skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Cyklisti na silnici
21:55:44
14.06.2020
14.06.2020
Matthes, záškodník z TechWebu
-> Jirik_Tuňák1983: Se divim, že ten cyklozmrd nehodil tlamu na zem...
21:22:23
14.06.2020
14.06.2020
Jirik_Tuňák1983
-> dragon_cb_cz 14.06.20 15:53:05: Jednou si náš známý od nás odvážel nějaké věci, které jsme měli na odvoz po likvidaci sklepů. Tzn., železo, dřevo na topení apod. Na nájezdu ke garáži měl oktávku s vlekem a nosili jsme skrz dům ze dvora v náručích a kolečkách zmíněné věci.
Přestože cyklopruh vede na odlehlé straně od domů, nějakej čurák jel na kole rychle jako kráva po chodníku tak, že skoro lízal domy. Karel v jednu chvíli vylezl z domovních dveří, v náručí otep dříví a najednou se mu to rozlétlo jako sirky z ruky. Ten blbec mu v tom kalupu narazil do rukou a tím mu to z nich vyrazil. Ani se nezastavil, jestli se něco stalo a jel dál. Dovedete si představit stejnou situaci, kdybyste se chystali na výlet, skládali věci do auta a z domu vám vyhopkalo "pomáhat" vaše malé dítě? Když se někdo chová slušně, jsem ochoten mu včas uhnout, i kdybych měl vylézt na strom, ale pro hovada nemám pochopení a neváhal bych si dát i do držky.
Přestože cyklopruh vede na odlehlé straně od domů, nějakej čurák jel na kole rychle jako kráva po chodníku tak, že skoro lízal domy. Karel v jednu chvíli vylezl z domovních dveří, v náručí otep dříví a najednou se mu to rozlétlo jako sirky z ruky. Ten blbec mu v tom kalupu narazil do rukou a tím mu to z nich vyrazil. Ani se nezastavil, jestli se něco stalo a jel dál. Dovedete si představit stejnou situaci, kdybyste se chystali na výlet, skládali věci do auta a z domu vám vyhopkalo "pomáhat" vaše malé dítě? Když se někdo chová slušně, jsem ochoten mu včas uhnout, i kdybych měl vylézt na strom, ale pro hovada nemám pochopení a neváhal bych si dát i do držky.
15:53:05
14.06.2020
14.06.2020
dragon_cb_cz
-> Bukaj 14.06.20 15:45:02: Ano, změnilo, skoro před 18 lety Zvonek z povinné výbavy naštěstí zmizel, ale některý nesmysly (jako odrazky ve výpletu) tam zůstaly... Naštěstí za tohle buzerovat nemají náladu ani policajti
Že jezdí někdo neosvětlenej, to je ze stejné kategorie jako lidi za volantem s vypnutýma světlama nebo jen DRL za mlhy či deště a podobně.
-> Jirik_Tuňák1983 14.06.20 15:10:06: Tak tam není o čem a chuť sejmout ho bych měl úplně stejnou jako ty. Jedna věc je cyklostezka, druhá věc je nějaká obecná povinnost přizpůsobit jízdu okolnostem. A ty jsou tady myslím naprosto jasný.
Což pochopitelně nic nemění na tom, že by se tam to děcko motat "nemělo" a rodiče by se o to měli snažit. Ale prostě platí, že na takovým místě to cyklista musí předpokládat a umět si s tou situací adekvátně poradit.
Že jezdí někdo neosvětlenej, to je ze stejné kategorie jako lidi za volantem s vypnutýma světlama nebo jen DRL za mlhy či deště a podobně.
-> Jirik_Tuňák1983 14.06.20 15:10:06: Tak tam není o čem a chuť sejmout ho bych měl úplně stejnou jako ty. Jedna věc je cyklostezka, druhá věc je nějaká obecná povinnost přizpůsobit jízdu okolnostem. A ty jsou tady myslím naprosto jasný.
Což pochopitelně nic nemění na tom, že by se tam to děcko motat "nemělo" a rodiče by se o to měli snažit. Ale prostě platí, že na takovým místě to cyklista musí předpokládat a umět si s tou situací adekvátně poradit.
15:45:02
14.06.2020
14.06.2020
Bukaj
-> dragon_cb_cz 14.06.20 14:52:59: Ale zvonek je také povinnou výbavou bicyklu. Nebo se něco za posledních 20 let změnilo?
Já proti cyklistům na silnici vůbec nic nemám, pokud dodržují dopravní předpisy a mají bicykl v technickém stavu, který vyžaduje zákon. Bohužel to první je dnes problém u většiny účastníků silničního provozu, nejen cyklistů a to druhé je spíše ojedinělé. Cyklista bez osvětlení za snížené viditelnosti je běžná věc. A to nebazíruju na některých prvcích povinné výbavy, které (dle mého názoru) přináší méně užitku, než starostí (například odrazky ve výpletu nebo ten výše zmíněný zvonek)...
Já proti cyklistům na silnici vůbec nic nemám, pokud dodržují dopravní předpisy a mají bicykl v technickém stavu, který vyžaduje zákon. Bohužel to první je dnes problém u většiny účastníků silničního provozu, nejen cyklistů a to druhé je spíše ojedinělé. Cyklista bez osvětlení za snížené viditelnosti je běžná věc. A to nebazíruju na některých prvcích povinné výbavy, které (dle mého názoru) přináší méně užitku, než starostí (například odrazky ve výpletu nebo ten výše zmíněný zvonek)...
