skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
aky odpor
Přispívání do tohoto tématu bylo zastaveno. Důvod:
uz ste mi to visvetlily
Zastavil:majky559
21:47:42
18.03.2007
18.03.2007

Pedros
tak jsem se odhodlal otevřít znovu monitor..u vychylovacích cívek jsem nic zvláštního nenašel,projel jsem to pájkou,protože to bylo jen tak ledabyle namotaný na vidlice fastonů,ale obraz se po zapnutí klepe pořád..po pár minutách provozu už to nedělá,kupodivu už není citlivý ani na menší pohyby monitoru,předtím to reagovalo klepaním obrazu i po malinkatém otřesu..co s tím netuším,zítra to rozeberu kompletně a prohlídnu to.. všiml jsem si trošku očouzeného plošňáku u jednoho tranzistoru,ale tím to nebude
19:51:32
18.03.2007
18.03.2007

Misumi
monitor s CTR obrazovkou má klasické vychylovací cívky jako každá TV.Zužování horizont.rozměru má na svědomí zmemšení ladicí kapacity nebo vychylovací vazebák.Je jich tam víc,prptože se připínají,když se mnění kmitočty a rozlišení.Když se znenší vlivem vady moc,zkrátí se čas a vylítne VN.Tranzisror to většinou nepřežije a je tma.
18:40:29
18.03.2007
18.03.2007

FORM - zlomená ojnice
Tož zase taková šunka ten monitor není, DELL ví co tam dává za střeva, zase když to zlobí tak mám spíš důvod si koupi LCD, peníze by i byly, ale jsem i líný ho vybrat. Můžete mi něco doporučit když už jsme u toho?
18:36:53
18.03.2007
18.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> King: Taky si myslím že to bude nějaká blbina, jen jsem línej ho otevřít a prozkoumat
18:36:52
18.03.2007
18.03.2007

Pedros
-> King: mno tohle už je hodně vysloužilej brak..skoro 12 let starej..musím koupit něco novýho,jenže do LCDčka se mi vůbec nechce,ikdyž má to svý výhody,co se týče spotřeby energie a šetření očí..ale klasika u mě vítězí :)
18:33:42
18.03.2007
18.03.2007

King
-> FORM: -> Pedros: Tyhle závadičky jsou většinou studeňáky. Obvykle v nějakým bodě, kde procházej dost velký proudový šťouhy - typicky kolem vychylovaček. Halt čínští soudruzi používaj nejmenší možný množství pájky na každej spoj, tak aby to těsně přežilo záruční dobu :)
18:05:01
18.03.2007
18.03.2007

Pedros
a jinak jsem byl také línej se na to kouknout..nedávno jsem ho ladil,protože začal být rozmazaný obraz,ale po druhý už jsem ho neměl sílu otevřít
17:54:41
18.03.2007
18.03.2007

Pedros
-> FORM: hej,mě to dělá taky,klepe se po stranách obraz,po menším =uderu se to zlepší nebo přestane..
14:42:29
18.03.2007
18.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> Misumi: Co myslíš že by mohlo způsobovat zužování obrazu monitoru z boku? Při drobném otřesu se to zlepší či zmizí. Nejaký špatný kontakt v přívodu k vychylovacím elektrodám? Nebo už špatná obrazovka? Za půl roku co to ten monitor dělá jsem nebyl schopen ho rozebrat a prohlédnout. Jak se říká kovářova kobyla chodí bosa
Za to jsem se naučil mlátit stolu tak aby monitor drobně nadskočil a začal zase ukazovat normálně

14:29:20
18.03.2007
18.03.2007

Misumi
není co dodat

13:34:02
18.03.2007
18.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> Misumi: Tak tak, při tom dohadování jsme to vlastně zapomněli vysvětlit. Tak jak to píšeš to samozřejmě plně dostačuje. Aby to bylo dokonalé, tak by jsi ještě mohl odečíst dynamický odpor, či ještě dokonalejší by to bylo výpočtem ze Shockleovy rovnice či z grafu, ale to už bych si připadal jako mamlas počítat logaritmy kvůli zapojení pár diod do auta

