože 100dB je 12,5W
Vycházím z toho, že pro stejně hlasitou reprodukci u reproduktoru s citlivostí o 3dB větší je potřeba jen poloviční příkon. To jen kdyby jsem se přepočítal :-)
Ještě k té citlivosti. Ta se uvádí při určité vzdálenosti a určitém příkonu. Obecně to bývá 1m a buď 1W a nebo výrobcema oblíbená finta 2,83V, kdy pak papírový údaj vypadá lépe, neb je o skoro 3dB větší.
Dolní propusť je filtr, který omezí vyšší kmitočty nad daným kmitočtem určeným filtrem. Používá se např. pro subwoofery a nebo středotónové měniče.
Horní propusť je taky filtr, který ale naopak nepropustí nižší frekvence než na které je filtr nastaven a používá se např. u středobasu, středového a výškového měniče.
Pásmové propusti se ještě liší svojí strmostí jak rychle začne frekvenční charakteristika za daným kmitočtem padat dolů. V audiu se používají se 6, 12, 18 a 24dB. Propusť má ale taky svojí nevýhodu a to natáčení fáze. Jak se to řeší, do toho Tě ale zasvěcovat už nebudu, neb si právě rušíš registraci a já si dělám další čárku
Ale k věci. Matematika mě moc nešla a Ty jí tady po mě chceš. No co, zkusíme to. Když reproduktor s citlivostí 88dB nakrmíme 200W, tak stejně hlasitě budou hrát následující reproduktory s citlivostí:
91dB při 100W
94dB při 50W
97dB při 25W
Tebou zmíněných 99dB při asi 16,6W
Protože 100dB je 12,5W
Vycházím z toho, že pro stejně hlasitou reprodukci u reproduktoru s citlivostí o 3dB větší je potřeba jen poloviční příkon. To jen kdyby jsem se přepočítal :-)
Ještě k té citlivosti. Ta se uvádí při určité vzdálenosti a určitém příkonu. Obecně to bývá 1m a buď 1W a nebo výrobcema oblíbená finta 2,83V, kdy pak papírový údaj vypadá lépe, neb je o skoro 3dB větší.
Dolní propusť je filtr, který omezí vyšší kmitočty nad daným kmitočtem určeným filtrem. Používá se např. pro subwoofery a nebo středotónové měniče.
Horní propusť je taky filtr, který ale naopak nepropustí nižší frekvence než na které je filtr nastaven a používá se např. u středobasu, středového a výškového měniče.
Pásmové propusti se ještě liší svojí strmostí jak rychle začne frekvenční charakteristika za daným kmitočtem padat dolů. V audiu se používají se 6, 12, 18 a 24dB. Propusť má ale taky svojí nevýhodu a to natáčení fáze. Jak se to řeší, do toho Tě ale zasvěcovat už nebudu, neb si právě rušíš registraci a já si dělám další čárku

-> Tuner#2: Nwm kdo jsi zač a je mi to celkem jedno, ale koukam že se snažíš sam sebe torchu povznest... Jinak když mluvíš o citlivosti reproduktoru, tak asi víš o čem hovoříš co? Když si myslíš že si prostá "1" ve všem. Co myslíš?
Mám jede reprák o citlivosti 88 dB a druhý o citlivosti 99 dB. Otázka zní, když první reproduktor vybudíme příkonem 200W, kolik "W" bude stačit tomu druhému repráku aby výsledný akustický tlak obou repráku byl stejný... když na to odpovíš, budu ti říkat pane... a když odpovíš na tuhle, tak si smažu registraci na virtu a už vícekrát se tu neukážu ... charakteristika funkce: dolní propusti, horní propusti a pásmové propusti. Když odpovíš tak všem co vlastní vozidlo značky škoda tak je budu posílat na virt; svou registraci smáznu a vicekrat se tu neukažu. Nazdar bazar...
Mám jede reprák o citlivosti 88 dB a druhý o citlivosti 99 dB. Otázka zní, když první reproduktor vybudíme příkonem 200W, kolik "W" bude stačit tomu druhému repráku aby výsledný akustický tlak obou repráku byl stejný... když na to odpovíš, budu ti říkat pane... a když odpovíš na tuhle, tak si smažu registraci na virtu a už vícekrát se tu neukážu ... charakteristika funkce: dolní propusti, horní propusti a pásmové propusti. Když odpovíš tak všem co vlastní vozidlo značky škoda tak je budu posílat na virt; svou registraci smáznu a vicekrat se tu neukažu. Nazdar bazar...
-> Tuner#2: Máš recht předsedo ..... že bych změnil vejškáče za tlakový ..... a woofer našrouboval na plato ....