15:33:41
14.06.2020
14.06.2020
King
-> Jirik_Tuňák1983: Tak jestli na takovy stezce jezdej byť jenom treningovym tempem, jsou to hovada.
15:10:06
14.06.2020
14.06.2020
Jirik_Tuňák1983
15:09:16
14.06.2020
14.06.2020
Jirik_Tuňák1983
14:52:59
14.06.2020
14.06.2020
dragon_cb_cz
-> Jirik_Tuňák1983 14.06.20 14:24:06: Tam asi záleží, co je to za cyklostezku. Pokud je to někde značený cyklopruh v rezidenční zóně, tak tvoje hodnocení situace celkem chápu a těžko ti tu chuť ho poslat k zemi vyčítat.
Na druhou stranu, mám svoje zkušenosti s tím, že podobný situace se stávaj i na "cyklistických magistrálách" typu pražské stezky okolo Vltavy ze Zbraslavi do centra. A tam fakt motající se dítě na odrážedle nepatří (stejně jako volně pobíhající psi, "dámy" na bruslích v trojstupu co s rukama rozmáchlýma jak chobotnice atd). Pořád je to pozemní komunikace a to dítě tam patří asi stejně jako cyklista na rušnou silnici první třídy. Ano, teoreticky tam může, prakticky je to kravina.
Na to abys jel svižněji nemusíš zrovna jet ZM, stačí, že chvátáš do práce. Což předpokládám nebyl tenhle případ - ale ty mnou výše popsané situace se mi stávaly právě na cestách z/do práce. Zvonek je v takových situacích k prdu - na vzdálenost na kterou je slyšet ten chodec moc nemá šanci reagovat (a když už reaguje, tak většinou způsobem ještě horším, než kdybys ho nevaroval - skočí ti do cesty ještě víc). Navíc to znamená přenášet odpovědnost za chování jiných na toho cyklistu - "nezazvonil si, nemáš nárok. To je stejné jako říct, že když si v autě nezatroubíš, nemáš nárok na přednost v jízdě podle značky... Nehledě na to, že na rozdíl od zvonku je funkční klakson u auta povinností.
Na druhou stranu, mám svoje zkušenosti s tím, že podobný situace se stávaj i na "cyklistických magistrálách" typu pražské stezky okolo Vltavy ze Zbraslavi do centra. A tam fakt motající se dítě na odrážedle nepatří (stejně jako volně pobíhající psi, "dámy" na bruslích v trojstupu co s rukama rozmáchlýma jak chobotnice atd). Pořád je to pozemní komunikace a to dítě tam patří asi stejně jako cyklista na rušnou silnici první třídy. Ano, teoreticky tam může, prakticky je to kravina.
Na to abys jel svižněji nemusíš zrovna jet ZM, stačí, že chvátáš do práce. Což předpokládám nebyl tenhle případ - ale ty mnou výše popsané situace se mi stávaly právě na cestách z/do práce. Zvonek je v takových situacích k prdu - na vzdálenost na kterou je slyšet ten chodec moc nemá šanci reagovat (a když už reaguje, tak většinou způsobem ještě horším, než kdybys ho nevaroval - skočí ti do cesty ještě víc). Navíc to znamená přenášet odpovědnost za chování jiných na toho cyklistu - "nezazvonil si, nemáš nárok. To je stejné jako říct, že když si v autě nezatroubíš, nemáš nárok na přednost v jízdě podle značky... Nehledě na to, že na rozdíl od zvonku je funkční klakson u auta povinností.
14:24:06
14.06.2020
14.06.2020
Jirik_Tuňák1983
-> dragon_cb_cz: Po tom, co jsem tuhle viděl, tak vůči nim trpím poněkud větší averzí. Tedy jen vůči těm dementním. Zbytek mi nevadí, protože i my jezdíme na kolech a nebo koloběžkách.
Dva kreténi v protisměru (cyklostezky jsou označeny šipkami určujícími směr jízdy) jeli po cyklostezce ve dvojstupu a vzhledem k jejich hodně ostrému tempu jeli minimálně Závod míru. Na cyklostezce jel malej kluk, kterej se učil na odrážedle, nebo spíše křižoval jak mu to zrovna s ohledem na balanc šlo, vedle něho máma s kočárkem na chodníku.
Ti dva prasomrdi, aniž by zvolnili nebo zavolali, prolétli okolo toho malého na centimetry, přísahal bych, že jeden ho škrtnul, ten se lekl a samozřejmě za nimi upadl na zem a začal řvát. Oni spokojeně letěli jak krávy dál. Zazvonit nemohli, páč závodnická kola nemají zvonek, že.
Ta máma mohla jen koukat, já měl na vodítku více jak třináctiletého psa, jinak bych aspoň jednoho z toho kola sundal, ať si klidně sedře držku.
Dva kreténi v protisměru (cyklostezky jsou označeny šipkami určujícími směr jízdy) jeli po cyklostezce ve dvojstupu a vzhledem k jejich hodně ostrému tempu jeli minimálně Závod míru. Na cyklostezce jel malej kluk, kterej se učil na odrážedle, nebo spíše křižoval jak mu to zrovna s ohledem na balanc šlo, vedle něho máma s kočárkem na chodníku.