11:14:12
18.03.2007
18.03.2007

King
-> Misumi: Díky náčelníku za zastání :) Já myslím, že pro každýho zasaženýho efektivně základama elektroniky to snad bylo srozumitelný dostatečně. Problém je spíš v tom, že pokud se vede nějakej flame, je pro každýho chlapa (vč. Kinga :) hoooodně těžký přiznat si, že ten druhej se je "pravdě" blíž

09:43:47
18.03.2007
18.03.2007

Misumi
R= U/I Kde U= 14V - U led ktát počet. To znamená :3 krát led=cca 14v-6v =8V.Při proudu cca20mA odpor 400 ohmů.Odpor stačí miniaturní a na 30ledek 10 odporů.Proč je to tak ,po přečtení všech příspěvků memám již sil vysvětlit.King má 100% pravdu,ale zůstal nepochopen.30 let se živím opravařinou TV VIDEO SAT a AOTOELEKTRONIKOU.Doufám, že to admíni nebudou brát jako reklamu,když jo kat se omlouvám a smažte to.
23:11:44
17.03.2007
17.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> King:

22:35:18
17.03.2007
17.03.2007

King
-> patres007: Na to ti můžu říct jenom tohle: Ano, v laboratorních podmínkách můžou skutečně 2 LEDky v sérii napojený na laboratorní zdroj napětí fungovat za předpokladu konstantní teploty okolí a pokud možno s nuceným chlazením oněch LEDek. Pokud bys to samý zkusil např. obyč Si diodama či Zenerkama, tak ti garantuju, že než by sis odskočil z laborky na čůrací pauzu, diodky by vyskákaly z pouzder
Proto 99pct lidí volí "zbabělou" cestu předřadných odporů.
Dovolím si použít mojí oblíbenou analogii s nechráněným pohlavním stykem - pravděpodobnost otěhotnění je prej tak 1:7, čili taková ruská ruletka, ale stejně ho radši vytahuju

Dovolím si použít mojí oblíbenou analogii s nechráněným pohlavním stykem - pravděpodobnost otěhotnění je prej tak 1:7, čili taková ruská ruletka, ale stejně ho radši vytahuju

15:35:47
17.03.2007
17.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> patres007: Taky z tebe nehodlám dělat idiota, ale vymýšlíš něco co je nesmyslné. I kdyby se ti podařilo nastavit laboratorní zdroj do nějakého pracovního bodu těch diod, tak si k nim zkus parlelně připojit dalších pár sad a uvidíš že některé svítí víc a některé míň, pak zkus nepatrně škubnout regulací napětí napřed doleva kdy přestanou svítit a radši až potom doprava kdy shoří. Prostě LED diody mají velmi malý dynamický odpor, proto když chceš udržet rozkmit pracovního bodu v určitých mezích, musíš je napájet ze zdroje proudu. Je to třeba podobné jako když chceš nabíjet baterii, ta má určitý malý vnitřní odpor, když jí připojíš na napětí které je na baterii na prázdno (když není zatížená), tak ti žádný prou nepoteče, ovšem když napětí zvedeneš třeba o 0,5V už ti ze zdroje do baterie poteče proud několik amper.
15:10:45
17.03.2007
17.03.2007

Pedros
-> patres007: ty seš řízek,začneš jedno a teď zkoušíš milion kombinací..mno budou tě svítit,ale nemusí svítit stejně a nemusí svítit věčně... :)
12:28:48
17.03.2007
17.03.2007

patres007
dobre, to je jedno, ale ak by v tom afte bolo to napetie stabilizovane na 12V tak ich tam predsa mozes zapojit tak jak som hovoril, tak furt nechapem o co vam ide, hovorim ze toho kolisania som si vedomi nebol a preto som ho ani nebral do uvahy, skus si na laboratorny zdroj napetia zapojit 2diody s napajacim napetim 2V do serie a pusti tam4V a neobmedzeny prud...co sa stane??? budu svietit...
10:41:26
17.03.2007
17.03.2007

