skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Trafo svářečka
-> Anedz: Jo, jsou i bazický (nebo rutil-bazický) elektrody, co mají deklarovaný použití střídavě i stejnosměrně, ale krom dosti drahejch speciálů od Bohlera apod. je to většinou jen zbožný přání výrobce, víc se vyvztekáš, než svaříš.
Správně... Na svařování trafem (střídavej proud) potřebuješ rutilové (někdy označené jako kyselé) elektrody. Ještě potom existuje pár speciálních elektrod, který fungujou i na střídavej...
Jinak pokud bys naopak vařil elektrodama pro střídavej proud na usměrněný svářečce, tak je potřeba otočit polaritu - tj. elektroda má bejt na mínusu...
Jinak pokud bys naopak vařil elektrodama pro střídavej proud na usměrněný svářečce, tak je potřeba otočit polaritu - tj. elektroda má bejt na mínusu...
Už jsem to zistil u jednoho svářeče že nemožu na bazický elektrody bych musel mít k trafo svářečce ještě usměrnovač ale to neva rovnou semje u toho svářeče vyměnil za rutilky 

-> Anedz: Můžeš,hlavně když stojej jen "děkuju" :-)) jinak "rutilové" a "bazické". Rozdíl najdeš na nějakým diskuzním foru o sváření elektrikou.
Ahoj mám obyč. trafo svářečku na 380V a normálně svařuju elektrodama s označením E-R ale kamarád mi dones z práce elektrody s označením E-B můžu je taky použít??