skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Pročištění chladícího systému
-> OndraST: Asi to nepřežila jedna trubka vpravo co vede k chladiči, prorezla za těch 20 let. Chladič OK i po menší kolizi s ponkem
dole a hadici k vodnímu čerpadlu

-> Nwkt: A chladič a všechno to přežilo, nezačal téct. Jen se ještě zeptám vypouštěl jsi to pouze dole na trubkách nebo jsi i povoloval nějakou hadici ?
-> OndraST: Jiný auto
koupil jsem v mototechně něco a tim to proplách a pak 3x čistou vodou

-> Nwkt: To by scházel, a na měrce je všechno OK, a voda mastná není.
Jak jsi to nakonec vyřešil, co jsi použil ?
Jak jsi to nakonec vyřešil, co jsi použil ?
OndraST 15.04.09 20:35:00 napsal:
Nevíte někdo proč mám v nádobce vodu jak bílé kafe ?, určitě tam bude
víc jak pět let
Aby se ti nedostával olej do vody
Nevíte někdo proč mám v nádobce vodu jak bílé kafe ?, určitě tam bude
víc jak pět let

Jen se zeptám, na nějaké podrobnosti více příspěvek od:-> ozzman1000: zajímá mě jestli ta kyselina fosforečná opravdu neublíží, popřípadě je ještě někdo další co to již aplikoval, jaký poměr namíchat kyselina / voda.
Nebo popřípadě jiný vyzkoušený recept.
Nevíte někdo proč mám v nádobce vodu jak bílé kafe ?, určitě tam bude víc jak pět let

Nebo popřípadě jiný vyzkoušený recept.
Nevíte někdo proč mám v nádobce vodu jak bílé kafe ?, určitě tam bude víc jak pět let

jambus 11.04.09 10:19:01 napsal:
ozzmane1000. Děkuju Ti za přesný postup.Přesně to sem potřeboval
vědět.S tím vyndáním termostatu je to dobrý nápad-oceňuju.Seženu si
všechno potřebné a jdu na to.Ještě jednou díky.
Jambus
este som zabudol nakoniec na odvzdusnenie, ale to uz je hadam chapane ako samozrejmost
ozzmane1000. Děkuju Ti za přesný postup.Přesně to sem potřeboval
vědět.S tím vyndáním termostatu je to dobrý nápad-oceňuju.Seženu si
všechno potřebné a jdu na to.Ještě jednou díky.
Jambus
este som zabudol nakoniec na odvzdusnenie, ale to uz je hadam chapane ako samozrejmost

ozzmane1000. Děkuju Ti za přesný postup.Přesně to sem potřeboval vědět.S tím vyndáním termostatu je to dobrý nápad-oceňuju.Seženu si všechno potřebné a jdu na to.Ještě jednou díky.
Jambus
Jambus
jambus 10.04.09 12:14:09 napsal:
Tak si tu pročítám vaše rady a tipy a asi testnu ten ocet,projedu to a
nakonec na to napojím zahradní hadici a vyženu ten šit sviňským krokem
ven z motoru.Snad nic nezkur… Ale u nás na kopcu je slabý tlak ,tak to
nebude až takový gejzír.
ocot a kyselina citronova je dost slaba a malo ucinna...najucinnejsia je fakt ta kyselina fosforecna, a co je dolezite nezere gumu a zdravy kov. Ja odporucam nasledovny postup:
-vypustit okruh
-vymontovat termostat
-preplachnut okruh cistou vodou
- naliat roztok kys. fosforecnej (10-15% roztok)
- zohriat na prevadzkovu teplotu a nechat bezat motor cca 10 minut...potom nechat 10-15 min postat a potom znova 10 minut bezat
-vypustit a preplachovat vodou dovtedy kym nevyjde vsetok bordel a Ph sa dostane na uroven beznej pitnej vody (treba lakmus. papierik)
-nakoniec namontovat termostat, napustit system nemrznucou zmesou a hotovo
Tak si tu pročítám vaše rady a tipy a asi testnu ten ocet,projedu to a
nakonec na to napojím zahradní hadici a vyženu ten šit sviňským krokem
ven z motoru.Snad nic nezkur… Ale u nás na kopcu je slabý tlak ,tak to
nebude až takový gejzír.
ocot a kyselina citronova je dost slaba a malo ucinna...najucinnejsia je fakt ta kyselina fosforecna, a co je dolezite nezere gumu a zdravy kov. Ja odporucam nasledovny postup:
-vypustit okruh
-vymontovat termostat
-preplachnut okruh cistou vodou
- naliat roztok kys. fosforecnej (10-15% roztok)
- zohriat na prevadzkovu teplotu a nechat bezat motor cca 10 minut...potom nechat 10-15 min postat a potom znova 10 minut bezat
-vypustit a preplachovat vodou dovtedy kym nevyjde vsetok bordel a Ph sa dostane na uroven beznej pitnej vody (treba lakmus. papierik)
-nakoniec namontovat termostat, napustit system nemrznucou zmesou a hotovo