King
-> patres007: Ok,Ok, peace! :) Poslední věc, kterou bych chtěl, je dělat na stránkách Virtu z někoho idiota - nakonec za ty léta tady mám nějakejch 5000 příspěvků a doufám, že se nenajde nikdo, z koho bych idota udělal (pokud už jím nebyl před tím :).
Stejně mi ovšem nedá nerejpnout si, protože pokud ti problematika polovodičů není cizí, pak mě zarážej tvoje revoluční názory na zapojení LEDek (to jsou koneckonců taky polovodičový součástky
). To jestli zapojuješ LEDku do auta nebo na jinej zdroj napětí je úplně šumák - základem je, že ty LEDky krmíš buď ze zdroje PROUDU (viz např. FORM) a nebo a nebo nebo se pokusíš upravit zdroj NAPĚTÍ, aby se z něj částečně stal nedokonalej zdroj proudu = předřadit odpor.
Skutečně jsem na myšlenku "je to idiot" ani nepomyslel, ale nezapomínej na lidový moudro "Čím víc se v hovně rejpeš, tím víc smrdí" :)
Stejně mi ovšem nedá nerejpnout si, protože pokud ti problematika polovodičů není cizí, pak mě zarážej tvoje revoluční názory na zapojení LEDek (to jsou koneckonců taky polovodičový součástky

Skutečně jsem na myšlenku "je to idiot" ani nepomyslel, ale nezapomínej na lidový moudro "Čím víc se v hovně rejpeš, tím víc smrdí" :)
08:25:03
17.03.2007
17.03.2007

patres007
ni, ziadna specializacia, jedna sa tu iba o to, ze ani ja nemam sancu vediet vsetko, viem principi, ale nepoznam kazde zariadenie, chapeme? Ja viem aka strata napetia je na 7812ke, ide tu cely cas iba o to ze som nevedel ze napetie na skodovke kolise, ze nevybehne hned po nastartovani na napr. 14V.....
Ja sa zaoberam cisto elektrotechnikov..nie aftami - tymi sa zaoberam iba cca 2mesiece tak uz konecne pochopte ze to co som napisal bolo koli neznalosti auta, nie neznalosti elektrotechniky (vlastne fyziky). Ak vam ale nadalej hlahou bezi myslienka - je to idiot. A vy sa jej silou mocou chcete zbavit, tak mi kludne dajte HOCIAKU problematiku z oblasti elektrotechniky, najlepsie polovodicov(to je moja specializacia) a mozme rozvinut diskusiu, na konci ktorej zistite ze je to tak ako som vam pisal...god bless you
Ja sa zaoberam cisto elektrotechnikov..nie aftami - tymi sa zaoberam iba cca 2mesiece tak uz konecne pochopte ze to co som napisal bolo koli neznalosti auta, nie neznalosti elektrotechniky (vlastne fyziky). Ak vam ale nadalej hlahou bezi myslienka - je to idiot. A vy sa jej silou mocou chcete zbavit, tak mi kludne dajte HOCIAKU problematiku z oblasti elektrotechniky, najlepsie polovodicov(to je moja specializacia) a mozme rozvinut diskusiu, na konci ktorej zistite ze je to tak ako som vam pisal...god bless you

08:06:55
17.03.2007
17.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> King: Já teď fel studuju tak ti o tom můžu poreferovat, většina těch největších pablbů a taky lidí kteří na to prostě neměli již opustila ústav po provních 2 semestrech, ale pořád se najdou lidi kteří neumí ve 4. semestru pořádně derivovat, kyž náhodou po nich někdo chce charakteristiky základních součástek tak se je učí chvilku před tím než je potřebují stylem "ta čára se šine od nuly někam nahoru" a zhruba 70% lidí v životě nedržela pájku v ruce. Je to docela smutné že se někteří dostanou až k diplomce.
23:41:56
16.03.2007
16.03.2007

