rozborka motorku ventilátoru

navigace: [ komentáře ] [ hodnocení ] [ text ] [ fotky ]

obrázky [5]:

rozborka motorku ventilátoru : přívodní kabely zajištěny chemoprenem :o) rozborka motorku ventilátoru : rozborka motorku ventilátoru : zde musí uhlíky dosedat.. rozborka motorku ventilátoru : uhlík s pružinkou a pouzdrem rozborka motorku ventilátoru : spínač na konzole

Text:

Netočí se vám ventilátor chladiče? Na svědomí to mívaj většinou 3 věci, ať už jen jedna z nich nebo kombinace. Mě se týkaly všechny 3:
1. Asi nejčastější problém je vadný termostat na chladiči, který spíná v případě potřeby ventilátor.
Řešení: Do motorku přivedeme trvalé + přes spínač uvnitř vozu .
2. Druhý problém můžou být urvané přívodní kabely. Na novějších motorcích byl přívod kabelů vyřešen tenkým jazýčkem, který se zvenku zasune do umělohmotného pouzdra uhlíku. Tyto jazýčky často nevydrží chvějící se prostředí ventilátoru a odpadnou.
Řěšení: Nenapadlo mě nic jiného a zbylý kus jazýčku, co zbyl na kabelu, sem narval do puzdra a zalil chemoprenem. Kontakt tam je, už to delší dobu běhá, tak snad v pohodě.
3. No a třetí věc je nadměrně ohoblovaný uhlík (nebo oba uhlíky), který dosedá na otočnou část motorku (viz foto). Nedochází ke kontaktu a motor nesepne. Někdy to může být způsebeno málo napruženou pružinkou, která uhlík vytlačuje z pouzdra.
Řešení: Výměna uhlíku za delší (hodící se kousek sem našel doma). Pružinka by měla tlačit co nejvíc na uhlík, ten by měl koukat z pozudra něco kolem 0,5cm.

Když už máte ventilátor venku, je dobré všechny tyto věci zkontrolovat, ať nedopadnete jak já...sundával sem ho dvakrát, než všechno chodilo tak jak má..
Jo, eště jedna věc, možná vám pude těžko stahovat vrtule z osičky, je tam dost napevno (vrtule musí dolu, kůli přístupu do motorku). Já ji položil na hrany stolu tak, aby byl motorek visel volně v prostoru a pomocí kovové tyčky a kladiva sem vyklepal osičku z vrtule. Nasadit už pak šla celkem lehce.

No a je to! Přece se točí :-) Neni nic lepšího, než dyž si ve stojící koloně tu vodu na čaj v chladiči pěkně ofouknete :-)
hodnocení článku:

info:

Správce článku: Tomika
Založeno: 02.11.06 12:10   Poslední změna: 02.11.06 15:06

rozborka motorku ventilátoru - komentáře:

18:36:54
22.06.2009
Kaprof-Pisařík
-> Gryzly: 3
18:33:21
22.06.2009
Gryzly
-> Tomika: Která z tří variant to je když mi vrtule nejde otočit ani rukou? 3
upraveno 1x, naposled 22.06.2009 21:03:53
09:26:40
22.06.2009
HavajskejBubeník
hm kladivo to jisti
22:29:08
03.02.2008
Rabbit
Tomika :
Funguje ti pořád ten ventilátor? Já sem teď koukal do dílenský příručky a tam píšou, že se to vyklepávat nesmí. Prej se to má stáhnout plynulým pohybem, ale navim proč.
Extreme Tyres