Tak si tu pročítám vaše rady a tipy a asi testnu ten ocet,projedu to a nakonec na to napojím zahradní hadici a vyženu ten šit sviňským krokem ven z motoru.Snad nic nezkur... Ale u nás na kopcu je slabý tlak ,tak to nebude až takový gejzír.
-> Pavel P..: 

-> myschaak - diverzant s koženou brašnou: vodní kámen to je prevít....ten vám uvařil vaší stodvacítku

já přidávám 1 tabletu calgon do každého startování a vše je čisté

-> petr s: pod sedackou ale zo spodu auta:)-> Jožynek : jak mas ten plech medzi rpevodoukou a podlahou

-> Jožynek : Šrouby pod zadní sedačkou ale pozor abys je nezalomil
Kde treba vypustit staru nemrzku, aby som dostal co najviac vonku, najlepsie vsetko?
-> Mantrabeach: no tak vyplavilo to nějaký zbtyky, docela smrdí, teplej ocet
je dobrý to vypláchnout úplně, vyšroubovat zátku v bloku, já to profouk kompresor a cca 10,5 litru jsme vypustil
předtím sme tam lil něco takého www.liqui-moly.cz/detail/ cistic-chladice

předtím sme tam lil něco takého www.liqui-moly.cz/detail/ cistic-chladice
-> spartra: a pomohl ten ocet?já jen potřebuju abych neměl v nádobce špinavou vodu jako teď.chladič je úplně novej,akorát trubky starší
-> Mantrabeach: nakonec sem tam dal 2,5-3l octa zbytek vodu z vodovodu, prohřál hodinku a vypustil, chtělo by to tak 2x vypláchnout
prodávaj s ei čističe, psotup stejnej prohřát, můžeš s tím jezdit i tejden vypustit a 2 x vypláchnout
prodávaj s ei čističe, psotup stejnej prohřát, můžeš s tím jezdit i tejden vypustit a 2 x vypláchnout
Ja osobne bych pouzil D5. Ale predtim radsi vyzkouset co to udela s hadicema.
Tak já to tu trochu obnovím.chystám se na očistu chladícího systému.Jak přesně naložit s octem nebo tou kyselinou citronovou?mám udělat nějakej roztok a nalejt to tam,projet se a vypustit to nebo je jinej postup?a kolik toho případně tam dát?
Prodavaji na to special cistice. Udelej to tim. Zadne lidove moudrosti. Stoji to asi 160kc. A neres mastnotu. Antifreeze je mastnej dost :)
-> spartra: No to je otázka. Maximálně nějakej líh a nebo horkou vodu....
takže potřebuju vyčistit trubky od zbytků oleje co do toho nalejt? voda +?
kruci teď sem se lek jaktože můj příspěvek v 18:20 je chronologicky po příspěvku od Kinga z 18:51 

-> King: hele a nežere ten ocet či všechny ty svinctva,co tu menujete gumové hadice ?
-> Nwkt: Čističe odpadů jsou ale tuším primárně zaměřený na organický úsady - sice nějakou tu fosforečnou kyselinu v sobě asi maj, ale jejich hlavní funkce je nabourat ty "šlemy" v odpadech.
-> Pilot 105: Nasycenej roztok? A při teplotě zahřátýho motoru? Mno, radši bych se držel trošičku zpátky :) Osobně mi stačí tak litrovka 8pct octa do celý soustavy a projet se s tím pár km. I ta hopdně zředěná organická kyselinka při teplotě 80C je slušnej kamenožrout...
-> gabo00000: Vzhledem k tomu, že litina má solidní tepelnou vodivost a vodní kámen poměrně izoluje - není důvod pochybovat
Akorát porovnání vrstvy vodního kamene s vrstvou litiny je poněkud nešťastný, protože to skoro nikomu nic neříká :)

