skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Dvere 105-136
vyriešil som tie calunenia dveri, tak ze som uích z vnutra vystriekal voskom na dutiny aby nenasialky vodou...
-> minno: :novější už měly lak,od kdy nevím ale ještě 84ka ho rozhodně neměla,ale i tak se to vyplatí silně ve vrstvách přelakovat až přes záhyby koženky,pak je klid.
-> minno: No a nebo tak..

-> minno: boli ale to je pidi vrstva. Ja som odlepil spodnu zahnutu cast, nababral nejkym neutralnym silikonom zalepil do neho to zahnutie a potom to do polovice výšky zababral tym silikonom, a potom 2x prestriekal čiernym sprejom. Odvtedy už nemám problém s vlhnúcimi tapacírmi 

-> sep: ale niektoré boli lakované už aj z výroby nie?
Tapec zezadu nalakovat a je klid,i kdyz by neco proteklo tak to sjede po laku....
-> 4dams: ak bude auto garážované a dážď to bude poznať len keď budeš na cestách tak bez igelitov to funguje bez problémov. Mám dvere bez igelitov už roky a tapacíry sú bez jediného poškodenia či premočenia od vody. Ono je s tou vodou problém čo sa týka tapacírov len vtedy, keby auto stálo furt vonku na daždi a keď prší niekedy aj niekoľko dní za sebou v kuse tak to je jasné že ti to tam môže pozatekať a premočiť sa ale ináč nie.
-> 4dams 21.08.11 20:37:56: Částečně to řešení je, takhle to bylo provedený u embéček, tj. že papundekl byl zatavenej z obou stran (koženka/igelit).. A ještě tmelem zatěsněný průrazy pro kliky apod. Ale i tak bez tý fólie víc rezly dveře samotný, než s ní - ta fólie tam slouží k co nejrychlejšímu odvodu vody (nebo kondenzátu) k odtokovovým otvorům na spodku dveří. U 105/120, kde jsou tapecy nacvaknutý jen zvenku by to možná jistý řešení bylo..
Mam este jednu otazku, trochu mimo ale nebudem koli blbosti otvarat temu... Viete mi nietko dat fotku gumicky ktora ide ako doraz tycky co podopiera zadnu kapotu? Dakujem.
-> minno: chcem tam dať igelit nejaký, lebo ked s tym pojdem za dazda ta lepenka ci co to je hned nasaje vodu a zacne to plesniviet :/ mozno este by som mohol priamo na tapacir z vnutra nalepit tu foliu.
-> 4dams: ja to lepím silikonovým tmelem.
Nechať dvere bez igelitu a auto garážovať je najlepšie riešenie.

-> 4dams:
ideálne a trvanlivé sú igelity z vriec na hnojivá - výrobca Duslo Šaľa, z toho narezať a nalepiť
ja som to lepil normálne chemoprénom
ideálne a trvanlivé sú igelity z vriec na hnojivá - výrobca Duslo Šaľa, z toho narezať a nalepiť

Složitá otázka, dnešní materiály jsou eko-odbouratelné vesměs.. Jinak lepím na přesah hliníkovou páskou, což jsem odkoukal z nějakého Opela - ale snažím se moc nerozebírat..
čo používate ako náhradu igelitu ktorý je za čalúnením dverí? niečo čo dlho vydrží dlho a odolá občasnému rozoberaniu. A hlavne čím to lepíte. Ideálne by bolo také lepidlo čo lepí stále ako dávajú do novších áut, ako mám napr. na spotrebáku, na tom som už asi 10x odlepoval ten igelit a stále to drží.
tiež sú rozdielne predné sťahovania okien - teda spodné uchytenie. M-ko vs úzka
4dams 29.07.11 09:58:31 napsal:
toto je správne pasovanie
http://youtube.com/v/tRX7 E0yZxh0
najlepšie bolo to veľavravné gesto toho dederónskeho fúzatého montéra - 3:24
toto je správne pasovanie

http://youtube.com/v/tRX7 E0yZxh0

-> 4dams: Jo kdyby to,tak šlo
,jinak nádherná videa.