Ti dva prasomrdi, aniž by zvolnili nebo zavolali, prolétli okolo toho malého na centimetry, přísahal bych, že jeden ho škrtnul, ten se lekl a samozřejmě za nimi upadl na zem a začal řvát. Oni spokojeně letěli jak krávy dál. Zazvonit nemohli, páč závodnická kola nemají zvonek, že.
Ta máma mohla jen koukat, já měl na vodítku více jak třináctiletého psa, jinak bych aspoň jednoho z toho kola sundal, ať si klidně sedře držku.
13:15:38
14.06.2020
14.06.2020
dragon_cb_cz
-> Nwkt 14.06.20 12:47:08: To je klidně možný, ostatně i já jako cyklista z některých kolegů občas "rostu" a nevěřícně kroutím hlavou nad tím, co v provozu předváděj. Ale hrdinství typu -> Jirik_Tuňák1983 13.06.20 20:47:06: tomu fakt nepomáhá - naopak.
12:47:08
14.06.2020
14.06.2020
Nwkt
-> dragon_cb_cz: Bohužel v Plzni je procento kokotů na kolech hodně vysoký. Těch zkušeností za poslední dobu mám až až
12:42:17
14.06.2020
14.06.2020
dragon_cb_cz
-> Jirik_Tuňák1983 13.06.20 23:42:45: Nevím proč do toho mícháš elektrokoloběžky. A co se týká toho pruhu na chodníku - já to zase vidím z té druhé strany jako cyklista, když se ho pokusím použít a neustále se musím doprošovat chodců, aby z něj vypadli - a ještě se na mě tváří, co si to dovoluju. Třeba ve Vídni už na to jsou daleko víc zvyklí a když tam pak přijede Čech, pro kterého pruh na chodníku přece nic neznamená (čára není zeď, ne?), tak se většinou hodně diví.
Říkal jsem to tady mnohokrát, tohle nemá nic společného s tím, jestli jedeš na kole, na bruslích, koloběžce, jdeš pěšky nebo jedeš autem. Je to primárně o ohleduplnosti a sekundárně o zkušenostech. Takže ano, pokud někdo sedl na kolo po dvaceti letech jen kvůli koroně, tak logicky některý návyky nemá zažitý a dělá chyby.
To tě ale můžu uklidnit, že lidi za volantem dělaj taky - jedné takové řidičce, co od získání řidičáku před snad 16 lety nebo kdy řídila jen velmi sporadicky, jsem teď dlouhodobě zapůjčil auto a mimo jiné to holt stálo jednoho nového Golfa odřený přední nárazník. A stejně tak je dělají ty čeští chodci ve Vídni.
Říkal jsem to tady mnohokrát, tohle nemá nic společného s tím, jestli jedeš na kole, na bruslích, koloběžce, jdeš pěšky nebo jedeš autem. Je to primárně o ohleduplnosti a sekundárně o zkušenostech. Takže ano, pokud někdo sedl na kolo po dvaceti letech jen kvůli koroně, tak logicky některý návyky nemá zažitý a dělá chyby.
To tě ale můžu uklidnit, že lidi za volantem dělaj taky - jedné takové řidičce, co od získání řidičáku před snad 16 lety nebo kdy řídila jen velmi sporadicky, jsem teď dlouhodobě zapůjčil auto a mimo jiné to holt stálo jednoho nového Golfa odřený přední nárazník. A stejně tak je dělají ty čeští chodci ve Vídni.
12:34:06
14.06.2020
14.06.2020
dragon_cb_cz
-> Matthes, záškodník z TechWebu 14.06.20 10:56:36: Replikuješ tady mýty. PČR řeší přestupky cyklistů v zásadě úplně stejně jako přestupky řidičů - když nemají náladu, tak je neřeší, když jí mají, tak prudí za každou kravinu. Je to stejná kravina, jako když někdo tvrdí, že "když řidič sejme cyklistu, vždycky má průser on".
A jestli máš pocit, že se tenhle způsob dopravy "strašně preferuje", tak se prosímtě podívej, kolik peněz jde na cykloinfrastrukturu a kolik na tu pro auta...
A jestli máš pocit, že se tenhle způsob dopravy "strašně preferuje", tak se prosímtě podívej, kolik peněz jde na cykloinfrastrukturu a kolik na tu pro auta...
12:01:48
14.06.2020
14.06.2020
King
-> Matthes, záškodník z TechWebu: ...a jako obcas aktivni silnicni slapalista zrovna nemusim takovy ty radoby cyklostezky kombinovany s chodnikem nebo vytycovani cyklopruhu za kazdou cenu.