Akorát porovnání vrstvy vodního kamene s vrstvou litiny je poněkud nešťastný, protože to skoro nikomu nic neříká :)
PeterP136 13.10.08 00:09:28 napsal:
-> Nwkt: cistic odpadov je len reklamna sracka, ale taka lumila alebo fixinela je celkom slusny odhrdzovac (lisia sa len farbou), ved aj obsahuje fosforecnu 15 az 30%
fixinela je v pohode na odstraňovanie vod. kameňa, ale má jednu nevýhodu - dosť pení. Raz som to skúšal použiť a potom som preplachoval systém asi 10x kým sa to stratilo. Teraz by som už použil buď "čistú" kys. fosforečnú, alebo nejaký ten sajrajt čo sa dáva do práčky. Pred samotným odkalením je dôležité vybrať termostat, lebo inak sa nedá následne dobre vypláchnuť chladiaci okruh.
-> Nwkt: cistic odpadov je len reklamna sracka, ale taka lumila alebo fixinela je celkom slusny odhrdzovac (lisia sa len farbou), ved aj obsahuje fosforecnu 15 az 30%
fixinela je v pohode na odstraňovanie vod. kameňa, ale má jednu nevýhodu - dosť pení. Raz som to skúšal použiť a potom som preplachoval systém asi 10x kým sa to stratilo. Teraz by som už použil buď "čistú" kys. fosforečnú, alebo nejaký ten sajrajt čo sa dáva do práčky. Pred samotným odkalením je dôležité vybrať termostat, lebo inak sa nedá následne dobre vypláchnuť chladiaci okruh.
-> Nwkt: to je na hovno... kyselina citronová s vařící vodou je vyzkoušená...

-> Pavel P..: Dneska jsem zkoušel čistič odpadů a nic moc
zkusim ocet

-> Nwkt: co takhle uvařit vodu s kyselinou citronovou a nalejt to tam a na jedný straně zašpuntovat?
-> Nwkt: sežeň mašinu co je na tom obrázku jak na vnitřní tak venkovní průměry
no ono to bude stačit to odrbeš najednou to bude celý děravý
nevím není to rovná trubka a má malej průměr

no ono to bude stačit to odrbeš najednou to bude celý děravý

nevím není to rovná trubka a má malej průměr
-> spartra: Co o to, dráťáků mam hafo, ale jak to protáhnout celý
to dosáhnu tak na prvních 5 cm

-> Nwkt: www.osborn.de/czech/.../d
efault.htm 

Takže další dotaz
Mám venku vodovodní trubky, jak je vyčistit zevnitř od vodního kamene?

-> Nwkt: (jelsit ot je ještě aktuální
) já tam nalil Arvu a pak asi 7 l octu.. no něco ven šlo, zázrak sem nečekal, ale tohle mě zklamalo trošku

proc si to nevycistil pred tim motorem, -) kdyz tady ctu ty sajrajty tak treba budes rad kdyz ti zbyde motor-))
Milan 136 27.12.07 20:29:45 napsal:
-> Pavel P.: To jo zvlášť když ukazoval to ložisko od kámene. By mě zajímalo kde přijde v pračce do styku s vodou ložisko
jestli myslíš ložisko na bubnu tak před ním je takové gufero které taky 100%netěsní
-> Pavel P.: To jo zvlášť když ukazoval to ložisko od kámene. By mě zajímalo kde přijde v pračce do styku s vodou ložisko

-> Pilot 105: Když to tam nalil někdo přede mnou 

-> Nwkt: Tak tam máš lít destilku a ne vodu z potoka.
Jinak na vodní kámen je dobrý nasycený roztok kys. citronové, ocet, HCl (nedoporučuji).

-> Pavel P.: Ty vole tam nenaleju koncentrovanej fridex do -70°C ne
nebydlim na Sibiři 

-> Milan 136: to netušim... ale kdyby místo vody dávali fridex tak se to nestane

-> Nwkt: No dobre, ale ta 1,4 nebude mit vliv na konecnou teplotu - to te ovlivni ten termostat a ze by ten 6 °C byl zas takovej rozdil - mno nevim... Ja chci aby mi to topilo aspon co nejvic to topit muze... Tak me zajima co teda udelat a jeste to odsutrovani pomuze...
-> borrico: to se povedlo známému na stejšnu... taky tam nalil nějakej odstraňovač a když nastartoval tak mu to stříkalo jak vodotrysk.

-> Neex: Tak ona ta 1,4 fábie s 88°C termostatem udělá svoje
já to nikomu vnucovat nehodlám sám tomu moc nevěřím