King
-> patres007: Skutečně to není to o tom, kdo má větší péro :) A už vůbec ne o tom, že jsme v početní "přesile".
Je to o tom, že když chceš řešit nějakej problém, musíš se na něj podívat ze všech hledisek a nezapomínat, že skoro všechno je kombinací několika jevů a principů, takže aplikace jenom jednoho zákona/poučky/vzorečku prostě nefunguje
Ano, pro spočítání předřadnýho odporu pro LEDku se skutečně vychází z Ohmova zákona, protože ten odpor je součástkou lineární
BTW: psal si, že se 10let zabejváš elektronikou, takže by mě zajímalo, jak je možný, že píšeš, co píšeš :) Že by čistě "digitální" specializace? Nechci tím nijak snižovat tvoje vědomosti a zkušenosti - nakonec každej nemůže v dnešní době vědět všechno, ale jsem občas docela v úžasu, co dneska opouští např. ČVUT FEL po stránce znalostí "analogovejch" obvodů a bejvá mi docela trapně objasňovat jim základy elektroniky.....
Je to o tom, že když chceš řešit nějakej problém, musíš se na něj podívat ze všech hledisek a nezapomínat, že skoro všechno je kombinací několika jevů a principů, takže aplikace jenom jednoho zákona/poučky/vzorečku prostě nefunguje

Ano, pro spočítání předřadnýho odporu pro LEDku se skutečně vychází z Ohmova zákona, protože ten odpor je součástkou lineární

BTW: psal si, že se 10let zabejváš elektronikou, takže by mě zajímalo, jak je možný, že píšeš, co píšeš :) Že by čistě "digitální" specializace? Nechci tím nijak snižovat tvoje vědomosti a zkušenosti - nakonec každej nemůže v dnešní době vědět všechno, ale jsem občas docela v úžasu, co dneska opouští např. ČVUT FEL po stránce znalostí "analogovejch" obvodů a bejvá mi docela trapně objasňovat jim základy elektroniky.....
23:19:26
16.03.2007
16.03.2007

patres007
-> King: a len tak btw ako si vypocitas ten odpor asi???tiez cez ohmov zakon
23:17:37
16.03.2007
16.03.2007

patres007
dobre, mne je to jedno, nestoji mi to za ten cas aby som sa pokusal vymysliet nieco ine ako odpor, ale urcite sa to da spravit aj lepsie, ale tato diskusia ma vazne ze nebavi. Konec koncov, nieje to tu dufam o tom ze kto s koho, ale o tom ako si ma majky559 zapojit tie svetla...nakolko ste ma prehlasovali, tak som mu poslal len hodnotu odporov ake tam ma pouzit a hotovo HAWK - teda dufam ze sa to tak pise

23:02:31
16.03.2007
16.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> King: Vy jste taky dobrý čuňátka, ale když je nouze... Ta teplotní závislost budu sice obdobná, ale klasické 2mV to asi nebudou, LED diody bývají postavené na základě GaAs substrátu s hromadou vrstev o různých koncentracích a dalších příměsech. Máš pravdu že vysvětlovat důvod na základě dynamického odporu bude asi zbytečný
-> patres007: Prostě je potřeba vytvořít spíš proudový zdroj odporem, ok?
-> patres007: Prostě je potřeba vytvořít spíš proudový zdroj odporem, ok?
21:42:05
16.03.2007
16.03.2007