S jeste takova poznamka k cyklistum na silnici, kde soubezne vede cyklostezka. I ja se loni parkrat nechtic ocitnul v roli cyklozmrda - jak mi rostla forma, dostaval jsem se do exotictejsich koutu kraje a obcas jsem se nachytal, ze jedu po silnici a vedle vede asfaltova stezka a nejak jsem to prehlidnul. Pres skarpu to na silnicce neni moc safe, tak jsem tech par set metru po silnici jel - no, trubku jsem dostal jenom jednou :-)
S jeste takova poznamka k cyklistum na silnici, kde soubezne vede cyklostezka. I ja se loni parkrat nechtic ocitnul v roli cyklozmrda - jak mi rostla forma, dostaval jsem se do exotictejsich koutu kraje a obcas jsem se nachytal, ze jedu po silnici a vedle vede asfaltova stezka a nejak jsem to prehlidnul. Pres skarpu to na silnicce neni moc safe, tak jsem tech par set metru po silnici jel - no, trubku jsem dostal jenom jednou :-)
11:57:19
14.06.2020
14.06.2020
kury
Tady má někdo komplex? Normální člověk bude v poho jezdit na kole, v autě, na motorce, chodit pěšky. A kretén bude kreténem za volantem auta, řidítky kola i opratěmi koňského povozu
11:27:56
14.06.2020
14.06.2020
-> Luky: Ne tak samozrejme nejsem zas takovej debil :-D Taky si vsimam toho, ze kdyz lidi maj ridicak a jezdej aktivne, tak vetsinou na kole nejezdej jak kokoti...
11:22:57
14.06.2020
14.06.2020
Luky
-> Matthes, záškodník z TechWebu: tak to asi něco dělám špatně, páč na kole jezdím stejně jako autem nebo na motorce (no dobrá, na kole jezdím trochu pomalejš ). Ale dodržuju předpisy v podstatě ve stejné míře. Neděláš ty náhodou takový to škatulkování?
Já jen, že bych nerad aby mi nějaký vzchovávač za jízdy strčil klacek do předního kola jenom proto, že předevčírem viděl debila na kole jet na červenou....
Já jen, že bych nerad aby mi nějaký vzchovávač za jízdy strčil klacek do předního kola jenom proto, že předevčírem viděl debila na kole jet na červenou....
11:02:55
14.06.2020
14.06.2020
Milan 136
-> Matthes, záškodník z TechWebu 14.06.20 10:56:36: Já bych řekl, že si tyhle skupiny lidí nemají co vyčítat. To, co poslední dobou vytváří chodci a hlavně lidi za volantem, to nemá obdoby. Myslím, že tak polovina lidí by ten řidičák mít neměla...
10:56:36
14.06.2020
14.06.2020
-> Milan 136: Ja mam proste pocit, ze cyklisti maj vetsi procento zastoupeni idiotu nez chodci nebo ridici... Navic me stve, ze dneska se tenhle zpusob dopravy strasne preferuje a PCR neresi jejich prestupky a celkove chovani...
09:57:18
14.06.2020
14.06.2020
Milan 136
-> Matthes, záškodník z TechWebu 14.06.20 00:24:12: S takovým názorem nejsi lepší, než oni...
00:24:12
14.06.2020
14.06.2020
-> Jirik_Tuňák1983: Slapalisti by meli jezdit jen dokola v nejaky uzavreny ohradce a nemeli by obtezovat svou bezohlednosti normalni lidi... Presne tak to vidam stejne, jezdej si kde chtej jak chtej, chodnik, prechod, na cervenou. Prece se nebude mistr sveta znova rozjizdet, to je hroznej problem.
23:42:45
13.06.2020
13.06.2020
Jirik_Tuňák1983
-> dragon_cb_cz 13.06.20 23:17:02: Ty jsi taky prostor, ty prostore. Tady mají nějaký prostor u piči a lítají po tom chodníku jako hovada. Tady je totiž cyklostezka s chodníkem v jednom pásu, což je ostatně fuk, protože lítají úplně všude včetně silnice. Do toho elektrokoloběžky 20 - 30 km/h po chodníku, prostě paráda. Ale s ohledem na tvůj zájem chápu i tvoje cyklozatmění.... Celkově tady jezdí jak magoři bez ohledu na cokoliv co se hýbe, jezdí a nebo dýchá. Korona udělala ze všech mistry světa v cyklistice a podle toho to taky vypadá - hůře než dosud. My taky jezdíme, tak nevím co zase bludaříš.
23:17:02
13.06.2020
13.06.2020
dragon_cb_cz
-> Jirik_Tuňák1983 13.06.20 21:49:23: A právě proto když by měli dostat nějaký vlastní prostor, tak to uzavřeme takhle? Překáží nám na silnici i chodníku, ale když by měli mít svůj prostor, tak to taky vadí? OK....
21:49:23
13.06.2020
13.06.2020
Jirik_Tuňák1983
-> dragon_cb_cz 13.06.20 21:18:28: Vzhledem k tomu, jak se tady cyklisti chovají na silnici a chodníku, jsou naopak motoristi a chodci mezi utiskovanými. Pisatel má asi nějakou osobní zkušenost.
21:30:19
13.06.2020
13.06.2020
SO545
-> dragon_cb_cz 13.06.20 21:18:28: dement bude vzdy dement....ci peso , na biku , moto a kludne aj autobusom...to nejde zmenit.
21:18:28
13.06.2020
13.06.2020
dragon_cb_cz
-> Jirik_Tuňák1983 13.06.20 20:47:06: Autor by zasloužil intimní známost s předním kolem a řidítky rozjetého cyklisty.... Zajímalo by mě, jestli podobnou "statečnost" projevuje i na silnicích, kde jezdí náklaďáky....