Já mam taky všechny nové dveře a když jsem to zkoušel spasovat byl největší problém s řidičovými dveřmi. Jelikož rám okna byl špatňe navařeny asi o 1,5 cm výš. Je to celkem porod
, ještě mě trápi rámy oken ostatních dveří, zdálo se mi že některé tak úplně nepřiléhaji na gumu... budu to muset nějak nahřát a přihnout.

Mám uplně podobnou zkušenost,před lakem jsem pasoval všechny nové dveře a jediný co nepasovaly byly levé zadní.Nejspíž to byly taky polské,ale ostatní sedí dobře.Zkoušel jsem propilovat panty o 4mm,ale stejně to nepomohlo,byly špatně navařené a tlačilo je to pořád do práhu.Tak jsem tam dal ze škodny co jsem jednou rozebral a to bylo celkem v pohodě,když to přišlo z laku tak jsem je za boha nemohl znovu dopasovat,ale po delší hraní se to celkem povedlo,jde to tedy hůř musím víc zatlačit.Zadní dveře stejně moc používat nebudu jedině když budu otevírat motorový prostor.
-> 4dams: i ta še da
ja som tiež minule flexou "dopásovaval" zadné dvere zospodu, bo mi trošku v rohu šúchali o prah.

na starej škodovke keď mi nepasovali dvere tak že medzi blatníkom a dverami bola dole medzera na malíček a hore na nožík, zobral som karbošku s brúsnym kotúčom a tú medzeru som urobil peknú rovnomernú.
Mám užovku, rv. 1979 a oboje přední dveře a pravé zadní jsou z eMka. Pouze zadní levé jsou původní. Všechny pasují bez problému.
-> ozzman1000: pasuji
-> minno: zadni jsem musel. Byly moc pobouchany
-> 4dams:
tak ale dúfam že diery v pantoch pasujú
tak ale dúfam že diery v pantoch pasujú

