Osvětlení odkládací přihrádky

navigace: [ komentáře ] [ hodnocení ] [ text ] [ fotky ]

obrázky [4]:

Osvětlení odkládací přihrádky: Svit v noci ještě bez clonítka Osvětlení odkládací přihrádky: První model ještě bez clonítka Osvětlení odkládací přihrádky: Zarážka a kontakt v jednom Osvětlení odkládací přihrádky: Současná stav: Dvě žárovky, clonítka a trubička na rozvod světla

Text:

... Tento nápad jsem objevil při brouzdání internetem. Tentokrát ovšem patří do kategorie užitečných. Tak jak jsem ho našel byl ovšem příšerně složitý. Borec tam popisoval zapínání osvětlení přihrádky pomocí spínače vyrobeného z kolíčku. Nechceme přeci aby žárovička v přihrádce svítila pořád. Mě se nechtělo vymýšlet jak bych takovýto spínač upevňoval, krom toho mě napadlo jednodušší řešení.
... Ze všeho nejdřív je potřeba vyndat přihrádku ( dále kastlík ) z auta. Po otevření kastlíku v něm najdete dva šrouby. Ty vyšroubujte abyste mohli vyjmout plastový vnitřek kastlíku. Ten jde ovšem vyjmout až po vytažení spony, která drží otevírací mechanismus kastlíku. Po vyndání vnitřku kastlíku snadno připravíte otvor pro objímku osvětlovací žárovky. Můžete to buď protavit trafopájkou jako já, nebo vyvrtat. V postatě můžete použít jakoukoliv objímku, která se vám povaluje doma jako jsem to udělal já. Pamatujte však na to, osvětlení by nemělo zabrat půl kastlíku.
... Dále se musíte rozhodnout jestli chcete, aby osvětlení fungovalo pořád ( + připojte na pojistku č.1 ), nebo jen když máte rozsvícená světla což bývá většinou v noci ( + připojte na pojistku č.3 ). A jelikož se podle nového zákona musí svítit už pořád, tak můžete klidně i na pojistku č.2.
... A teď konečně to spínání. Již jsem výše uvedl, že nalezený spínací mechanismus mi nevyhovoval. Uvědomil jsem si, že kastlík je vybaven kovovými zarážkami, které brání jeho nadměrnému otevření. Po vymontování kastlíku jsem zjistil, že palubka je také kovová potažená jakýmsi čímsi. Z toho plyne, že je na ní - . Tento kov je ovšem natřený barvou, která nevede proud. Barvu jsem odstranil šmirglem v místě kde se zarážka dotýká palubky. Pak už jen stačilo spojit jeden pól žárovky se zarážkou. Potom je také vhodné propjit kouskem drátu obě zarážky. V mém případě se totiž jedna dotýká palubní desky pořád a druhá jen při dostatečném zatížení kastlíku.
... Já jsem + přivedl ze shora od pojistky č.3, kde je jištěné. ( Dá to sice práci, ale je to bezpečnější. Když se něco stane, spálíte jen pojistku. A nebo si najděte nejbližší plus na spínači větráku nebo varovných světel, ale napojte to nějak šetrně ať si nezničíte elektro instalaci.
Když teď po tmě potřebuju něco najít v kastlíku, už to není nepřekonatelný problém jako dřív.
... Po delším používání jsem zjistil, že samotná žárovka umístěná ve vrchní části kastlíku sice svítí dobře, ale i tam kam nemá. Například při otevření kastlíku spolujezdcem za úplné tmy celkem dost oslňovala.
... Nějaký čas sem koumal z čeho stvořit stínítko. Nakonec sem si všiml polámaného obalu od audio kazety a nápad byl na světě. Vzal sem ho, kus alobalu a trafopájku. Ze hřbetu obalu sem vytavil kus o příslušných rozměrech ( od oka, jak kdo chce ). Stěnu která směřuje po namontování ke stropu sem polepil alobalem a upevnil do kastlíku. Zatím jen kusem průhledné izolepy. To ještě budu muset časem domyslet.
... Nedávno sem celé osvětlení kaslíku předělal protože sem kastlík čalounil modrou látkou. Pro osvětlení sem si udělal "zářivku" z kousku makrolomu. Je to Nějaké izolační plexisklo protože je dnouvrstvé a rozdělené na duté hranoly. Kus jednoho hranolu jsem ohřízl a upravil na potřebnou délku. Je akorát velké aby do něj šla pohodlně nastrčit 4W žárovička i s objímkou z přístrojové desky. Jako stínítko a zároveň kryt přívodních vodičů jsem ušil fusekle ze stejné látky kterou je potžený vnitřek kastlíku.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~ By Jack Rabbit ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~
hodnocení článku:

info:

Správce článku: Rabbit
Založeno: 11.03.05 21:40   Poslední změna: 14.08.06 13:58

Osvětlení odkládací přihrádky - komentáře:

13:56:40
14.08.2006
Rabbit
Tak sem to osvětlení stejně překopal protože sem čalounil vnitřek kastlíku. A tak jedna žárovka v rohu pořádně neosvítila celý kastlík.
21:59:26
28.07.2005
minno
19:19:14
28.07.2005
minno
-> Rabbit: no ked si chce clovek nieco zrobit s vyslednym efektom podla predstav, tak sa s tym musi aj trochu potrapit. a ked ja sa tak rad hram s detailmi :-)
Nechcel som do kastliku robit dieru na ziarovku a tak som vyuzil dierky ktore sa mi ponukali :-) A navyse do nich krasne zapadli LEDky ktore sa dali pekne prekryt clonitkom, takze v reali ani skoro nevidno odkial ide svetlo a pritom je kastlik pekne rovnomerne osvetleny bielym neoslnujucim svetlom. No a za vidna vyzera kastlik ako pred upravou - nic neporusene. To tlacidlo som si vyrobil z pera (1) lebo som nic vhodne v obchodoch nezohnal. Funguje na principe vid. nakres (www.dipsoft.sk/ftp_dat/tl acidlo.gif) takze osvetlenie sa zapne uz pri miernom pootvoreni kastliku.
Napisem asi ten clanok, tam to popisem podrobnejsie :-)
23:20:54
27.07.2005
Rabbit
minno
Příde mi to zbytečně složitý, ale když se ti do toho chtělo. Ale nechápu jak funguje ten spínač. (žádnej článek sem nehledal, jestli teda existuje).
21:07:31
22.07.2005
minno
tak uz to mam spravene a riesil som to takto:
skoda120.dipsoft.sk/skoda .php?id=foto&am...
svieti mi to akurat pekne jemne, zrobil som si tam aj clonitka, takze to nesvieti pri otvoreni do oci a krasne vsetko vidno co je v priehradke :-)
22:23:46
10.07.2005
U-Geen
-> minno: staci ten kontakt udelat pruzny.
21:00:43
10.07.2005
minno
-> U-Geen: hej ale ja to takto nechcem robit bebe :-) ten kontakt by bol moc citlivy, jemny dotyk kastlika a svetlo by zhaslo. dam tam nejaky mikrospinac :)
20:33:20
10.07.2005
U-Geen
-> minno: ja mel taky plastovy :-) tak na ne pridelas plisek ne? no problem :-)
19:16:43
10.07.2005
Rabbit
minno:
To je divný. O plastovejch sem ještě neslyšel. Já mám obě kovový a to origo z fabriky. Taky by šly vyrobit, ale před tim bych je skusil někde sehnat. Jestli chceš, tak vyfotim jak vypadaj. Zrovna mám jednu pohozenou v autě.
18:45:33
10.07.2005
minno
-> Rabbit: ja mam tie zarazky plastove (jednu dokonca samodomorobo1), tudiz ich ako spinac pouzit nemozem 10
22:53:10
29.06.2005
Rabbit
Tak, snad vám to bude stačit. Dyštak se ptejte. Kdyby ste věděli jak zkulturnit ze vnitř ten kaslik, tka pište. Myslim nějakou povrchovou úpravu.
22:33:59
29.06.2005
cutik
-> Rabbit: 3
22:30:25
29.06.2005
Rabbit
Simarik, cutik
Byly tu, asi je někdo sežral. Nevadí, dám je sem znova.
22:07:26
29.06.2005
cutik
souhlasim se Simarikem
10:52:30
29.06.2005
Simarik
a foto by nebylo ? docela mě to zaujalo ! 4
Extreme Tyres