21:00:02
13.06.2020
13.06.2020
Tomaso435
21:29:31
25.05.2020
25.05.2020
SO545
-> dragon_cb_cz 25.05.20 18:05:47: presne toto je vyhoda konusu ze mas sancu to zladit na cit...
aj na moto je lepsie vyladitelne gulickove lozisko v krku ako valeckove... len som si to akosi nikdy nedal do suvisu s bikom. Tam je to doslova popisane vyladit na hladky chod bez vole...matica zostava v podstate volna na nu ide zaistovacia podlozka navrch dalsia matica na 20Nm a az tak okuliare a 100Nm...a funguje to dokonale... Len par ludi si mysli ze to radsej dotiahnu na krv a rozbije sa im to skor ako keby to bolo pritihnute lahucko...a nnie a nie pochopit.
Ku gulickam. Ak budem mat zdroj ktory bude fakt v rozmedzi do 5tisicin...dam vediet.
aj na moto je lepsie vyladitelne gulickove lozisko v krku ako valeckove... len som si to akosi nikdy nedal do suvisu s bikom. Tam je to doslova popisane vyladit na hladky chod bez vole...matica zostava v podstate volna na nu ide zaistovacia podlozka navrch dalsia matica na 20Nm a az tak okuliare a 100Nm...a funguje to dokonale... Len par ludi si mysli ze to radsej dotiahnu na krv a rozbije sa im to skor ako keby to bolo pritihnute lahucko...a nnie a nie pochopit.
Ku gulickam. Ak budem mat zdroj ktory bude fakt v rozmedzi do 5tisicin...dam vediet.
18:05:47
25.05.2020
25.05.2020
dragon_cb_cz
-> SO545 25.05.20 17:57:21: Jo, to házení mě hned napadlo. Otázkou je, jestli bude horší než nepřesnost seřízení vůle při provozu - přeci jen se to dělá "na pocit" a asi každý k tomu přistupuje tak, že lepší trošku volnější, než přetažený. To by pak mohlo část toho "požrat"? Ten americkej shop píše, že to teď už dělají na soustruhu, pak by to předpokládám mělo být OK.
Ad kuličky - ač nerad, tak věřím. Sice tu nějaký od kamaráda co dělá v Arkovu taky mám, ale do těch 600EX náb jsem raději vrátil původní, přesně z tohoto důvodu - a pečlivě roztřízené která byla na které straně. Nějak těm 40 let starým japonským koulím věřím víc i když už jsou "jetý".
Ad kuličky - ač nerad, tak věřím. Sice tu nějaký od kamaráda co dělá v Arkovu taky mám, ale do těch 600EX náb jsem raději vrátil původní, přesně z tohoto důvodu - a pečlivě roztřízené která byla na které straně. Nějak těm 40 let starým japonským koulím věřím víc i když už jsou "jetý".
17:57:21
25.05.2020
25.05.2020
SO545
-> dragon_cb_cz 25.05.20 09:04:20: ajajaj...brusenie je moj skoro uz zabudnuty obor...
mozno na obcasne jazdenie a domacu renovaciu OK a asi aj jedina moznost...
Rad by som zmeral tu vybrusenu plochu na hadzanie...a urcite tam bude...ale musi sa uznat ze je to jedine domace riesenie repasu.
Ku gulickam...Kazdemu odporucam si kupit mikrometer na drot alebo gulicky.
Je des co sa dnes predava pod pojmom presna gulicka loziska.
Pred nedavnom som potreboval zrenovovat jedno kosouhle lozisko...
Ja naivka som sa jal kupit 6mm gulicky.
Jasne ze som pozadoval kvalitu...cena bola aj tak viac ako prijatelna tak som ich kupil namiesto tusim 6 ...20... po premerani jedna jedina gulicka mala 6mm siel som do obchodu...nie vratit gulicky ale objednat ine... ine presnejsie dodat nevedia....vraj sa este nikto nestazoval.
Smutne. Ked som nasiel stare komanc vencekove lozisko do krku tusim z Liberty...tak tie gulicky tiez neboli TOP trieda...ale aspon pri zazmureni 2oci ako tak usli...
Vdaka za pekne videa a trochu osvety.
mozno na obcasne jazdenie a domacu renovaciu OK a asi aj jedina moznost...
Rad by som zmeral tu vybrusenu plochu na hadzanie...a urcite tam bude...ale musi sa uznat ze je to jedine domace riesenie repasu.
Ku gulickam...Kazdemu odporucam si kupit mikrometer na drot alebo gulicky.
Je des co sa dnes predava pod pojmom presna gulicka loziska.
Pred nedavnom som potreboval zrenovovat jedno kosouhle lozisko...
Ja naivka som sa jal kupit 6mm gulicky.
Jasne ze som pozadoval kvalitu...cena bola aj tak viac ako prijatelna tak som ich kupil namiesto tusim 6 ...20... po premerani jedna jedina gulicka mala 6mm siel som do obchodu...nie vratit gulicky ale objednat ine... ine presnejsie dodat nevedia....vraj sa este nikto nestazoval.
Smutne. Ked som nasiel stare komanc vencekove lozisko do krku tusim z Liberty...tak tie gulicky tiez neboli TOP trieda...ale aspon pri zazmureni 2oci ako tak usli...
Vdaka za pekne videa a trochu osvety.
