Petr / Rapl 130 Petr / Rapl 130

komentáře | popis | fotky | pSanc | 08.06.21 13:20 | 29x v oblíbených
Rapid 136
první přihlášení - leden 1990
výrobce - AZNP Kvasiny
počet předešlých majitelů ...nedopátratelný
najeto ...nikdo neví ..nikdo se nedoví

Auto jsem dostal jako dárek ke třicetinám od kamarádů v roce 2011. Vždycky jsem chtěl škodovácký kupé s motorem vzadu. Toužil jsem po Gardovce, ale to je dneska přeci jenom větší raritka. A tak jsem nehleděl na zuby darovaného koně a užíval jsem si ho ...no a zamiloval jsem se:). Skoro rok sloužil přesně tak, jak se na vozidlo tohoto typu sluší a patří ...vařil, plaval, cukal, chcípal, kouřil, smrděl, kapal, tekl, žral... prostě dělal všechny ty věci, kvůli kterým si tydle auta pořizujeme:) ...no byla to prostě jedna velká radost. Stotřicetšestka je přeci jen poslední evoluční stupeň slepé vývojové větve "zadkomotorů", a byl jsem překvapen, jak se auto liší od "stodvác" a jim podobných, se kterýma jsem se přeci jen něco nalítal.

...no a pak rupla hlava prožraná Fridexem -auto jsem odstavil ke kamarádovi pod přístřešek a ne a ne se dostat k nápravě. ...a pak prošla technická -a bylo jasné, že vzhledem ke stavu karoserie to nebude jen tak se k ní zase dostat. A pro nedostatek času a peněz tam stálo ...smutnělo až do dubna 2013 ...to sem si řekl, že se něco musí začít dít.


130429
...by jeden brečel jak tam smutně stál na dvou vypuštěnejch gumách, pod kilama prachu.
Po zběžný prohlídce přemýšlím co dál. ...žádná polovičatá řešení. V zapůjčené garáži půjde auto na kompletní odstrojení a jak budu díly sundávat, budu zjišťovat co půjde zase použít a co ne. Nakonec uvidím co zbude z karoserie a jak ...nebo jestli vůbec to půjde vyvařit. ...jedno je jistý Raplik bude!
..teď jen počkat cca 2 týdny na uvolnění garáže ...mno zatim se můžu rozkoukávat po dílech, o kterých vim, že budou určitě potřeba ...prahy, lemy, přední blatníky, čelo, kapota, pravý dveře....... :)


130918
Po konzultaci s kámošem karosářem bylo zjištěno, že: Podlaha v zadní části není ve stavu, aby se s ní dalo dál pracovat. Prahy vlastně neexistujou. Auto v minulosti utrpělo nějaké zranění pravého zadního blatníku. Oprava byla provedená dost ledabyle za pomoci metráku tmelu. ...tudíž oprava nereálná -nebo spíš nerentabilní.
No a tak si tak léčím depresi projížděním inzerátů a najednou vidím kousek od Karviné v bazáru velice zachovalý kus -prý bez rzi a plně funkční ...za hodinu sedim v pendolinu, rozhodnut přesvědčit se, jestli nekecaj ...no a nekecali

Takže zakoupen:
Rapid 130
r.v. 1987
Kvasiny
1 majitel (ročník 32)
najeto ...no tacháč se zasekl na devíti tisících, takže čert ví

Auťák byl prý celou dobu garážovaný, ježděný jen v létě, ve dne, na suchu a v rukavičkách ...teda řikali -a já jim vlastně věřim
Karoserie je ve skvělym stavu. našel jsem trochu rzi jen v u pravýho předního rohu kufru a trošku jsou chycený obouchaniny na dveřích ...takže nic neřešitelnýho -Hlavní je, že celý spodek je jako nový a zadní blatníky jsou krásně rovný
Nemá střešní okno!!! ...sláva! sláva! sláva!
Interiér je až na pár kutilských zásahů na palubce krásně zachovalý originál ...ale krásnou origo palubku mám v prvnim raplovi -takže v poho
Motor už má zjevně něco nalítáno -ventily zní jak krupobití a běh neni úplně nejplynulejší. Převodovka taky neni v úplně ukázkový kondici ...ale to opět vyřeší zrezlý dárce orgánů.

...takže shrnuto a sečteno -skvělá kára -trocha mechanický roboty a nějakej ten bakšiš na lakýrníka a bude to bomba!


140425
Tak konečně po dlouhé zimní odstávce auto opět zprovozněno.
Problémy s neustálym vařením vyvolaly potřebu podívat se na motor. Nakonec je vyměněný fouklý těsnění pod hlavou ...a vlastně všechny těsnění a gufera co na motoru jsou, nová vodní pumpa, termostat, čidla teploty, rozvody, hadice, filtry, svorky atd. Všechno vyčištěný, orezlý kusy natřený, všechno dotažený seřízený a navoněný. Už jen vsadit novou baterii a víko rozvaděče s kabelama a je hotovo.
Při rozebírání jsem zjistil, že motor je pravděpodobně krátce po generálce a střeva jsou v opravdu slušnym stavu. Po opětovném složení motor ochotně naskočil a z asi pěti prapodivných zvuků, které vydával před tím, zůstal jen chrastící alternátor a tajemné zvuky z převodovky ...takže vlastně na to, že jsem se do motoru pouštěl poprvé v životě - vybaven pouze chytrou knihou a bratrancem mechanikem na telefonu - myslím, že docela úspěch :)


