Ekodaň vs. ZTP

navigace: [ komentáře ] [ hodnocení ] [ text ] [ fotky ]

Text:

V prubehu par dni sem doplnim veskere informace o moznosti vyuziti ZTP, pripadne rozdeleni trid ekodane u vozu Škoda

Ekodaň byla uvedena do funkce 1.1.2009 a měla zřejmě za úkol vymítit starší vozidla, která nesplňují dnešní požadavky na emise. Bohužel se do této kategorie řadí i veškeré vozy Škoda snad až po Fábii.

Jelikož jsme v české republice tak víme, že se dá vše nějak obejít. U tohoto " problému " se dá použít
přepisu vozidla přes osobu ZTP. ZTP osoba znamená, že vlastní úřadem sociální péče schválenou kartu, díky níž má na různých místech v ČR různé vyjímky. Tito vyvolení mívají zpravidla různá tělesná postižení, případně sníženou pohyblivost. Některé z nich jsou - cena úředních úkonů, přednostní vyřizování, různé příplatky, doprava MHD zadarmo, atd... . Pro nás nejdůležitějsí pomůckou je, že dané osoby jsou zbaveny nutnosti platit ekodaň za přepis staršího auta a s tím spojeného přepisu.

Tzn. běžná osoba, která si koupí dejme tomu vůz Škoda 120L, musí zajít na:
evidenční kontrolu............ 200 CZK
přepis vozidla na úřadě ... 800 CZK
ekodaň ......................... ..10000 CZK
celkem tedy ....................11000 CZK

Osoba s průkazem ZTP je osvobozena takto:
evidenční kontrolu............ 200 CZK
přepis vozidla na úřadě ... 0 CZK
ekodaň ......................... ..0 CZK
celkem tedy ....................200CZK

Rozdíl je viditelný okamžitě. Úspora je min 10800 CZK což někdy nebývá ani hodnota daného vozidla.


Zakoupení vozidla přes osobu ZTP
Jedná se o standartní krok koupě vozidla. Zpravidla je dobré, aby kupní smlouva byla sepsána již přímo na ZTP osobu. Další krok je evidenční kontrola. Po té se zajde na místní dopravní magistrát a vozidlo se nechá běžnou cestou přehlásit na ZTP osobu. Pozor ZTP osoba musí mít veškeré doklady i se ZTP průkazem.
Když je vozidlo kompletně přepsané na danou osobu, může se přikročit k dalšímu kroku a to přepsání na vás.
Podle předpisu platí ekopoplatek pouze první registrace po 1.1.2009 a jelikož proběhla první registrace na ZTP tak na další převod se ekodaň již nevztahuje. Zapltíte tedy jen evidenční kontrolu a standartní poplatek za převod. Má to jen malou chybičku a to je povinnost platit daň z prodeje. To znamená, že ZTP osoba v případě převodu na další osobu dříve jak za 1 rok musí odvést státu daň. Záleží ovšem na kupní částce a nikde není stanoveno, že vozidlo nemůže být koupeno a prodáno za 1 korunu. Někdo možná namítne, že se finanční úřad o takovou věc jako převod 30 let staré škodovky nebude zajímat, ale pokud se bude jednat o více případů u jedné osoby tak je záhodno očekávat dopis z úřadu. Dle informací je předem na úřadech stanoveno kontrolovat počet těchto převodů.

hodnocení článku:

info:

Správce článku: Dušan
Založeno: 23.12.10 12:57   Poslední změna: 31.12.10 11:05

Ekodaň vs. ZTP - komentáře:

Extreme Tyres