Člověk chvíli nepřispívá a co se tady všechno nedoví
-> CHLUP 18.09.08 16:29:22: Jak jsi na to prosím Tě přišel? Mě by teda nestačil ani na přední kompa natož na woofer...
-> FOPE 23.09.08 15:07:22: No tak to je bolmot za bolmotem... Na zadním platě mít basák je pěkná hovadina. Basák, nebo chcešli woofer je buď v uzavřené ozvučnici, bassreflexu, bandpasu, ale to cos napsal nechápu. Tlakové repro do auta? To byl doufám vtip? Takový reproduktor má citlivost přes 100dB a je určen na venkovní aplikace. Koukám že audiu rozumíš ještě méně než autům a motorům.
-> Kantys3 22.09.08 13:52:23: Ještě jsem neviděl Disco, kdy by šlo o kvalitu zvuku. V takových místnostech se řeší, aby to hrálo pokud možno co nejvíc nahlas a vyrovnaně ať stojíč kde stojíš, tudíš se použije větší počet reproduktorů rozmístěných po místnosti, což zajistí vyváženost hlasitosti po celé místnosti. Ale doma i v autě posloucháš stereo nahrávku a ta má hrát z reproduktorů před Tebou aby se navodil správný prosotorvý vjem a zážitek. Přijď si někdy poslechnout něco ke mě do auta a uvidíš, že změníš názor.

-> CHLUP 18.09.08 16:29:22: Jak jsi na to prosím Tě přišel? Mě by teda nestačil ani na přední kompa natož na woofer...
-> FOPE 23.09.08 15:07:22: No tak to je bolmot za bolmotem... Na zadním platě mít basák je pěkná hovadina. Basák, nebo chcešli woofer je buď v uzavřené ozvučnici, bassreflexu, bandpasu, ale to cos napsal nechápu. Tlakové repro do auta? To byl doufám vtip? Takový reproduktor má citlivost přes 100dB a je určen na venkovní aplikace. Koukám že audiu rozumíš ještě méně než autům a motorům.
-> Kantys3 22.09.08 13:52:23: Ještě jsem neviděl Disco, kdy by šlo o kvalitu zvuku. V takových místnostech se řeší, aby to hrálo pokud možno co nejvíc nahlas a vyrovnaně ať stojíč kde stojíš, tudíš se použije větší počet reproduktorů rozmístěných po místnosti, což zajistí vyváženost hlasitosti po celé místnosti. Ale doma i v autě posloucháš stereo nahrávku a ta má hrát z reproduktorů před Tebou aby se navodil správný prosotorvý vjem a zážitek. Přijď si někdy poslechnout něco ke mě do auta a uvidíš, že změníš názor.
Jinak soutěžní vozy jsou ozvučněny pouze na předku, a v zadu, nebo na zadním platě maj basáky a nebo přímo basáky v uzavřené ozvučnici (subwoofer; bassreflex). No a maníci co jim nestačí jenom basy. Tak si jsou schopni to pořádně osolit třeba "driverama" = tlakový reproduktory - to už je potom mela...
-> Kantys3: To už je každýho věc, kdo jakou má fantazii a představivost. Jenom musim podotknout že kvalita ozvučnění automobilu spíše "upadá" auto by mělo býti ozvučněno rovnoměrně a soustředit to vše na přední část vozu, snad vyjímkou je tuba (subwoofer) - tu at daš kam koliv tak ty nízký kmitočty si cestu ven "probijou" sami.
-> Kantys3:

-> FOPE: já teda chodim spíš na disko a tam to hraje ze všech stran..setjně jako u mě v autě:P
Mě z toho picne... jsem to zamotal. Když deš na koncert tak hrajou před tebou ale za tebou už nikdo nehraje.
Jo a ještě něco... Ozvučňovat zadní část vozidla nemá cenu... Ptaš se proč? Je to zcela jednoduchý. Představ si že deš na koncert tak hraje před tebou a hraje i před tebou ?
Pak li že chceš mít v autě nějakou dobrou hudbu na "úrovni" tak bych ti mohl poradit docela slušnej sound system. www.prohifi.cz/reprodukto
ry-do-auta/kicx-gfq-6-2 set pro ozvučnění přední časti auta (2 středobasy; 2 tweetery = výskový + pasivní vyhýbky. Jinak středobasy se davaj do předních dveří a tweetery na úroveň uším posluchačů (řidiče). Ted nějakej slušnej zesík: www.prohifi.cz/zesilovace
-do-auta/crunch-gtr-250-4 tj. čtyřkanál. A basovou tubu zapojit na 2 kanaly v můstkovym režimu.
taky bych koupil čtyřkanál, napíchal bych na něj všechny 4 repráky a až bude woofer, tak bych zadní ovály vyhodil a 2 kanály zmůstkoval a určitě bych koupil kompa na předek

Já bych dal čtyřkanál, dva kanály do přednních , dva zmůstkovat do subu a zadní ovály krmit z rádia, jestli je tam teda vůbec dávat :)
Nevim, 5ti kanál pokud nekoupíš jetej, tak je docela drahej. Za 3,5 je na prodej použitej 5ti kanál Axton.
-> Martin/125/: Tak pokud všechny repráky co máš a woofer na zesilovač, tak budeš potřebovat pětikanálovej zesilovač. Ale pořídil bych kvalitní komponentní repro do předu, vytlumit dveře, zadní repráky zahodit. A pořídit 4kanálovej zesilovač, napojit na ně předky a woofer na dva zbylý zmůstkovaný kanály.
No mám 2 ovály magnat vzadu a vepředu kulatý x-plody a časem bych chtěl možná za sedačky basaček...jde mi hlavně o výkon na zadních reprákách...ale i ty přední chci aby hrály...a časem aby šel zapojit ten basák...ale nerozumim vubec pojmu zmůstkování a tak...jsem v tom absolutní laik

Jinak abych jenom neremcal, bylo by dobrý si ujasnit co vlastně chceš. Hodně lidí teď přechází na variantu 2+1, že maj prostě kvalitní, většinou komponentní reproduktory na předku a subík v kufru. Ve slabších sestavách stačí nějaký lepší 4kanál, který v můstku dokáže nakrmit i ten sub. Takže si to nejdřív rozmysli jak to teda v autě chceš mít a pak vybírej zesík. Takto se velmi špatně radí.
-> Martin/125/:
Doporučoval bych ti se spíš zeptat na autohificlub.cz tam ti poradí líp a jsou tam i zkušení prodejci, kteří nemaj špatné ceny.
Doporučoval bych ti se spíš zeptat na autohificlub.cz tam ti poradí líp a jsou tam i zkušení prodejci, kteří nemaj špatné ceny.
Chlupe, můžeš mi říct jak si přišel na to, že tenhle 4kanál utáhne všechno?
-> Martin/125/: tenhle je dobreej a utahne ti vsechno co budes chtit
Poradte pls co si mám koupit za zesik tak maximálně do 4,5ti tisic? Mam 4 repraky a budu mát možná i basák...rádio mám 4x50w a vubec tomu nerozumim tem zesilovačum...