150118
Po prosincovém zprovoznění elektriky následovalo 12 překrásných kilometrů, při kterých všechno fungovalo tak jak mělo -startér startoval, budík teploty ukazoval teplotu a ne otáčky, blinkry blikaly atd -prostě zážitek. ...a pak rupla hlava.
Tak jsem byl okolnostmi donucen pustit se do zásadnější opravy jednoho z nefunkčních motorů. Volba padla na 136ku (jak jinak) a když už -tak už. Od novýho roku sháním díly a kloudný mechaniky na kompletní generálku motoru. A když už se to dělá zgruntu, tak proč něco nevylepšit - hlava felina 50kw (ještě si pohrajeme s kanálama), poštelovat SEDRa, vačka krejbich 265/265... spousta krásnejch věcí se mi teď válí po bytě :)

150807
Revize stavu:
Stotřicítka motor ještě pracovně oživen (nový těsnění atd.) - tak nějak jede, ale člověk neví dne ani hodiny, kdy zase z těsnění pod hlavou vyrobí kus moderního umění a k tomu jako bonus pár litrů nechutnýho koktejlu oleje a chladící kapaliny.
Na technickou to nestačilo, takže pouze přepis. Čekáme na nový motor.
Práce na felina motoru pokračují -vše poskládáno -chybí pouze hlava, na které je potřeba doladit nějaké kosmetické detaily a poslat jí na srovnání a snížení.
...jen setrvák mě trochu děsí -takhle ubranej jsem ještě neviděl ...mno uvidíme, jak to bude v praxi fungovat
...finišujem! ....blíží se to! ...těšim se jak malej!

160328
Jezdíme!!! ...motor, technická - všechno klaplo a je to paráda! Né, že by bylo všem starostem konec -to rozhodně ne, ale jede to -jede to moc pěkně.

160330
Tak stotřicítka zvládla tak akorát tu technickou a pár kiláků navrch. Do dílny nakonec dorazil raplik na laně. Nicméně -novej motor namontován a oživen a je to nářez. Přesně to co jsem chtěl - civilní motor, se kterým se dá normálně jezdit v provozu, ale když je potřeba točí i 6,5tis ...a to je už docela legrace:)

160515
Dolaďování motoru -špalek z pod sání ven, dobrý svíčky dovnitř, předstih, volnoběh a podobně ...jede to náramně. Největší kus práce ale odveden na brzdách -repas třmenů + vostrý destičky, vzadu revize čištění a nějaká ta barva. Odvzdušnit a seřídit -úplně jiný brzdy. Taky jsme konečně nasadili kopretinky s yokohamama ...opět o 100% lepší

160606
O víkendu dostal Raplik nový ložiska do zadních kol a myslím, že pro letošek ho můžu oficiálně nazvat dodělaným. Nalítáno cca 300km a parádička -ještě pokroutit nějakejma čudlama na karbecu, ale jinak pohoda.

180710
Rapl půjde po dvou odjezděných sezónách na zákrok ke klempírovi - takže na mě je odlabání všech asfaltových nátěrů spodku, vydloubání veškerý montážní pěny (!!! proč sakra to tam někdo npal !!!) a celkově zjištění stavu karoserie a podvozku.
Zatim dobrý - reznou obvyklý místa a všechno je zatim v poměrně jednoduše napravitelném stavu. Jediný nehezký překvápko je levý sloupek u předního okna. Nevim co je špatně - nikdy jsem nic takovýho neviděl, ale je docela dost zrezlý ...uvidíme co ještě najdu dál.

200414
Vyvařeno, nalakováno - tak skládáme.

Petr / Rapl 130 - komentáře:

13:31:39
11.06.2021
onda
Pecka,pěknej rapid.4
15:42:51
01.11.2016
Kubajz1991
Na toho rapidka sem vzdy koukal kdyz sem jel z prace :-) celkem sem mel zalusk :-)31
21:53:43
20.09.2013
honzin
je rozhodně hezčí:) těším se na víc fotek:)
12:17:07
01.05.2013
pSanc
..jj zamakam na fotodokumentaci -interier je vlastně hodně v pohodě, motor na první pohled vypadal hůř něž na tom opravdu je a podvozek to bude ještě slušná tragedie :)
...chtěl bych auto dostat do origo stavu až na podvozek ten mi ve standartu přijde děsnej -i bílá barva mi přijde dobrá. Jediný čím si nejsem jistej je střešní okno -je to sice origo škoda z fabriky a ani moc neteče ...ale je to prostě prvek výbavy, kterej mě vždycky na všech autech štval. ...tak uvidíme.
upraveno 1x, naposled 01.05.2013 12:20:20
19:19:51
30.04.2013
Vilda - zrušená registrace
Nevypadá ještě zle. Každopádně bych ho nezatracoval. Já zvažuji nad opravou svojí spotřební 105L, což rozhodně neni takové svezení jako Rapid. Takže hodně zdaru při opravách a nic nevzdávat 4
13:53:50
30.04.2013
kyfkař
hodně práce tě čeká 4 tak hodně zdaru
09:48:40
30.04.2013
Viliam
Bielu 90tku som mal aj ja, bude origo stav?
22:05:29
29.04.2013
honzin
Krásnej příběh6 jde do oblíbených4
21:12:43
29.04.2013
DEKODOVAC
viacej fotiek nebude aj interier a tak motor a podvozok4
Extreme Tyres