ďalší rozdiel medzi dverami na užovku a M-ko je ze na predných dverách sú rozdielne tie čierne stlpiky. M-kové majú pánty štvorec - skosený štvorec a užovkové pánty sú oba skosené štvorce...
-> Dušan: ty si menil dvere? nenechal si origo čo tam boli?
mam stejny problem se zadnimi dvermi. Hodne jsem je musel heverem na aute podzvednout, ale i tak moc nesedi. Holt polsko, ale me do zadu moc nikdo nechodi tak me to tak nese...
každopádne vyskúšam napasovať užovkové dvere a ak to nepôjde tak asi pôjdem cestou výmeny plechu dverí: www.benetsk.sk/product/sk
oda-120-plech-preddveri-l-
olej-43318
-> 4dams: u škodovky je to veľký risk spoliehať sa že budú plechy sedieť i keď auto nebolo búrané či vyvárané a použijú sa origo diely.
-> minno: to som zas dopadol... Bohuzial je dost problem zohnat dvere v dobrom stave hlavne nehnile a nepreliacene... Ale Ďakujem za rady
-> 4dams 26.07.11 20:33:44: áno, toto je to, o čom som písal, takto nejako "sedeli" dvere (veľká medzera) na niektorých škodovkách už z výroby. Ja som na svojej škoduli tiež menil skoro všetky dvere (3) a všetky čo som menil som dával staré originály v peknom stave. Pôvodné som nechal len pravé zadné. No a tie vymenené predné pravé podľa tých pôvodných zadných sú tiež o niečo väčšie rozmerovo zhora nadol, čiže ich vzájomne nedokážem vyladiť výškovo do jednej roviny. Sú v rovine, ale tie predné mi o to viac potom zasahujú v dolnej časti smerom k prahu.
Ak ti to nesedí a nedá sa to dorovnať podložkami pod panty alebo natiahnutím, jediné riešenie by som videl zohnať iné dvere. Holt smola že to už máš nalakované a bude to práca navyše.
Ak ti to nesedí a nedá sa to dorovnať podložkami pod panty alebo natiahnutím, jediné riešenie by som videl zohnať iné dvere. Holt smola že to už máš nalakované a bude to práca navyše.
4dams 26.07.11 22:13:57 napsal:
ked ich silou nadvihnem tak zavret idu pekne… Inak aký je rozdiel medzi
dverami z M-ka a z úzkej?dvere by mali byť zámenné ale rozdiely v nich sú, kedysi sa tu o tom písalo, ale už si to presne nepamätám. Kovové torzo dverí by malo byť +/- rovnaké, odlišné sú akurát panty (tvar; štvorec vs skosený štvorec ako má eMko), možno o niečo málo silnejší plech na úžovkových dverách a nastrojené dvere mali úžovky hrubšie sklo, iné tesnenia skiel a podobné odchýlky....
ked ich silou nadvihnem tak zavret idu pekne… Inak aký je rozdiel medzi
dverami z M-ka a z úzkej?dvere by mali byť zámenné ale rozdiely v nich sú, kedysi sa tu o tom písalo, ale už si to presne nepamätám. Kovové torzo dverí by malo byť +/- rovnaké, odlišné sú akurát panty (tvar; štvorec vs skosený štvorec ako má eMko), možno o niečo málo silnejší plech na úžovkových dverách a nastrojené dvere mali úžovky hrubšie sklo, iné tesnenia skiel a podobné odchýlky....
-> 4dams:
ja som sa na to kedysi tiež pýtal a bolo mi od miestnych guru povedané že je to to isté...teda ak si odmyslíš "kľučky v chróme". Vraj je to bez úprav zámenné, ale to sa ešte uvidí, cca o mesiac ma čaká nahadzovanie dverí z užovky na M-ko.
ja som sa na to kedysi tiež pýtal a bolo mi od miestnych guru povedané že je to to isté...teda ak si odmyslíš "kľučky v chróme". Vraj je to bez úprav zámenné, ale to sa ešte uvidí, cca o mesiac ma čaká nahadzovanie dverí z užovky na M-ko.
ked ich silou nadvihnem tak zavret idu pekne... Inak aký je rozdiel medzi dverami z M-ka a z úzkej?
-> 4dams: co tak tie dvere nasilu potiahnut
-> 4dams: zober dosku a pán vtlč do dverí , jednoduchšia vec ma nenapadá
-> alpin: predne dvere su v rovine s blatnikom, tie zadne si nevšimaj, som skušal všetko možne... Dvere sú na 100% československé a nikdy auto nebolo vyvárané
Mal som podobny pripad minuly rok, daval som vsetky dvere funglace, pasovali okrem soferovych, na predajni mali troje, jedny o 1cm mensie, druhe o 2cm vacsie (dobre citas, CM, nie MM!!!!) Tretie som uz radsej nebral. Nakoniec som zohnal origo nove ceskoslovenske od jedneho deduska za 8€… To bola kupa a pasovali na prvykrat…
Este jedna otazka, nebolo auto vyvarane? mam pocit, ze stlpik je asi moc vzadu...
-> 4dams: ako máš predne dvere s blatníkom v rovine ? ináč ten čo ich zváral musel mať v sebe 

To su asi polske dvere, co?
a ešte využijem tému, zháňam všetky 4 také plastové neviem čo, čo sú medzi čiernym stĺpikom vo dverách a rámom dverí
-> Shader: keď prídem domov, nafotím a odmeriam...
-> 4dams: Jestli jsem to dobře pochopil... tak by to chtělo líznout panty, tím pádem bys to dostal víc do předu. Ale záleži o jak velkých mezerách se bavíme...