09:04:20
25.05.2020
25.05.2020
dragon_cb_cz
Jinak když jsem to video hledal, tak jsem narazil na tohle: Což je docela zajímavý - teorie říká, že by to nemělo fungovat, resp. že se tím člověk dostane do vrstev kovu, který už nebudou tak odolný. Ale minimálně na renovace starých kol co toho tolik nenajedou a díly nejsou asi dobrý. A dle tohodle servisu to v praxi funguje velmi dobře (skoro dole): www.rideyourbike.com/spec
ialtyservices.shtml
09:01:52
25.05.2020
25.05.2020
dragon_cb_cz
-> SO545 24.05.20 21:04:54: Já tomu rozumím prd, ale s názorem, že ho většinou lidi dodrbou svojí montáží plně souhlasím. Právě protože už jsem jich pár dodrbal a poučil se Takže alespoň na kole už plus mínus tuším co a jak.
Co se týká konusů - Shimano má takový uchylný video kde ukazuje proč je to podle nich lepší: Popisky sice ve španělštině, ale je to celkem jasný - nalevo konus, napravo průmysl.
A není podle mě náhoda, že jak Shimano tak Campagnolo na tom naprosto tvrdošíjně lpí. Ono to prostě skvěle jede. Jediný průšvih je právě to, když se vymele miska a nába je pak na vyhození. Tohle ale třeba Campa už má vyřešený a vyměnitelný je jak konus, tak "miska". A rovnou to člověk může i přestavět na tu keramiku (CULT tomu říkaj). Jen kdyby ta sada nestála přes 100E na jednu nábu
Co se týká konusů - Shimano má takový uchylný video kde ukazuje proč je to podle nich lepší: Popisky sice ve španělštině, ale je to celkem jasný - nalevo konus, napravo průmysl.
A není podle mě náhoda, že jak Shimano tak Campagnolo na tom naprosto tvrdošíjně lpí. Ono to prostě skvěle jede. Jediný průšvih je právě to, když se vymele miska a nába je pak na vyhození. Tohle ale třeba Campa už má vyřešený a vyměnitelný je jak konus, tak "miska". A rovnou to člověk může i přestavět na tu keramiku (CULT tomu říkaj). Jen kdyby ta sada nestála přes 100E na jednu nábu
21:04:54
24.05.2020
24.05.2020
SO545
-> dragon_cb_cz 24.05.20 19:21:20: loziskam trochu rozumiem... par strojovych vretien som repasoval...a predpatom lozisku a este parovanom sa cloveku obcas aj sniva...hlavne ta cena.
Obcas /myslim ze dost casto/ ludia -zabiju- lozisko svojou montazou...
Akekolvek lozisko je presne fungujuci celok ak ide o kvalitne lozisko...par ran kladivom ho pekne rozhodi a je o chvilu po nom...
A som poteseny za tvoj nazor na konusove loziska.
Mam ten isty len bike manici ma presvedcuju ze je to starina a blbost...ich vec ja som tiez uz starina...
A ako pises tie par 1000e kolesa som videl vymlete aj ja...a to nie raz.
Kolega je velky biker...a obcas prelisuvavame v praci co prinesie...
Obcas /myslim ze dost casto/ ludia -zabiju- lozisko svojou montazou...
Akekolvek lozisko je presne fungujuci celok ak ide o kvalitne lozisko...par ran kladivom ho pekne rozhodi a je o chvilu po nom...
A som poteseny za tvoj nazor na konusove loziska.
Mam ten isty len bike manici ma presvedcuju ze je to starina a blbost...ich vec ja som tiez uz starina...
A ako pises tie par 1000e kolesa som videl vymlete aj ja...a to nie raz.
Kolega je velky biker...a obcas prelisuvavame v praci co prinesie...
19:21:20
24.05.2020
24.05.2020
dragon_cb_cz
-> SO545 24.05.20 15:34:36: Kola jsou většinou to co se na bicyklech z krámu šidí nejvíc. Tak nějak se počítá, že si každý dá svoje lepší - alespoň u silniček. Ale je fakt, že ty ložiska jsou obecně průser, i u hodně drahých kol. Kolega má karbonové Zipp 303 za nějakých bratru 2000 EUR sadu? A ložiska tam měnil opakovaně a pak se na to vysral a nechal je přeplést na DT Swiss náby, protože už na to neměl náladu. Což je u tak drahých kol fakt bomba teda
A já jsem teda obecně trochu odpůrcem průmyslových ložisek u nábojů - přijde mi, že to prostě není ono. Jo, velká výhoda je, že když odejdou, tak je prostě vyměníš a je klid - zatímco u konusových je často miska součástí náby a když odejde, tak sbohem. Na druhou stranu, dobře namazané a seřízené konusové ložisko vydrží nesmysl. Jako třeba ty 600EX -> dragon_cb_cz 24.05.20 10:57:24: , ale i u hodně laciného taiwanského náboje (Joytech, cenovka za nábu asi 4 EUR) jsem po (myslím) dvou zimách provozu byl příjemně překvapenej - čekal jsem že bude po smrti, nebylo mu nic. Ale tuším, že jsem ho hned po koupi přemazal protože jsem té trošce vazelíny od výrobce nevěřil.
