skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
podval..jak na to ?
-> Montér: Jenže v a) máš smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg,
-> Montér: každej si to právě vykládá jinak...
-> Nwkt: -> petr s: No jo, ale v tom písmenu c (pořád to vytahuju co..:-D ) toho zákona není hmotnost toho vleku uvedená, je tam jen auto podle a,b (ne vozejk dle a, což by byl těch 750) a vozejk v závislosti na pohotovostní hmotnosti auta, potažmo ten součet celkovejch aby to bylo do 3,5 tuny..
Jako mě je jedno kdo má pravdu, ale mi to přijde divný..!
Jako mě je jedno kdo má pravdu, ale mi to přijde divný..!
aha,takže nejen že musí být bržděný,ale i pilotovaný s E,hmm.dost lidí si teda tuhle oblast vykládá dost blbě,když chtějí řídit auto s valníkem,který má 1500 a auto taky..takže jsou do 3500 a mysli že v klidu.
Kde ta mýlka vznikla,kurva...málem jsem tomu uvěřil i když to smrdí,protže to není někdy prdel:-)
Díky
Kde ta mýlka vznikla,kurva...málem jsem tomu uvěřil i když to smrdí,protže to není někdy prdel:-)
Díky
-> Bery: Potřebuješ, maximální hmotnost lehčího vleku je větší jak 750 kg
-> Bery: E potřebuješ na vlek který je těžší jak 750 kilo A ty máš 1500 a 2000
já tomu furt nerozumím,z každý strany mi říkají něco jinýho,tady čtu něco jinýho.
Takže-praktický příklad - můj....Když prodám Barkase.... vezmu octavii combi a mám možnost mít podval - jeden má 370 kg,druhý 420 kg prázdný a je brzděný.Ten lehčí má psanou celkovou 1500,ten těžší 2000. na oba když naložím rapida,tak nepřesáhnu povolené zatížení - alespoň u toho lehčího bych neměl... a jsem do 3,5 t...Potřebuju B + E?
Takže-praktický příklad - můj....Když prodám Barkase.... vezmu octavii combi a mám možnost mít podval - jeden má 370 kg,druhý 420 kg prázdný a je brzděný.Ten lehčí má psanou celkovou 1500,ten těžší 2000. na oba když naložím rapida,tak nepřesáhnu povolené zatížení - alespoň u toho lehčího bych neměl... a jsem do 3,5 t...Potřebuju B + E?
-> Montér: jak tu píše šéfik, musíš mít celkovou hmotnost auta pohotoovstní+užitná, vč.nákladu náplní bla, bla, bla.
jediný co můžeš, že ten vozejk může mít celkou váhu větší, než máš napsanou v techničáku auta ale váha samotnýho vleku nesmí překročit max. hmotnost udanou vtp
čiliže můj příklad š 105s bržděnej vlek 600kg, táhnul jsme vlek s celkovou hmotností 1800kg, samotnej vlek měl 590kg, táhnout jsem ho moh prázdnej. táhnul jsem ho i plnej.
bylo na něj potřeba ř.p s k.B+E, C+E, taky mě to dali za 5000czk, nakonec to bylo za 500czk ve zrychleným správním řízení, mohl jsem ty šuliny potopit
jakmile se dostaneš přes 3,5 tuny je to na nic
jediný co můžeš, že ten vozejk může mít celkou váhu větší, než máš napsanou v techničáku auta ale váha samotnýho vleku nesmí překročit max. hmotnost udanou vtp
čiliže můj příklad š 105s bržděnej vlek 600kg, táhnul jsme vlek s celkovou hmotností 1800kg, samotnej vlek měl 590kg, táhnout jsem ho moh prázdnej. táhnul jsem ho i plnej.
bylo na něj potřeba ř.p s k.B+E, C+E, taky mě to dali za 5000czk, nakonec to bylo za 500czk ve zrychleným správním řízení, mohl jsem ty šuliny potopit
jakmile se dostaneš přes 3,5 tuny je to na nic
-> Montér: Nad 750 kg musíš mět E a bere se celková váha ne prázdného auta
-> Fén: Takže to v tom zákoně, že při spešl konstelaci auta a vozíku to jde bez E jako v praxi neplatí..?
Jde mi např o to..: na tažným můžu mít 1200, auto má pohotovostní 1300, vozík celkovou 1190, tak teoreticky, bych to na to písmeno c mohl uhrát..
Jde mi např o to..: na tažným můžu mít 1200, auto má pohotovostní 1300, vozík celkovou 1190, tak teoreticky, bych to na to písmeno c mohl uhrát..

-> Montér: Záleží na použité nápravě a navíc nad 750 kg musí být bržděný. Co se týče řidičáku, tak je to jak píše Nwkt. A pokud přesáhneš celkově 3500 kg, tak už musíš mít C+E.
Já právě vycházel z tohoto... portal.gov.cz/wps/.../701
?PC_8411_nu... Sb&PC_8411_p=81&P
C_8411_l=361/2000&PC_8
411_ps=10#10821
konkrétně paragraf 81 číslo 4 písmeno c
konkrétně paragraf 81 číslo 4 písmeno c
-> Montér: Vozík nad 750 kg musíš mít B+E, tak nás to učili v autoškole
A nevíte jak je to potom s otypováním na určitou hmotnost..? To si já, jako výrobce sám stanovím, kolik na tom chci vozit...? Beru to s ohledem na to, jak prý platí, že když je celková vozíku do pohotovstní auta, tak snad nemusí být E...
další, myslím, že známý výrobce je Podlešák www.podlesak.cz, jeslti prodává samotný díly ale nevím
jestli je to tak jednoduchý tak by se to i vyplatilo 

-> venni: U vleku nejde prý dělat přestavba že bys změnl velikost nákladní plochy musí to být jako že stavíš nový na to jsem se už ptal
-> petr s: tak to by se ještě oplatilo.Sem tam zahlídnu podval docela pěknej lehkej za cca 10-15tis+ 5tis náprava+ nějaký drobný přepis a krásnej podval je na světě.V inzercích se pohybujou podvaly s papírama od 30ti vejš :(
-> U-Geen: Náprava stojí kolem 4000
-> petr s: dikes
-> U-Geen: Jde ale špatně musí tam být vyráběná náprava a to už se pomalu nevyplatí
me by docela zajimalo, jesi de (obdobne) zpetne zlegalizovat vozejk bez papiru... po inzercich se jich vali pomerne dost...
-> petr s: Sakra u vás v čechách je to s prihlasovaním tak jednoduché. Tu robia také scény.Ja len čumím ako to u vás lahko ide.
-> Luky.: je to sportjacht
-> Luky.: JachtSport je podvoval s tými malými kolesami.

-> Luky.: Hele od nich mam tažný 

-> Pavel P..: Myslim že JachtSport, ale to je fuk 

v Praze vyráběla díly na vleky a tažný firma SportJacht...
taky jeste agados prodava dily na vleky
ve velkoskladu firmy AL-KO Kober v Pisku maji na privesy komplet vsechno. Osobne jsem tam kupoval dily na najezdovku i do brzd. A i disky na kola. Maji tam vsechno do posledniho sroubku a umi docela i poradit...
www.firmy.cz/detail/19551 7-al-ko-kober-pisek-budejo vicke-predmesti.html
Druha velka firma, ktera vyrabi veci na privesy je KNOTT, ale ja mam vsechno od ALKA, takze jsem je nehledal...
www.firmy.cz/detail/19551 7-al-ko-kober-pisek-budejo vicke-predmesti.html
Druha velka firma, ktera vyrabi veci na privesy je KNOTT, ale ja mam vsechno od ALKA, takze jsem je nehledal...
-> Syny: Doklad od materiálu - doklad kdo to svářel - nějaký plánek
-> Luky. 29.10.09 09:00:57: Tak tohl me celkem zajima... Naprava se da koupit jako celek a spojovak taktez, takze tam problem neni, ale zajimalo by me co je potreba udelat pro legalizaci ty konstrukce
Tak nevim, ale je pravda že táta svářecí průkaz má/měl... Jak řikam, on posháněl všechny potřebnosti a já to jen šel přihlásit, takže je možný že mi něco uteklo...
-> Luky.: Potvrzení být muselo
Hmm, tak to my buď neměli nebo "se někde sehnalo"
Nebo jestli třeba na vlek do 750 kg být nemusí?
Jak řikam, ať se zeptá na úřadě

Jak řikam, ať se zeptá na úřadě
-> Luky.: Ještě by k tomu mělo být potvrzení, že to svařoval svářeč s úřední zkouškou.
Já přihlašoval (legalizoval) přívěs na plachetnici někdy vloni na jaře myslim. Nevim co všechno k tomu bylo přesně potřeba, to by věděl spíš táta, ale musela být homologovaná náprava a spojovací zařízení. Vlek není bržděný.
My legalizovali přívěs postavený už před lety, ale vlastně chtěli jen papíry od těch dílů a takový nějaký alespoň amatérsky dělaný technický výkres. Zeptej se u vás na úřadě. A prodejny hledej přes gůgl
My legalizovali přívěs postavený už před lety, ale vlastně chtěli jen papíry od těch dílů a takový nějaký alespoň amatérsky dělaný technický výkres. Zeptej se u vás na úřadě. A prodejny hledej přes gůgl

-> Fén: je to možný, říkám že nevim
-> Peťa Klíč: Pokud se během tří let něco nezměnilo, tak je to stále možné.
AFAIK doby kdy sis mohl udělat a zlegalizovat vlastní vozík jsou už 30 let pryč 

čaute dlouho už sháním nějaky podval ale ty ceny na to nemam tak jsme se rozhodl že bych si pomalu ale jistě začal dělat svuj vlastní (domaci vyrobu nějakou :-D)ale prý se dají někde koupit napravy na voziky a jak bych to řekl ten brzdový pist ¨..prostě celý předek voziku nevite někdo jestly je v ostravě někde nějaký takový obchod nebo okolo ostravy? a další věc nezištovali jste někdo at ten vozik splnuje paramentry at mužu udělat pak stk atd jake ma mít rozměry atd?předem moc dik