King
-> patres007: Prosím, moc prosím, s ohledem na ostatní bych se přimlouval za to, aby si už konečně přestal obhajovat neobhajitelné :) Nemá cenu zas a znova opakovat a vysvětlovat proč nepřipojovat LED(ky) přímo na stabilizovanej zdroj napětí. Je to zhruba učivo prvního ročníku elektroprůmyslovky a když tak na Wikipedii je dneska skoro všechno
Základní problém je v tom, že se neustále snažíš apliovat starej dobrej Ohmův zákon na místě, kde se aplikovat nedá. Ohmův zákon platí pro součástky s lineární charakteristikou.
K ojebávce se stabilizátorem řady 78xx - i tady tě musím zklamat, protože jednak ten stabec potřebuje napěťovou rezervu pro stabilizaci asi 3V a druhak.......Polovodičový přechody obecně mají obvykle jistou nenulovou závislost přechodovýho napětí na teplotě. Nevím teďko z hlavy, jak jsou na tom různý barvy LEDek, ale třeba běžnej Si přechod má -2,2mv/K. Čili pokud bys realizoval svoje zapojení např. 3 LEDek na 12V stabilizátoru při teplotě 20C, pak při 60C (není to v autě nic vyjímečnýho) stoupne původní proud přes ledky klidně na 10tinásobek. A to ignoruju fakt, že rozptyl teplot v autě může bejt až 80C. Věř mi, že kdysi za pultem "součástkovýho" obchodu jsem tuhle trivialitu musel vysvětlovat snad 100x :) -> FORM: To je hlína :) Ale nemůžu neříct, že bych se občas nesnížil k podobný prasárně :) Mojí top 10 vede akce, kdy jsme na kutnohorsku stavěli velkou telefonní ústřednu a v tom baráku ještě nebyla dotažená elektrika. Jenže úkol zněl jasně: smontovat ústřednu za tejden. Takže rozkuchaným prodlužovákem se odvážnější kolega píchnul do 15m vzdálenýho stavebního rozvaděče, kde na hulváta vrazil rozholený kablíky do 380V zásuvky a zajistil to zaražením dvou šroubováků
:) No a po dvou dnech už sice elektrika šla, ale kvůli závadě na zásuvkovým okruhu svítily jenom zářivky. Jelikož byla potřeba vrtat 500W vrtačkou, opět odvážný kolega měl backup solúšn - přívod k vrtačce se relizoval na prudko 2Mbit "ranžírem" - to je v kostce stíněnej pár ze "zvonkovýho" drátu :) Vše opět brutálně omotánu a zafixováno izolepou. Stát se tohle v Americe, tak se stím budou jebat měsíc :))

K ojebávce se stabilizátorem řady 78xx - i tady tě musím zklamat, protože jednak ten stabec potřebuje napěťovou rezervu pro stabilizaci asi 3V a druhak.......Polovodičový přechody obecně mají obvykle jistou nenulovou závislost přechodovýho napětí na teplotě. Nevím teďko z hlavy, jak jsou na tom různý barvy LEDek, ale třeba běžnej Si přechod má -2,2mv/K. Čili pokud bys realizoval svoje zapojení např. 3 LEDek na 12V stabilizátoru při teplotě 20C, pak při 60C (není to v autě nic vyjímečnýho) stoupne původní proud přes ledky klidně na 10tinásobek. A to ignoruju fakt, že rozptyl teplot v autě může bejt až 80C. Věř mi, že kdysi za pultem "součástkovýho" obchodu jsem tuhle trivialitu musel vysvětlovat snad 100x :) -> FORM: To je hlína :) Ale nemůžu neříct, že bych se občas nesnížil k podobný prasárně :) Mojí top 10 vede akce, kdy jsme na kutnohorsku stavěli velkou telefonní ústřednu a v tom baráku ještě nebyla dotažená elektrika. Jenže úkol zněl jasně: smontovat ústřednu za tejden. Takže rozkuchaným prodlužovákem se odvážnější kolega píchnul do 15m vzdálenýho stavebního rozvaděče, kde na hulváta vrazil rozholený kablíky do 380V zásuvky a zajistil to zaražením dvou šroubováků

20:15:16
16.03.2007
16.03.2007

majky559
hej uz som bol v tom obchode ohladom tych diod
17:48:23
16.03.2007
16.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> Pedros: no nedělám, kdybych to na vlastní oči neviděl tak bych tomu nevěřil, možná bych ještě někde našel tu půlku šňůry
Tomu z doslechu neuveříš, já jsem tomu nevěřil ani když jsem to viděl, pořád jsem si říkal jestli to nepřekousal nějaký křeček nebo co...

17:20:00
16.03.2007
16.03.2007

Pedros
-> patres007: promiň,ale to je prasečina..mohl by jsi na to taky jednoho hezkého dne dojet..a co se týče toho alternátoru,to záleží na otáčkách,zátěži,jaké je tam napětí..A zrovna u té 78Xxx je potřeba mít vstupní napětí minimálně o 2V větší než je stabilizované napětí ,aby tě začal stabilizátor stabilizovat...
17:13:18
16.03.2007
16.03.2007

Pedros
-> FORM: no to si děláš srandu

16:18:25
16.03.2007
16.03.2007

patres007
preco? s tou trafopajkou sa mi to nezda az tak absurdne, aj ja som mal dost dlhu dobu to iste, kabel sa mi zlomil, a nechcelo sa mi to vymienat
a s tou 7812: viem ze je tam ubytok napetia par voltov, ale ved palubne napetie nizsie ako 13,5V je tam iba ak afto stoji, a neni nastartovany motor, ci nie? a ked sa do cinnosti uvedie alternator, napetie uz bude dostatocne...mylim sa?

a s tou 7812: viem ze je tam ubytok napetia par voltov, ale ved palubne napetie nizsie ako 13,5V je tam iba ak afto stoji, a neni nastartovany motor, ci nie? a ked sa do cinnosti uvedie alternator, napetie uz bude dostatocne...mylim sa?
14:54:41
16.03.2007
16.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> King: Já se taky snažím posledních 10 let přijít na to jaktože může existovat tvor který periodicky každý měsíc vydatně krvácí a nezemře. No a ještě jsem na to nepřišel
A se zenerkou taky neříkej nikoho... Nedávno jsem měl tu čest rekonstruovat jednu televizi po člověku který se v ní hrabal, když mu chyběl kousek drátu tak si ho vzal zprostřed přívodní síťové šňůry, drátky k sobě zase smotal a efektně zabalil do izolepy. Měl trafopájku bez zástrčky a ty dva oholené dráty od ní strkal do zásuvky
.

09:52:01
16.03.2007
16.03.2007

King
-> patres007: Promiň, ale pokud tady píšeš, co píšeš, pak já osobně bych neměl odvahu psát něco o 10 letech studia elektroniky či se dokonce odkazovat na vzdělání příbuzenstva
Prostě připojovat součástku s malým dynamickým odporem na zdroj napětí, byť stabilizovanej, je prostě minimálně nemoudré :) Je to stejná story jako zenerka - taky nikoho nenapadne zapojit ji přímo na 12V akumulátor, když má v datasheetu napsáno 12V

Prostě připojovat součástku s malým dynamickým odporem na zdroj napětí, byť stabilizovanej, je prostě minimálně nemoudré :) Je to stejná story jako zenerka - taky nikoho nenapadne zapojit ji přímo na 12V akumulátor, když má v datasheetu napsáno 12V

23:00:37
15.03.2007
15.03.2007

FORM - zlomená ojnice
s tímhle by to bylo dokonalé ovšem pro tuhle aplikaci příliš drahé
22:55:26
15.03.2007
15.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> patres007: 7812 ti tam bude k ničemu, ta potřebuje k provozu úbytek napětí alespoň 1,5-3V, tohle by šlo řešit nějakou TL431 a zapojit jí rovnou jako zdroj proudu, ale odpor je levnější
22:18:39
15.03.2007
15.03.2007

patres007
mne? mne si nepisal...
21:20:49
15.03.2007
15.03.2007

majky559
tak to neviem kvoli tomu sa pitam tich co o tom nieco vedia ved som ti aj pisal na icq
20:38:04
15.03.2007
15.03.2007

patres007
-> FORM: no tak to som nevedel-ze tam tak kolisa napetie, potom mas samozrejme pravdu a v tom pripade by som to riesil stabilizatorom, napr7812...na bebete som mal to napetie stabilizovane, takze tam s tym problem nebol...ale preco tam potom davat odpor??? to radsej ten stabik, nie?
19:31:00
15.03.2007
15.03.2007

majky559
co vi na to???
19:14:22
15.03.2007
15.03.2007

majky559
dikes chalani ale uz som vam napisal aj na icq
takto nejak bi som to chcel spravit
takto nejak bi som to chcel spravit
18:51:38
15.03.2007
15.03.2007