Což je další věc - často nejsou ty ložiska od výrobce dobře seřízený (v případě konusů) nebo předepnutý (v případě průmyslů). No a navíc to celé ještě rozhodí dotažení rychloupínáku (většina lidí netuší, že správně seřízená nába na RU má mít před montáží do rámu maličkou vůli, která se dovymezí deformací osy po stažení upínáku). Často jsou konusový náby od výrobce stažený na pevno, aby se daly použít ve vyplétacím stroji. A myslíš, že po napletení si někdo dá práci to povolit a nastavit správnou vůli? Ani nápad... dorazí ti záplet a ložisko stažený na krev
A já jsem teda obecně trochu odpůrcem průmyslových ložisek u nábojů - přijde mi, že to prostě není ono. Jo, velká výhoda je, že když odejdou, tak je prostě vyměníš a je klid - zatímco u konusových je často miska součástí náby a když odejde, tak sbohem. Na druhou stranu, dobře namazané a seřízené konusové ložisko vydrží nesmysl. Jako třeba ty 600EX -> dragon_cb_cz 24.05.20 10:57:24: , ale i u hodně laciného taiwanského náboje (Joytech, cenovka za nábu asi 4 EUR) jsem po (myslím) dvou zimách provozu byl příjemně překvapenej - čekal jsem že bude po smrti, nebylo mu nic. Ale tuším, že jsem ho hned po koupi přemazal protože jsem té trošce vazelíny od výrobce nevěřil.
Což je další věc - často nejsou ty ložiska od výrobce dobře seřízený (v případě konusů) nebo předepnutý (v případě průmyslů). No a navíc to celé ještě rozhodí dotažení rychloupínáku (většina lidí netuší, že správně seřízená nába na RU má mít před montáží do rámu maličkou vůli, která se dovymezí deformací osy po stažení upínáku). Často jsou konusový náby od výrobce stažený na pevno, aby se daly použít ve vyplétacím stroji. A myslíš, že po napletení si někdo dá práci to povolit a nastavit správnou vůli? Ani nápad... dorazí ti záplet a ložisko stažený na krev
15:34:36
24.05.2020
24.05.2020
SO545
-> dragon_cb_cz 24.05.20 10:57:24: repasovali sme naboj na cca 1rocnom bicykli ako typ ti nepoviem nic lacne...kupene to bolo cele nove a jazdene jednou osobou asi 12000km a loziska mrtve...tazko mrtve.
Ako cakal by som nieco take na nejake mrdke za 300e ale nie na niecom co stalo 2500e...si sa im nieco nepodarilo...Dali sme tam nove priamo od dealera SKF a uvidime.
Vraj keramika tiez vela nevydrzi.
Ale to mam len s pocutia co som sa zacal stretavat s postihnutim /bicykel/ ja som amater mne to je jedno...len nech sa to nesekne celkom.
Ako cakal by som nieco take na nejake mrdke za 300e ale nie na niecom co stalo 2500e...si sa im nieco nepodarilo...Dali sme tam nove priamo od dealera SKF a uvidime.
Vraj keramika tiez vela nevydrzi.
Ale to mam len s pocutia co som sa zacal stretavat s postihnutim /bicykel/ ja som amater mne to je jedno...len nech sa to nesekne celkom.
15:12:31
24.05.2020
24.05.2020
dragon_cb_cz
-> StepaNoFUN 24.05.20 00:58:05: Tak to abys si nachystal nějakou zásobu Jsem rád, že jsem se trefil.
10:57:24
24.05.2020
24.05.2020
dragon_cb_cz
-> King 24.05.20 10:27:23: Jo, to jsem si říkal taky - když jsem předevčírem nebo kdy kompletoval ten zadní náboj 600 EX. Radost mi zkazila jedna drobná "ďubka" v misce na levé straně, jinak nádherný stav - na 40 let staří (a to jak jsem se k tomu kdysi choval) fakt neskutečný. Až bude zas nějaký fanatický uctívač svatého Tulia z Vicenzy blouznit cosi o rybářích z Asie, střelím ho ložiskovou kuličkou z týhle náby - protože to je zjevně sázka na jistotu
10:27:23
24.05.2020
24.05.2020
King
-> dragon_cb_cz: Ty stary rapidfire mechanismy mam na dvou priblizovadlech zn. Favorit (manzelcino a rozvazkovej special na letaky ) a to je fakt neco nesmrtelnyho. Za tohle museli u Shimana nekoho vyhodit, protoze s takovou zivotnosti by dneska prisli na buben :-)
10:09:16
24.05.2020
24.05.2020
dragon_cb_cz
-> King 24.05.20 10:05:23: OK, tomu potom říkám motivovaný úderník já se s rapidfire intimněji setkal jen když jsem ho dával na tu žlutou hrůzu - původ bylo tátovo staré kolo co dojezdil totálně do mrtva, pravé řadící páčce už chyběl horní kryt a pořád fungovala jako nová. Takže jsem detailněji konstrukci nezkoumal.
10:05:23
24.05.2020
24.05.2020
King
-> dragon_cb_cz: Ne, to by nefungovalo, protoze vysprchovani WD uz davno probehlo Jsou v tom 2 pruziny, jedna unavena, druha vysmekla z kotvici doury, protoze byla velka vule mezi talirkama pacek up/down. Prirovnani s levelem “Bukaj “ je pro me samozrejme cest
09:58:34
24.05.2020
24.05.2020
dragon_cb_cz
-> King 24.05.20 09:54:59: Jo tak. Skoro bych tipoval, že to stačilo důkladně vysprchovat WDčkem a fungovalo by to taky, ale proti gustu...