FORM - zlomená ojnice
www.datasheetarchive.com/
datasheet.php?article=75..
.
ono třeba některé modré a zelené vysocesvítivé diody mají poměrně velký sériový odpor, ale klasické LED tak v desítkách ohmů
ono třeba některé modré a zelené vysocesvítivé diody mají poměrně velký sériový odpor, ale klasické LED tak v desítkách ohmů
18:37:08
15.03.2007
15.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> patres007: ono by ti to šlo, ale musel by jsi mít přesný zdroj napětí, ber v úvahu že palubní napětí v autě se pohybuje v rozmezí zhruba 11V - 14,4V. Při startu klidně i 9V. Tím větším odporem se trochu přiblížíš ke zdroji proudu i když né k moc k dokonalému. Zase co se týče úspory financí a energie, tak by bylo dobré dát tak dvě, maximálně tři diody do série a pak odpor, ale u 3 už bych se dost bál nestejného svitu při různém palubním napětí.
16:09:19
15.03.2007
15.03.2007

patres007
nee, zacal som s tym este na zakladke..otec je elektrotechnik, stryko pracouje pre SAV - doktor vied...nie, bavime sa o shotkyho diodach-sak tie predsa svietia, ze?
no to je jedno, tak tam daj odpor, sak to bude tiez fungovat, akkurat ti to da o 30sekund viac namahy kym si z ohmovho zakona vypocitas tie odpory podla prudu na ktory je ta dioda stavana, ze FORM, mam pravdu?
no to je jedno, tak tam daj odpor, sak to bude tiez fungovat, akkurat ti to da o 30sekund viac namahy kym si z ohmovho zakona vypocitas tie odpory podla prudu na ktory je ta dioda stavana, ze FORM, mam pravdu?
14:49:41
15.03.2007
15.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> patres007: bavíme se doufám o LED diodách. Přeci jen studuju automatizaci, elektroniku, měření a sdělovací techniku jen 6 let, tak třeba jsi větší odborník, 10 let to je průmyslovka, vysoká a teď se snažíš stát magistrem?

14:23:42
15.03.2007
15.03.2007

patres007
a mymochodom, mam presne toto odskusane, pretoze som tak robil predne svetlo na babetu..a odpory som tam teda nemal!!
14:21:02
15.03.2007
15.03.2007

patres007
no, tak dobre, vy ste odbornici, len ja debil studujem elektrotechniku uz 10rokov...btw tak tam zapoj tych diod 5 do serie a hotovo
11:19:45
15.03.2007
15.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> King: přemýšlel jsem jestli neudělat malý spínaný měnič s regulací na proud třeba 20mA, prostě takové malé blbuvzdorné udělátko na které by šlo připojit 1 - 20 diod do série

11:16:12
15.03.2007
15.03.2007

FORM - zlomená ojnice
-> King: To víš, oni to mají asi propočítané na sériový odpor polovodiče, přívodů a přívodních vodičů, tomu my nemůžeme rozumnět...
10:58:39
15.03.2007
15.03.2007

JaRoY
Tam ich nestaci dat len do serie,, musi byt odpor.
10:48:58
15.03.2007
15.03.2007

King
-> FORM: Stejně jen to prča, že se každej půlrok objeví pokaždý tenhle revoluční názor na zapojování LED v autě :)
Přispívání do tohoto tématu bylo zastaveno. Důvod:
uz ste mi to visvetlily
Zastavil:majky559