09:54:59
24.05.2020
24.05.2020
King
-> dragon_cb_cz 23.05.20 19:11:54: Ne, na hazce...v utrobach toho shiftovaciho bazmegu na riditkach.
09:21:07
24.05.2020
24.05.2020
dragon_cb_cz
-> Vojťas 24.05.20 08:25:51: A neplatí náhodou, že při nehodě se zraněním se cajti mají volat vždycky? Já bych je volal rozhodně... pro případný vyjednávání s pojišťovnou atd k nezaplacení. Akorát kolega pak snad musel dokonce i k soudu, protože ho ženská sejmula tak, že z toho měla soud pro ublížení na zdraví...
Ad tatík - některý lidi jsou nepoučitelný no. Ale s tím narrow-wide řetězem bych se možná taky nachytal. Přesně ten druh pitomostí co vždycky nějak zapomenu ohlídat :D
Ad tatík - některý lidi jsou nepoučitelný no. Ale s tím narrow-wide řetězem bych se možná taky nachytal. Přesně ten druh pitomostí co vždycky nějak zapomenu ohlídat :D
08:25:51
24.05.2020
24.05.2020
Vojťas
Jak tady vidim tu silnicku, tak historka. Kamaradoj na silnicce nedala minuly tyden baba prednost a rozbil ji predni sklo na autě. Ve městě. Škoda na kole deset litru, on zlomeny žebro. Šel na sklo zadama. Celkem mu nic nebylo. Ale z myho pohledu teda totálně celou situaci posral, protože ji nechtěl delat problémy a nechal ai jen zavolat cajty aby jim daly dejchnout. Zadna sanitka ani dopravka ze to vyřeší jen s pojišťovnou. Kam hned jeli antam je poslali do prdele ze musej mit zpravu od cajtu. Už ho tam začalo bolet to zebro atd. Tak že v ty nemocnici a s dopravkou stejne skončil. Ale ty vole na to ze to je učitel, tak asi jak byl padlej na hlavu...snad mu to nezustane ale hlavou prej nic, sel pres zada.
08:18:30
24.05.2020
24.05.2020
Vojťas
Tvl historka, fotr si loni koupil elektrokolo, horaka. Docela na tom lita. Včera mi říká ze je divny ze ma na retezu 2500 km a je porad ok. Měření šuplerou nedělá protože mu znamej řekl že mu může zub zapadnout do mezery u válečku a nezměří nic. Koupil si měrku z Číny tak sem mu donesl svoji. A co myslíte, ta zapadla . Tak mu říkám ze nejmenší kolečko bude mít asi v prdeli, on že nevadí, ze si objednal nový, z Číny . Dostal me na konci tím ze si tu merku dopiloval podle moji. To uz sem nemel silu kolenovrt jak se patří, kolikrát se za to stydím. Teda dost často. Jo a byl s tím v servise, protože měnil řetěz a blbě protahl retez prehazkou...teda padal hlavne kvuli tomu ze ma vpredu jednotac a mel retez o jeden zub posunutej, sirokej vs. Uzkej zub na jednotacu. O tom sem teda nevěděl. No prdel.
00:58:05
24.05.2020
24.05.2020
StepaNoFUN
-> dragon_cb_cz: Už za to neděkuj a když bude něco v okolí, tak se klidně zase ozvi.. ;-) Já děkuju za "zpáteční" transport kola pro prcka. Má z něj neskutečnou radost. Sice teď pořád vymejšlí, že budeme co 2 dny měnit gripy, ale zatím jsou tam pořád ty od Evžena. :-D
00:35:16
24.05.2020
24.05.2020
dragon_cb_cz
-> StepaNoFUN: Jo, za ty prachy fakt super, ještě jednou díky. I kdyby z toho měly bejt jen ty kola co jsem přehodil na Antonína tak by to bylo super - a ono tam toho bylo o dost víc. I jednu tu zatuhlou brzdořadící páku jsem rozbejbal. Jediný na co nebyl morál byl ten rám samotnej - resp. v něm zarostlá hliníková sedlovka. Takže ten i s vidlicí šel. Zbytek je obranej, v rámci možností vyčištěnej a zaskladněnej. A už mám i nápady, co s tím
23:25:22
23.05.2020
23.05.2020
StepaNoFUN
-> dragon_cb_cz: Takže zužitkováno na 100%. To jsem rád. Já se na tom tenkrát snad ani nesvezl, i když to tu nějakou dobu stálo. :-D Mámy přítel na tom tenkrát ujel asi půl kiláku a prej slušný, za ty peníze... :-)
22:10:40
23.05.2020
23.05.2020
dragon_cb_cz
Jinak teď nemám moc možnost jezdit, takže úměrně tomu stoupla intenzita se kterou se v tom vrtám. Antonín je vpodstatě hotov (jen musím na jedno místo dostat kolo, pedály, pedálový klíč a vazelínu), takže po dokončení a následné rychlé expedici téhle smutné story -> dragon_cb_cz 26.04.20 21:53:53: jsem oholil toho dárce orgánu co mi kdysi přiblížil Štěpán a rámovku následně poslal do světa. No a dneska jsem byl u jednoho pacienta pro kliky Shimano 600EX do zásoby a rovnou mi vystružil podsedlovou trubku na Fort-ovi, protáhl a nachystal závity, takže po víc jak dvou letech co mi to tu leží to snad konečně nastrojím: